Hyppää sisältöön

Google sai EU:lta miljardisakot markkina-aseman väärinkäytöstä – ohjasi käyttäjiä omaan verkkokauppapalveluunsa

Hakukoneyhtiö on ohjannut asiakkaita omaan verkkokauppapalveluunsa. Komission mukaan tämä on kilpailusääntöjen vastaista.

Googlen logo
Kuva: John G. Mabanglo / EPA
Petri Raivio

BRYSSEL Euroopan komissio on määrännyt hakukoneyhtiö Googlelle 2,4 miljardin euron sakon hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä. Sakko on EU-historian suurin.

Komission mukaan Google on ohjannut verkkohakunsa käyttäjiä Googlen omaan verkkokauppapalveluun vastoin kilpailusääntöjä. Se on myös syrjinyt hauissa muita verkkokauppiaita.

– Sakko heijastaa EU:n kilpailusääntöjen rikkomuksen vakavaa ja jatkuvaa luonnetta, sanoi kilpailukomissaari Margrethe Vestager tiistaina iltapäivällä.

Käytännössä Google on nostanut verkkohauissa omaa Google Shopping -palveluaan hakutulosten kärkeen. Palvelun avulla kuluttajat voivat verrata haetun tuotteen hintoja eri kauppiaiden palveluissa. Kauppiaat voivat ostaa näkyvyyttä Google Shoppingissa maksamalla Googlelle.

Google Shopping ei kuitenkaan ole ainoa vastaava vertailupalvelu. Komission mukaan Google on sysännyt kilpailijoiden palveluita esimerkiksi hakutulosten neljännelle sivulle, mikä on vähentänyt niiden kävijämääriä.

Rikkomuksen ydin on siis siinä, että Google on käyttänyt väärin hallitsevaa asemaansa verkkohakukoneena oman verkkokauppapalvelunsa eduksi.

Komissio antaa Googlelle 90 päivää aikaa muuttaa käytäntöjään. Jos linja ei muutu, Google joutuu maksamaan rikkomusmaksua, joka voi vastata enintään viittä prosenttia Googlen emoyhtiön Alphabetin liikevaihdosta.

– Minulla ei ole syytä olettaa, etteikö Google noudattaisi päätöstä, Vestager sanoi.

Sakkosumma on komission mukaan määrätty suhteessa Google Shopping -palvelun liikevaihtoon niissä 13 EU- ja ETA-maassa, joissa palvelu toimii. Suomessa palvelu ei komission mukaan ole käytössä.

Google on sanonut olevansa eri mieltä päätöksestä ja harkitsevansa valitusta.

Suosittelemme sinulle