Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tietovuoto oli liikaa – Fifa julkaisi Venäjän ja Qatarin MM-turnaukseen liittyvän jättimäisen kohuraportin kokonaan

Kokonaisuudessaan julkaistu raportti ei muuta kokonaiskuvaa valintaprosesseista, mutta paljastaa kiusallisia yksityiskohtia.

Venäjän MM
Venäjän MM-kisojen ympärillä leijuu yhä epäilyksiä. Kuva: AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on julkaissut kohutun raportin, joka tutki Venäjän 2018 ja Qatarin 2022 MM-kisojen valintaprosesseja. Raportti teetettiin jo vuonna 2014, muttei sitä ole aikaisemmin julkaistu kokonaisuudessaan.

Fifa päätti julkaista raportin, kun saksalaislehti Bild ilmoitti saaneensa raportin käsiinsä. Aikaisemmin Fifa oli julkaissut amerikkalaisjuristi Michael Garcian työstä vain 42-sivuisen tiivistetyn, ja monien mielestä "siistityn", version. Varsinainen raportti on 430-sivuinen.

– Koska asiakirja on laittomasti vuodettu saksalaiselle sanomalehdelle, uudet johtajat ovat pyytäneet koko raportin julkaisua välittömästi harhaanjohtavien tietojen leviämisen välttämiseksi, Fifa tiedotti.

Venäjän ja Qatarin MM-kisoista päätettiin vuonna 2010 ja äänestyksiin epäiltiin liittyvän korruptiota.

Garcian raportissa ei löydetty todisteita, että Venäjän hakukomitea tai tuolloin pääministerinä toiminut Venäjän presidentti Vladimir Putin olisivat vaikuttaneet Fifan äänestäjiin.

Qatarin kisojen kohdalla raportti paljastaa, että eräs Fifan hallituksen entinen jäsen kiitti Qatarin valtiota satojentuhansien eurojen tilisiirrosta heti sen jälkeen, kun Qatarille oli myönnetty vuoden 2022 kisat.

Tutkimuksissa selvisi epäilyttäviä tapahtumia liittyen molempien kisojen valintaprosesseihin, mutta Garcian työryhmä ei löytänyt riittävästi todisteita, jotta äänestyksien tulokset voitaisiin kyseenalaistaa.

Kiusallisia yksityiskohtia

Raportissa on paljastunut kuitenkin Fifan kannalta kiusallisia yksityiskohtia, kuten Bildin uutisoima tieto siitä, että Fifan työntekijän 10-vuotiaan lapsen tilille olisi siirretty Qatarin valinnan alla jopa kaksi miljoonaa euroa.

Aikanaan Fifa perusteli raportin julkaisematta jättämistä muun muassa yksityisyyden suojalla. Garcia oli nostanut esille syytteitä viittä tarjouskilpailuun osallistunutta Fifan edustajaa vastaan. Fifa ei julkaissut tietoja, jotta henkilökohtaiset tutkimukset saataisiin yksityisyyden suojissa tehdyiksi.

Vuonna 2014 julkaistun tiivistetyn raportin jälkeen Fifassa on käynyt melkoinen puhuri. Suurin osa vuoden 2010 äänestyksiin osallistuneista toimihenkilöistä on suljettu kansainvälisestä jalkapallosta epäeettisen toiminnan vuoksi. Korruptioskandaalissa saivat lähteä myös puheenjohtajana toiminut Sepp Blatter ja hänen lähimmät apulaisensa. Entisiä Fifa-johtajia syytetään muun muassa rahanpesusta.

Raportin tehnyt Garcia erosi Fifan eettisestä komiteasta marraskuussa 2014 pettyneenä siihen, miten raportti julkaistiin.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan Fifan verkkosivuilta.

Suosittelemme