Hyppää sisältöön

Suomi ensin -leiri ei saanut lupaa palata Rautatientorille – Poliisi: "Neuvottelu järjestäjän kanssa ei tahdo onnistua"

Poliisi on saanut tiistain aikana ilmoituksia uusista mielenosoituksista eilen hajoitetun Suomi ensin -leirin tilalle. Lupaa uudelle leirille ei ole myönnetty.

Poliisi purki Suomi ensin -mielenosoituksen Helsingin Rautatientorilla 26. kesäkuuta 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Poliisin mukaan eilen Rautatientorilta poistetun mielenosoituksen tilalle on jo anottu uutta lupaa kokoontua samalle paikalle. Poliisi suhtautui ilmoitukseen kielteisesti.

 – Vaikuttaa siltä, että tämän eilen päätetyn mielenosoituksen jatkumo oli ilmoitettu tälle päivälle. Neuvottelu järjestäjän kanssa ei tahdo tällä hetkellä onnistua, jolloin mielenosoitustakaan ei järjestetä, toteaa ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista.

Yli sata päivää torilla ollut Suomi ensin -mielenosoittajien leiri sai eilen lähtöpassit alueelta toistuvien järjestyshäiriöiden vuoksi.

– Laskin, että kevään aikana on tapahtunut ainakin 20 pahoinpitelyrikosta, joista on epäiltynä näitä mielenosoittajia, jotka eilen poistettiin paikalta. Toivotaan, että ilmapiiri Rautatientorilla nyt vähän kevenee, eikä myöskään rikoksia tapahdu, sanoo Taponen.

Purkamisen yhteydessä poliisi otti eilen kiinni neljä henkilöä. Kaikki ovat päässeet jo vapaaksi sakkolappujen kanssa.

Poliisi partioi Rautatientorilla

Tiistaina päivällä Rautatietorilla eilisistä tapahtumista muistutti vain aukion laidalla seisova poliisimaija. Sosiaalisessa mediassa eiliset tapahtumat ovat kuitenkin herättäneet voimakasta vastustusta ja uusia kokoontumisia torille suunnitellaan muun muassa Suomi ensin -facebook-ryhmässä.

Taposen mukaan tori on nyt erityisessä tarkkailussa ja poliisi on siellä näkyvästi läsnä. Uudet mielenosoituspyynnöt käsitellään tapauskohtaisesti, mutta samanlaista leiriä torille tuskin päästetään enää syntymään.

– Heidän kanssa tietysti neuvotellaan, jos he tekevät uuden ilmoituksen. Tällaisenaan kuin se nyt on jatkanut tuossa paikassa kuukausia, se ei kuitenkaan tule enää jatkumaan, sanoo Taponen.

Taposen mukaan on hyvin epätavallista, että poliisi joutuu eilisen tavoin purkamaan mielenosoituksen.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista, vaikka Helsingissä on satoja mielenosoituksia vuodessa. Aikaisempina tapauksina tulee mieleen vain Smash Asem ja joitakin itsenäisyyspäivän kulkueita, jotka on jouduttu keskeyttämään, sanoo Taponen.

Smash ASEM oli suomalaisten anarkistien paikalle kutsuma mielenilmaus ASEM-kokouksen edustamaa yhteistyötä vastaan vuonna 2006.

Turvapaikanhakijat saavat yhä jatkaa mielenosoitusta keskustassa, koska he eivät poliisin mukaan ole aiheuttaneet haittaa ympäristölle.

Korjaus: Rautatientorilla mielenosoittajina ovat  edelleen turvapaikan hakijat, eivätkä pelkästään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet.

Suosittelemme sinulle