Hyppää sisältöön

Parina päivänä kaamea tungos, muu kesä tyhjillään – Suomen vesipuistoilla ei usko lopu: "Kauniita kesiä tulee vielä"

Osa Suomen vesipuistoista on kehittänyt kurjien säiden varalle puuhaa, joka onnistuu sisätiloissa.

Kuva: Juha Korhonen / Yle
Minna Kaipainen

Alkukesän säiden vuoksi Suomessa on jouduttu pukeutumaan ennemmin pitkiin housuihin kuin bikineihin. Jatkuvasti nurkan takana vaaniva sade karkottaa vesipuistokävijät. Näin on ollut jo useana kesänä peräkkäin.

Espoossa sijaitseva, Puuharyhmään kuuluva Serena on Pohjoismaiden suurin sisävesipuisto, jonka osa altaista on katettu. Serena kuuluu Puuharyhmä Oyj:n, joka on tehnyt tappiota kaksi kesää putkeen.

Liiketoimintana tämä on hullumpaa kuin maanviljely.

Petteri Järvenpää

Normaalina kesänä toiminta on kannattavaa, mutta huonona kesänä väkeä on vaikea saada vesipuistoon.

– Sää vaikuttaa jokaiseen käyntiin. Liiketoimintana tämä on hullumpaa kuin maanviljely, tokaisee Puuharyhmä-yhtiön varatoimitusjohtaja Petteri Järvenpää.

Investointeja kuivalle maalle ja sisätiloihin

Kalajoen Jukupark avasi portit tälle kesälle reilu viikko sitten. Mukaan mahtuu muutama kelvollinen päivä, mutta Jukuparkistakin myönnetään, että viime vuodet ovat olleet surkeita.

– Tulevat investoinnit eivät välttämättä ole vesipainotteisia, tuumaa Kalajoen Jukuparkin puistopäällikkö Stephan Kristiansson.

Samansuuntaisia ajatuksia on myös Punkaharjun Kesämaassa.

– Meillä on nyt pieni pelihalli, mutta olisi hyvä olla enemmän katettua puuhatilaa. Onhan meillä nytkin kunnolliset saunat lämpimänä koko päivän ja ravintola sisätiloissa, mutta sisälle pitäisi saada jotain, kaavailee Kesämaan markkinoinnista vastaava Sini Laukkanen.

Kesämaassa koko kesän mittakaavassa kävijämäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Väki on vain pakkautunut samoille hellepäiville.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Tervakosken Puuhamaassa on sisätiloja, joihin on järjestetty pientä puuhaa. Ne toimivat kuitenkin lähinnä sadekuurojen aikaan. Puuhamaa luottaa jatkossakin vesileikkeihin.

– Luotamme, että kauniita kesiä tulee, joten suunnitellut uudistuksetkin ovat tulossa vesipuistopuolelle, sanoo Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskio.

Sisähuvipuisto teki lopun säästä valittamiselle

Kouvolan Tykkimäellä säästä nuriseminen on lopetettu sen jälkeen, kun Actionpark avattiin viime lokakuussa. Sisäpuisto on osoittautunut suosituksi kohteeksi sateisina päivinä, jolloin vesipuisto ei houkuttele.

– Nyt täältä löytyy puisto joka säätyypille eli vanha tuttu Tykkimäen huvipuisto ja Aquapark, joka toimii parhaiten helteillä sekä uusimpana Actionpark, joka tuntuu toimivan parhaiten silloin, kun on kaikkein kurjimmat kelit. Kun sää on ollut kylmä ja sateinen, Aquaparkiin ei mene kukaan tai vain muutama asiakas. Sen sijaan Actionpark on silloin ihan tupaten täynnä, sanoo Tykkimäen vapaa-aikakeskuksen toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Sisähuvipuisto avattiin myös Mikkelin Visulahteen viisi vuotta sitten.

