Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Melkein kuin Neuvostoliitossa – Kazakstanin ensimmäinen yksityinen suurtila on huikean suuri

Suurtilalle on työnhakijoita jonoksi asti, sillä edut ovat hyvät. Satojen työntekijöiden tila on Kazakstanissa poikkeus.

Rodina sijaitsee keskellä autiota aroa.
Kazakstanilainen suurtila tuottaa 37 tonnia maitoa päivässä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Kerstin Kronvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Navetan esimies ei ollenkaan pidä ajatuksesta, että vieraita päästettäisiin valtavan navetan lypsytilaan.

– Meillä on hyvin tarkat hygieniasäännöt ja lehmiä ei saa häiritä. Maidontuotanto on herkkää toimintaa, hän sanoo.

Tämä on tunnusomaista Kazakstanin suurimmalle tilalle. Kaikki on viimeisen päälle harkittua ja nykyaikaista, hutilointia ei sallita. Tilan nimi on Rodina, mikä tarkoittaa kotimaata.

Rodinan tilalla on noin neljätuhatta lehmää.
Rodinan tilalla on noin neljätuhatta lehmää. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Tila on yksityinen mutta saa valtiolta tukea, joka perustuu tuotantomääriin. Tuki on ideologisen työn johtajan Andrei Verevkinin mukaan suhteessa yhtä suuri pientiloille kuin suurtilallekin. Hänestä tuntuu, että moni ei silti hyödynnä mahdollisuutta tukeen, koska sen eteen on tehtävä kovasti työtä.

On vaikea hahmottaa, kuinka suuria Rodinan tilukset ovat – niistä viljeltyä on nimittäin 50 000 hehtaaria. Karja syö tilan omaa rehusekoitusta, ja sitä tarvitaan paljon, koska lehmiä on noin neljätuhatta.

Eläimet pääsevät jaloittelemaan ulkona, mutta eivät laidunna. Laitumella rehun tasalaatuisuutta ei voi varmistaa.

Pikkukylän eläimet laiduntavat tien vieressä.
Pikkukylän eläimet laiduntavat tien vieressä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Tilalla jopa kirkko ja eläintarha

Rodinan omistaja ottaa joka lauantai vastaan työnhakijoita. Heitä on jonoksi asti, sillä tilan työntekijät saavat palkan lisäksi useita etuja kuten ilmaisen asunnon, työterveyspalveluja, lapsille ilmaisen päiväkodin ja koulun sekä palkkioita syntymäpäivinä ja juhlapäivinä.

Tilan työntekijöistä suurin osa on slaavilaisia ja tilalla on ortodoksikirkko, vaikka Kazakstanin asukkaista enemmistö on muslimeja. Tämä on Andrei Verevkinin mukaan vain sattumaa.

Tilan lehmät tuottavat tällä hetkellä 37 tonnia maitoa päivässä ja määrä on tarkoitus kasvattaa 50:een tonniin kahden vuoden sisällä. Maidonpakkaamo on suunniteltu niin suurelle määrälle.

Maidonpakkaamo toimii hieman vajaalla kapasiteetilla.
Maidonpakkaamo toimii hieman vajaalla kapasiteetilla. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Pakkaamon päällikkönä työskentelee Ludmila Nikolajevna. Hän on ollut vastaavassa työssä jo Neuvostoliiton aikana ja on hyvin tyytyväinen muutokseen.

– Parasta ovat uudet, toimivat pakkauskoneet ja maidon korkea laatu. Hygienia on ihan toista luokkaa nykyisin.

Pakkaamon muutkin työntekijät kertovat olevansa tyytyväisiä. Tilalla on kaikki, mitä perhe voi tarvita, jopa pieni eläintarha, jonne voi viedä lapset retkelle.

Nyt on vapaus päättää tilan asioista

Valtava tila on kuin oma yhteiskuntansa keskellä rajatonta aroa. Se tuo mieleen Neuvostoliiton suurtilat, kolhoosit ja sovhoosit. Yksi asia on kuitenkin nyt täysin erilainen.

– Kukaan ei ylhäältä sanele, mitä teemme vaan tilan omistaja voi itse päättää mitä viljelee, miten paljon karjaa pitää ja kenelle myy tuotteita, Andrei Verevkin sanoo.

Useimmat asuvat pikkukylissä

Rodina on poikkeus Kazakstanissa. On muitakin suurtiloja, mutta ne eivät ole yhtä nykyaikaisia.

Kazakstanin vajaasta 17 miljoonasta asukkaasta noin 42 prosenttia asuu maaseudulla. Suurin osa Kazakstanin asutusta maaseudusta on aivan erilaista. Ihmiset asuvat pienissä kylissä ja pitävät omiksi tarpeikseen eläimiä. Useimmat käyvät lähimmässä kaupungissa töissä.

Damira Aitymbetova korjaa perheen talon tulvavahinkoja.
Damira Aitymbetova korjaa perheen talon tulvavahinkoja. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Niin tekee tavallisesti myös Damira Aitymbetova, joka tilapäisesti on kotona ja korjaa perheen taloa. Perheeseen kuuluvat Damiran mies, poika ja vanhemmat. Korjaus on tarpeen siksi, että huhtikuussa talo joutui veden varaan, kun lähistön pato murtui. Ihmiset ehdittiin evakuoida, muttei tavaroita.

Perheen isoisä Kenes Aitymbetov pyytää ulkomaista toimittajaa näyttämään henkilötodistuksensa. Ilman sitä hän ei halua keskustella.

– Tässä ei ole syntymävuottanne, milloin olette syntynyt?

Kuultuaan tämän hän alkaa kertoa kylästä. Täällä asuu monen eri uskonnon ja kansalaisuuden edustajia sulassa sovussa ja kaupunkiin pääsee kätevästi bussilla.

Ilmapiiri on hieman pelokas

Aitymbetov on tyytymätön, koska korvauksia tulvavahingoista ei ole maksettu. Toisaalta perhe ei ole rekisteröinyt taloa viranomaisten vaatimalla tavalla, ja korvauksia ei makseta ilman sitä.

Asia on herkkä eikä perhe halua puhua siitä.

Yhtäkkiä naapurista tulee mies sanomaan, että poliisit ovat tulossa paikalle ja mitään haastatteluja ei saa antaa.

– Eihän meille tule mitään ongelmia tästä, Damira Aitymbetova kysyy.

Kazakstan on Keski-Aasian rikkain valtio, jota presidentti Nursultan Nazarbajev on johtanut 26 vuotta. Kontrolli on kovaa ja ihmiset ovat siksi varovaisia.

Kazakstanissa on laajoja asumattomia alueita.
Kazakstanissa on laajoja asumattomia alueita. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Lue lisää aiheesta:

Onnea tuova kultainen kädenjälki on osa Kazakstanin presidenttikulttia

Nuoret suomalaiset yrittäjät tarjoavat mustikkalimua Kazakstanissa

Suosittelemme