Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomalaiset ovat hyvin tyytyväisiä elintasoonsa – uhkaako ylityytyväisyys talouskasvua?

Ylen kyselyssä lähes yhdeksän kymmenestä kertoo olevansa tyytyväinen aineelliseen elintasoonsa.

Kierrätyskeskus Kyläsaaressa.
Kuva: Sasha Silvala / Yle
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä elintasoonsa, kertoo Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä mieltä vastaajat olivat seuraavasta väittämästä: Olen tyytyväinen aineelliseen elintasooni.

Täysin samaa mieltä tai melko samaa mieltä oli 88 prosenttia vastaajista. 11 prosenttia oli täysin eri mieltä tai melko eri mieltä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja on yllättynyt siitä, että näinkin suuri osa on tyytyväinen omaan elintasoonsa.

– Tai toisinpäin sanottuna: jos yli kymmenen prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa, se on mielestäni vähän, Turja sanoo.

Suomalaisten elintaso -grafiikka

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen yltyy jopa pohtimaan, voiko kyselyn perusteella väittää, että kansalaisten liika tyytyväisyys hyydyttäisi Suomen orastavan talouskasvun.

– Kun näin valtava enemmistö on tyytyväisiä aineelliseen elintasoonsa, riittääkö meillä enää voimia ja halua tavoitella vieläkin parempaa, Rahkonen kysyy.

Hänen mielestään tyytyväisyysluvut, ja niiden mahdolliset seuraukset ovat uusi ilmiö, johon ekonomistitkaan eivät ole tarttuneet.

– Tyytyväisyysluvut ovat suorastaan huolestuttavan korkeita, Rahkonen sanoo.

Kyselyn mukaan ammattiryhmittäin tarkasteltuna tyytyväisimpiä ovat johtavassa asemassa olevat, toimihenkilöt ja opiskelijat. Työntekijöissä ja tietysti työttömissä on elintasoonsa tyytyväisiä keskimääräistä vähemmän. Mitä korkeampi koulutus vastaajalla on, sitä tyytyväisempi hän on aineelliseen elintasoonsa.

Alueellisesti tarkasteltuna pääkaupunkiseudulla on keskimääräistä vähemmän väittämän kanssa täysin samaa mieltä olevia. Tämä selittynee sillä, että pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset nielevät tuloista niin suuren osan. Maakuntakeskuksissa on keskimääräistä enemmän niitä, joilla aineelliset asiat ovat hyvin.

Ylen kyselyyn vastasi 1 004 suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suosittelemme sinulle