Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hollanti tuomittiin Srebrenican joukkomurhista

Hollantilaisen valitustuomioistuimen päätös on harvinainen, koska lähes poikkeuksetta YK:n rauhanturvatehtävät ovat nauttineet syytesuojaa kansallisissa tuomioistuimissa.

Srebrenican eloonjääneet surevat
Kaikkia Srebrenican uhreja ei ole vieläkään löydetty. Nämä naiset itkivät viime joulukuussa Kozlukissa, kun tutkijat avasivat joukkohautaa. Kuva: Fehim Demir/EPA
Teemu Toivola
Avaa Yle-sovelluksessa

Hollantilainen tuomioistuin on todennut Hollannin valtion osasyylliseksi Srebrenican verilöylyyn Bosniassa vuonna 1995. Valitustuomioistuimen mukaan Hollanti on osittain vastuussa noin 300 muslimin kuolemasta.

Päätös on harvinainen, koska tuomio liittyy YK:n rauhanturvatehtävään. Srebrenica oli hollantilaisten rauhanturvaajien valvonnassa. YK ja sen rauhanturvatehtävät ovat nauttineet yleisesti loukkaamattomuutta kansallisissa tuomioistuimissa, mutta nyt Hollannin valtio tuomittiin.

Rauhanturvatehtävissä kansallisten joukkojen katsotaan siirtyvän YK:n alaisuuteen, mikä antaa vahvan syytesuojan kansallisissa tuomioistuimissa.

Hollannissakin korkein oikeus on linjannut, että YK:ta ei voida syyttää Srebrenican joukkomurhasta, koska maailmanjärjestö nauttii syytesuojaa, jota kansallinen tuomioistuin ei voi rikkoa.

Srebrenican joukkomurha on Hollannissa suuri häpeä, joka juontaa alkunsa Jugoslavian hajoamissodista. Vuonna 1995 serbijoukot tappoivat noin 8 000 muslimimiestä tai -poikaa Srebrenican kaupungissa.

Hollannin rauhanturvaajat eivät kyenneet estämään verilöylyä. Tuomiossa mainitut 300 ihmistä olivat hakeneet suojaa rauhanturvaajien luota, mutta hollantilaiset luovuttivat heidät serbeille, mikä käytännössä tarkoitti miesten kuolemaa.

Lue myös:

Oikeus: Hollanti vastuussa osasta Srebrenican uhreista

Srebrenican joukkomurhasta tasan 20 vuotta

Suosittelemme