– Hyperdino on täsmätuote sateisiin ja viileisiin päiviin. Silti vesipuisto on meidän päätuote. Mikään sisäpuistopäivä ei korvaa hyvää vesipuistopäivää. Se kuitenkin rohkaisee tulemaan meidän leirintäalueelle, koska tekemistä on enemmän, sanoo Visulahden puistonjohtaja Ville Asikainen.

Innokkaimpia vesipetoja ei pelästytä edes 14 asteen lämpötila

Suomessa on kymmenkunta vesipuistoa. Niistä jokaiselle viime vuodet ovat olleet enemmän tai vähemmän hankalia. Kouvolassa vesipuiston rakentamisessa on ollut enemmän järkeä kuin sivulliselle saattaa näyttää.

– Kaikki riskit tiedettiin, mutta tässä meidän kokonaisuudessamme vesipuisto on oikein hyvä lisä. Kun on kolme puistoa ja vielä oma camping-alue, jossa on majoitus, niin selkeästi saadaan perheet viipymään pidempään Tykkimäellä ja Kouvolassa. Tänne tullaan pariksi kolmeksi päiväksi, sanoo toimitusjohtaja Sakari Pasanen Tykkimäen vapaa-aikakeskuksesta.

Tulevat investoinnit eivät välttämättä ole vesipainotteisia.

Stephan Kristiansson

Kouvolan Tykkimäen kävijöistä vain kolmannes tulee Kaakkois-Suomesta, joten usein Kouvolaan suuntautuva loma on suunniteltu etukäteen.

Kolmannes kävijöistä tulee Uudeltamaalta, kuten Mirva, Miika ja Tuukka Linnake. Lohjalta Kouvolaan matkannut perhe on käynyt Aquaparkissa viime elokuussa, ja pojat ovat odottaneet uutta käyntiä malttamattomana.

– Mökki oli varattu, ja lapset ovat odottaneet reissua koko vuoden. Oli sovittu, että maanantaina lähdetään, oli sää mikä tahansa. Ei ainakaan tarvitse jonottaa, naurahtaa Mirva Linnake.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Lapset eivät viileistä säistä ja pienistä sateista hätkähdä. Ongelma se on enemmän aikuisille, ja siihenkin on ratkaisunsa.

– Tarpeeksi vaatetta mukana, että voi vaihtaa lämpimämpään. Ja onhan tuo sauna lämpimänä. Kävin jo testaamassa sen, naurahtaa Mirva Linnake.

Vesipuistojen sesonki vasta edessä

Kehnosta alkukesästä huolimatta esimerkiksi Kalajoen Jukupark ja Tervakosken Puuhamaa ovat tuloksessaan jopa viime vuotta edellä.

– Aurinkoisina päivinä kävijöitä on ollut hyvin ajankohtaan nähden, sanoo Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskio.

Kouvolan Tykkimäelläkään ei enää tiedetä, millaista säätä pitäisi toivoa. Perinteinen huvipuisto tuo tuloksesta suurimman osan, mutta uudesta Actionparkista on tullut todella suosittu ja sillä menee toimitusjohtaja Sakari Pasasen sanojen mukaan "pelottavan hyvin".

Vaikka vesipuiston pyörittäminen Suomessa vaikuttaa hullulta, elävät puuhapaikat silti siinä toivossa, että lämpimät kesät palaavat. Lämpöä odotetaan myös vielä tälle kesälle. Heinä- ja elokuu ovat vesipuistojen ehdotonta sesonkia.

– Kesäkuussa ei hävitä vielä mitään, vakuuttaa Visulahden puistonjohtaja Ville Asikainen.

Esimerkiksi Mikkelin Visulahti odottaa saavansa oman siivunsa heinäkuun puolivälissä avautuvista Mikkelin Asuntomessuista.

Juttua korjattu 14.7.2017 klo 5.11. Serenan tulos muutettu Puuharyhmän tulokseksi.

Suosittelemme sinulle