Loma ja hotelli yhdistetään herkästi vaivattomuuteen. Siihen, että pyyhkeen voi heittää lattialle vaikka joka päivä, lakanat vaihdetaan ja kylpyjäkin voi ottaa huoletta.
Samaan aikaan moni hotelli on tullut tietoiseksi ympäristövastuustaan: pelkästään Suomessa on kymmeniä hotelleja, joilla on esimerkiksi Joutsenmerkki, Green Key -sertifikaatti, tai muu vastaava ympäristövastuusta kertova merkki.
On kuitenkin totta, että moni edelleen haluaa ottaa useita kylpyjä ja syödä yltäkylläisesti aamiaisbuffetissa.
– Tiedostamme, että kulutuksen määrä hotellissa on runsasta. Haluamme herättää ihmisten ajatuksia siitä, voiko asioita tehdä ympäristöystävällisemmin, Kainuun ainoan Green Key -hotellin, Break Sokos Hotel Vuokatin hotellipäällikkö Heidi Leinonen.
Break Sokos Hotel Vuokatissa pyyhkeet vaihdetaankin kolmen päivän välein, ei jokainen päivä. Green Key -sertifikaatti myös velvoittaa veden ja energian säästämiseen ja roskien lajittelemiseen.
Green Key -merkin saanut hotelli sitoutuu ympäristötietoisuuden kasvattamiseen niin henkilöstön kuin asiakkaiden suhteen sekä "energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen". Sen myöntämisestä päättää tuomaristo (Green Key), ja merkin käytön hinta tälle vuodelle maksaa hotellille noin puolitoista tuhatta euroa verojen lisäksi.
Veden- ja energiankulutuksen seuraamisessa ja säästämisessä liikkuu isoja rahoja
Heidi Leinonen
Asiakkaita odottaakin hotellihuoneessa kirje, jossa kerrotaan, miten eri tavoin voi lomansa aikana osallistua ympäristön säästämiseen. Lisäksi Break Sokos Hotel Vuokatti on hankkinut asiakkaille käyttöön pyöriä, joilla voi liikkua loman aikana auton asemesta.
Pysyvä murheenkryyni Vuokatin hotellissa on ruokahävikki, vaikka asiakkaita ohjeistetaan ruoan maltilliseen ottamiseen.
– Lomalla ollessa otetaan lautaselle kaikennäköistä, mutta kaikkea ei välttämättä jakseta syödä. Hävikkiä tulee todella paljon meidänkin kokoisessa hotellissa, Leinonen kertoo.
Suomen puhdas maine
Suomalaiset eivät ole erityisemmin ekomatkailun perään (Rantapallo) ainakaan ulkomaille, mutta ulkomaiset matkajärjestäjät ovat puolestaan löytäneet Suomen puhtauden ja ympäristöystävällisyyden.
Trendi on nouseva kaikkialla maailmassa, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.
– Monessa paikassa, kuten isoissa kaupungeissa, on hyvin saastunut ilma. Matkailijat etsivät yhä enemmän kohteita, joissa on puhdas ilma ja joissa huolehditaan vastuullisesti ympäristöstä, Lappi kertoo.
Lapin mukaan ulkomaiset matkajärjestäjät ovat hyvin kiinnostuneita siitä, minkälaisia ympäristömerkkejä suomalaisissa hotelleissa ja matkailupalveluissa on ja miten vastuullisuus on otettu huomioon. Suomen asema matkailumaana on kasvanut ja matkailijoita saapuu ennätystahtiin.
– Suomi tunnetaan yhtenä viimeisistä Euroopan erämaista, Lappi sanoo.
Myös alalla parikymmentä vuotta työskennellyt Scandic Hotels Oy:n varatoimitusjohtaja Jouko Liimatainen arvioi, että vuosien saatossa yhä useampi matkaaja on alkanut kiinnittämään huomiota hotellien ympäristöystävällisyyteen.
– Saamme yhteydenottoja, joissa asiakkaat ovat tyytyväisiä siihen, että asian eteen on tehty työtä. Osa ilmoittaa suoraan, että se on yksi heidän kriteereistään hotellin valitsemiselle, Liimatainen kertoo.
Break Sokos Hotel Vuokatin hotellipäällikkö Heidi Leinonen sanoo, että kotimaisten asiakkaiden kriteereistä on vaikea tietää heidän valitessaan hotellia, mutta esimerkiksi keskieurooppalaisten matkailijoiden valintaan ympäristömerkillä voi olla vaikutusta.
Scandic Hotels Oy:n varatoimitusjohtaja Liimatainen toteaa, että ympäristötietoisuus hotellien toiminnassa on edistynyt vuosikymmenien aikana. Hänen mukaansa siitä on tullut jokapäiväinen asia, jota kehitetään ja josta pyritään huolehtimaan. Hotelli ei enää välttämättä saa pitää esimerkiksi ympäristömerkkiä samoilla arvosteluperusteilla, kuin joitakin vuosia sitten, vaan toimintaa on petrattava vuosi vuodelta.
Matkailijat etsivät yhä enemmän kohteita, joissa on puhdas ilma ja joissa huolehditaan vastuullisesti ympäristöstä
Timo Lappi
Break Sokos Hotel Vuokatin päällikkö Leinonen on samaa mieltä siitä, että hotellien ympäristötietoisuus alkaa olla jo arkipäivää.
– Isoimmat hotelliketjut hoitavat jo omalta osaltaan ympäristötietoisuuteen liittyviä kysymyksiä, joten jo ketjutasolla on vaatimuksia tai toiveita siitä, että hotelli hakee sertifikaatin ja pistää asiat kuntoon.
Tosin Suomi laahaa asiassa jäljessä: esimerkiksi Keski-Euroopassa ympäristömerkityt hotellit ovat paljon yleisempiä ja kovemmassa huudossa. Heidi Leinonen arvelee, että pikkuhiljaa pienemmätkin majoitusyritykset havahtuvat hakemaan sertifikaatteja tai merkkejä.
– Toki se on kustannuskysymys omalla tavallaan, mutta samalla tulee säästöäkin. Veden- ja energiankulutuksen seuraamisessa ja säästämisessä liikkuu isoja rahoja, Leinonen sanoo.
Lue lisää: