Hyppää sisältöön

Tuleeko helteitä heinäkuussa – uusi kuuden viikon sääennuste auttaa vaikka loman suunnittelussa

Nykyiset sääennusteet kertovat tarkemmin säästä vain parin viikon päähän, mutta kuuden viikon ennusteessa arvioidaan, minkälaiset mahdollisuudet on harrastaa tai työskennellä sään perusteella.

Viljapelto ja järvimaisema.
Markku Sandell

Ilmatieteen laitoksen CLIPS-hanke (siirryt toiseen palveluun) alkoi kesäkuun alussa julkaista uusia ennusteita, joissa arvioidaan sään muutoksia viikkotasolla kuuden viikon ajalle. Perinteisistä lämpötilasta, tuulesta ja sateesta kertovista sääkartoista poiketen uusilla kartoilla annetaan arvioita siihen, miten sää vaikuttaa ihmisiin.

Tällä hetkellä kuuden viikon ennusteet ovat saatavilla viikkokarttoina sekä animaationa.

Ennusteet on räätälöity tukemaan tiettyä toimintoa tai aktiviteettia, kuten ulkoilua tai viljelyn ja sadonkorjuun suunnittelua. Hankkeessa kehitetään myös ennusteiden esittämistapoja, joilla voitaisiin kertoa paremmin ennusteiden sisältämästä tiedosta ja epävarmuustekijöistä.

– Ei sanota mikä lämpötila on, vaan meillä on tuote tukalasta helteestä. Siinä katsotaan jo vaikutusta, mihin  lämpötila ihmisen toiminnassa vaikuttaa, tutkija Terhi Laurila kertoo.

Näköpiirissä ei ole tukalia helteitä

Kaikille kesälomanviettäjille kannattaa heti kertoa, mitä tukalista helteistä tiedetään tällä hetkellä.

– Elokuun alkuun asti näissä CLIPS-ennusteissa ei näytä todennäköiseltä, että tukalia helteitä saataisiin Suomeen, tutkija kommentoi.

Sporttikelit sen sijaan näyttävät suosivan liikunnan harrastajia ainakin eteläisessä Suomessa.

Esimerkiksi liikenne- tai energiasektorille voi olla hyötyä, kun mennään vähän pidemmälle kuuteen viikkoon asti, miltä sääolosuhteiden muutokset näyttävät.

Terhi Laurila, tutkija, Ilmatieteen laitos

Kuuden viikon sääkuvauksissa ovat nyt ukkos-, ranta- ja sporttikeliennusteet, tulevaisuudessa myös kasvukauden ennusteet. Ne on tarkoitettu helpottamaan esimerkiksi ihmisiä, jotka miettivät vaikkapa ulkoilmajuhlia tai golfreissua.

Ukkosia näyttäisi ennusteen mukaan tulevan heinäkuun puolivälissä Pohjanmaalle. Kuva: kuvakaappaus Ilmatieteenlaitoksen sivulta

CLIPSin ennustetuotteet vaihtuvat vuodenajoittain. Syksyn tuotelistalla on esimerkiksi talvirengasennuste autoilijoiden avuksi.

– Näistä ennusteista voi olla hyötyä myös aloilla, missä sää on hyvin tärkeää. Esimerkiksi liikenne- tai energiasektorille voi olla hyödyllistä tietää, miltä sääolosuhteiden muutokset näyttävät pidemmälle kuuteen viikkoon asti, Terhi Laurila arvioi vuoden kestävää kokeilua.

Kehitystyö jatkuu palautteen perusteella

Kuuden viikon ennusteita voi tarkastella CLIPsin sivuilta ja käyttäjäksi pääsee saatuaan tunnukset.

Tällöin voi myös antaa palautetta siitä, mihin suuntaan ennusteita pitäisi kehittää. Tavoitteena on tehdä ennusteista entistä ymmärrettävämpiä.

Edelleen tarkemmat lämpötila ja muut sääolot pystytään arvioimaan paremmin vain 10–15 vuorokauden ajalle eikä kuuden viikon päähän.

Suosittelemme sinulle