Hyppää sisältöön

Moskovan elokuvafestivaalilla esitellään estotonta Suomea

Seksuaalisesta vapautumisesta kertova suomalaiselokuva kilpailee festivaalin pääsarjassa. Jörn Donner on yksi kilpasarjan tuomareista.

Kaiken se kestää on tarina kahden oululaispojan (Olavi Angervo ja Vili Saarela) kasvukivuista 1970-luvun Suomessa.
Kaiken se kestää on tarina kahden oululaispojan (Olavi Angervo ja Vili Saarela) kasvukivuista 1970-luvun Suomessa. Kuva: Kaiken se kestää
Erkka Mikkonen

– Onko Suomessa oikeasti tuollaista? Pavel Gontšarov ja Natalia Dedeiko kysyvät uteliaan hämmentyneinä astuttuaan ulos elokuvateatterista.

Moskovan kansainvälisellä elokuvafestivaalilla on juuri näytetty suomalaiselokuva Kaiken se kestää. Se kertoo elämänmakuisesti ja rehellisesti seksuaaliarvojen vapautumisesta 1970-luvun Oulussa ja siitä, miten arvojen murros näyttäytyy lasten silmissä.

Dokumentaristina tunnetun Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen fiktioelokuva pohjautuu tämän lapsuuden mielenmaisemiin. Ohjauksen lisäksi hän on käsikirjoittanut elokuvan.

– Minua on askarruttanut koko aikuisikäni se, miten seksuaalinen vapautuminen ja arvojen murros vaikuttivat ennen kaikkia meihin lapsiin, Moskovassa elokuvaansa esittelevä Koiso-Kanttila kertoo.

Dokumenttielokuvista fiktion pariin

Ennen Kaiken se kestää -elokuvaa Visa Koiso-Kanttila on tehnyt näyttävän uran dokumenttielokuvien ohjaajana.

Hän on kuvannut suomalaisia miehiä ja poikia trilogiassaan Isältä pojalle (2004), _Talvinen matka _(2007) ja Miehinen kuva (2010). Monesti palkitut dokumentit rikkovat myyttiä tuppisuisista suomalaismiehistä, jotka eivät osaa tai halua puhua omista tunteistaan.

Koiso-Kanttila ei pidä hyppyä dokumentista fiktioon niin suurena kuin oli asiaa aiemmin ennakoinut. Syynä siirtymän helppouteen hän näkee dokumenttiensa ihmiseen pureutuvat psykologiset tarinat, joiden äärellä ollaan myös hänen ensimmäisessä fiktiivisessä elokuvassaan.

– Tekeminen on perustunut kaikessa luottamukseen ja läheiseen kanssakäymiseen. Sen siirtäminen näyttelijäohjaamiseen oli hyvin luonnollista. Luottamuksen saavuttaminen päämäärään pääsemiseksi pätee niin dokumentissa kuin fiktiossa, hän sanoo.

Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila pitää siirtymäänsä dokumenttielokuvista fiktioon yllättävän helppona. Hänen mukaansa myös näyttelijöiden kanssa työskennellessä keskinäisen luottamuksen rakentaminen on äärimmäisen tärkeää.
Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila pitää siirtymäänsä dokumenttielokuvista fiktioon yllättävän helppona. Hänen mukaansa myös näyttelijöiden kanssa työskennellessä keskinäisen luottamuksen rakentaminen on äärimmäisen tärkeää. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Näyttelijöitä kuunteleva elokuvaohjaaja

Näyttelijät Pihla Viitala, Malla Malmivaara ja Antti Luusuaniemi korostavat kaikki työskentelyn helppoutta ja hyvää henkeä leffan kuvauksissa.

– Dokumenttitaustansa vuoksi Visa on tottunut kohtaamaan ihmisiä ja hän pystyi luomaan sellaisen ilmapiirin, jossa me jo tehdessämme tiesimme, että tästä elokuvasta tulee hyvä, Pihla Viitala kertoo.

Näyttelijä Malla Malmivaara painottaa, että ohjaaja Visa Koiso-Kanttila oli valinnut elokuvan ryhmän huolellisesti, mikä teki tuotannosta helppoa. Lisäksi ohjaaja keskusteli näyttelijöiden kanssa paljon ja kuunteli heidän näkemyksiään.

