Hyppää sisältöön

Poliisi purkaa Suomi Ensin -mielenosoituksen Helsingin Rautatientorilla – syynä vaara ihmisten turvallisuudelle

Helsingin poliisi vahvistaa, että Suomi Ensin-mielenosoitus puretaan tänään maanantaina kello 18 mennessä jatkuvien häiriöiden vuoksi.

Poliisi purki Suomi ensin -mielenosoituksen Helsingin Rautatientorilla 26. kesäkuuta 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen vahvistaa, että Suomi Ensin -leiri puretaan Helsingin Rautatientorilla tänään maanantaina viimeistään kello 18.

Mielenosoituksesta aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Helsingin poliisin mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa mielenosoitus.

– Mielenosoittajien epäillään syyllistyneen useisiin ohikulkijoiden pahoinpitelyihin Rautatientorilla. Niitä on tapahtunut toki aiemminkin, mutta nyt viikonloppuna on kolme eri tapausta, jossa mielenosoittajat pahoinpitelivät sivullisia.

Toinen syy on se, että Suomi Ensin -mielenosoittajat toimivat Jari Taposen mukaan lainvastaisesti. Poliisi antoi heille kymmenen päivää sitten 16. kesäkuuta kirjallisen määräyksen siitä, kuinka yleistä järjestystä ja turvallisuutta tulee parantaa.

– He eivät noudattaneet ohjeistusta.

Ainakin yksi mielenosoittaja laitettiin rautoihin

Ylen toimittaja Ville Vedenpää kertoi Rautatientorilta, että leiriä alettiin purkaa vasta hieman ennen kello kuutta. Pressuja laskettiin alas. Toiminta sai vauhtia, kun poliisiautot kaarsivat paikalle.

– Silloin monet paikalla olleet aplodeerasivat.

Leirin purkua oli kerääntynyt katsomaan kymmeniä ulkopuolisia.

– Ainakin yksi mielenosoittaja oli sen verran agressiivinen, että hänet laitetiin rautoihin ja mustaan maijaan, Vedenpää kertoi hieman kuuden jälkeen.

Turvapaikanhakijat saavat jatkaa mielenosoitusta

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat saavat puolestaan jatkaa mielenosoitusta keskustassa.

– Kaikki on mennyt heidän kanssaan rauhallisesti, eivätkä he ole aiheuttaneet ympäristölle haittaa.

Pahoinpitelyt eivät ole Jari Taposen mukaan kohdistuneet turvapaikanhakijoihin.

Suomi Ensin -mielenosoittajille on annettu iltaan kello 18 asti aikaa kerätä tavarat ja poistua paikalta. Taposen mukaan Suomi Ensin -mielenosoittajat eivät ole tyytyväisiä päätökseen.

– Toivotaan, että kaikki menee niin kuin on sovittu.

Suomi Ensin -mielenosoittajat ovat olleet Helsingin Rautatientorilla helmikuusta saakka.

Suosittelemme sinulle