Malmivaara toivoo etenkin oman sukupolvensa eli kolmekymppisten suomalaisten löytävän elokuvan, sillä se antaa näkökulmaa hippiaikakautta eläneiden vanhempien maailmaan.

– Se voi olla puhdistava kokemus. Aika monet elokuvan nähneet ovat sanoneet, että tämähän oli suoraan kuin meidän elämästä – mutta tietyin reunaehdoin tietysti, Malla Malmivaara nauraa.

Pavel Gontšarov ja Natalia Dedeiko kehuivat suomalaiselokuvaa sen lapsen näkökulmasta lähtevästä kerrontatavasta ja yksinkertaisesta lopusta. He kertovat elokuvan paljastaneen heille uusia puolia suomalaisuudesta.
Pavel Gontšarov ja Natalia Dedeiko kehuivat suomalaiselokuvaa sen lapsen näkökulmasta lähtevästä kerrontatavasta ja yksinkertaisesta lopusta. He kertovat elokuvan paljastaneen heille uusia puolia suomalaisuudesta. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Suomalaiselokuva kerää kiinnostusta Venäjällä

Kaiken se kestää kilpailee 12 muun elokuvan kanssa maineikkaan moskovalaisfestivaalin pääsarjassa.

Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila kertoo olevansa erittäin tyytyväinen elokuvansa saamaan myönteiseen vastaanottoon. Vielä ennen yleisöesitystä hän jännitti, kuinka elokuvan epäsovinnainen tarina puhuttelee Venäjällä, jossa on viime vuosina korostettu perinteisiä perhearvoja.

Hän kuitenkin uskoo, että perhesuhteet ja aikuisuuteen kasvaminen ovat aiheita, jotka kiinnostavat ihmisiä kulttuuritaustaan katsomatta.

– Toivon, että tämä elokuva saa katsojan miettimään lapsuuden lisäksi vanhemmuutta: Millaisena esimerkkinä haluamme olla omille lapsillemme ja mitä haluamme välittää heille? Koiso-Kanttila pohtii.

Kaiken se kestää -elokuvaa saapui Moskovaan esittelemään tuottajat Niko Ritalahti (vas.) ja Mika Ritalahti (toinen oik.), näyttelijät Antti Luusuaniemi, Malla Malmivaara ja Pihla Viitala sekä ohjaaja Visa Koiso-Kanttila.
Kaiken se kestää -elokuvaa saapui Moskovaan esittelemään tuottajat Niko Ritalahti (vas.) ja Mika Ritalahti (toinen oik.), näyttelijät Antti Luusuaniemi, Malla Malmivaara ja Pihla Viitala sekä ohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Monipuolinen ja perinteikäs elokuvafestivaali

39. kertaa järjestettävän Moskovan kansainvälisen elokuvafestivaalin suomalaisosanottoa täydentää ohjaaja ja tuottaja Jörn Donner. Hän on yksi pääkilpasarjan kuudesta tuomarista.

– Maailma on täynnä elokuvafestivaaleja, mutta Moskovalla on oma erikoisasemansa. Festivaalin ohjelmisto on erittäin vaihteleva ja painoarvoa on annettu myös Aasian maille, Donner luonnehtii tapahtumaa.

Jörn Donner toimii elokuvafestivaalin pääkilpailun vanhimpana tuomarina. Kaksi vuotta sitten hänen ohjamaansa Armi elää! otti osaa kilpasarjaan.
Jörn Donner toimii elokuvafestivaalin pääkilpailun vanhimpana tuomarina. Kaksi vuotta sitten hänen ohjamaansa Armi elää! otti osaa kilpasarjaan. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Festivaalin pääsarjassa eurooppalaisten ja argentiinalaisen elokuvan lisäksi on elokuva Kiinasta, Japanista ja Etelä-Koreasta sekä yhteistuotanto Bangladeshista ja Intiasta. Tapahtuman kansainvälisyydestä kertoo myös se, että kaiken kaikkiaan Moskovassa näytetään elokuvia lähes 70 maasta.

Viimeksi suomalaiselokuva kilpaili Moskovassa vuonna 2015. Silloin pääsarjaan otti osaa Jörn Donnerin ohjaama_ Armi elää!_ -draamaelokuva.

Moskovan kansainvälisen elokuvafestivaalin voittajaelokuvat julkaistaan torstaina 29. kesäkuuta. Kaiken se kestää saa Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa 8. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle