Hyppää sisältöön

Suomen pisin ensilumenlatu muuttuu maksulliseksi – Rovaniemi alkaa periä maksua hiihtäjiltä

Kausimaksu on 20 euroa, perhe hiihtää 40 eurolla ja ulkopaikkakuntalaiset maksavat 10 euroa päivässä.

Ruuhkaa Ounasvaaran ensilumen ladulla marraskuussa 2015. Kuva: Esko Puustinen, Rovaniemi

Rovaniemellä aletaan periä maksua ensilumenladun käyttäjiltä. Tähän saakka ensilumen ladun käyttäjät ovat voineet vapaaehtoisesti maksaa tukea ladulle. Rovaniemen luonnonlumiladut pysyvät edelleen maksuttomina.

Tavallisesti lokakuussa avattava, yhdeksän kilometrin mittainen Ounasvaaran latu on Suomen pisin ensilumenlatu. Ladun hinnaksi tulee vuosittain noin 100 000 euroa ja sen maksavat suurelta osin urheiluopisto Santasport sekä Rovaniemen kaupunki.

Yhdessä ne maksavat kustannuksista vuosittain 80 000 euroa ja loppurahoitus on saatu keräämällä lahjoituksia ja perimällä vapaaehtoista latumaksua. 

Latua parannetaan

Kaupungin mukaan käytäntö on ollut työläs ja tehoton. Rahoitus on jäänyt vajaaksi eikä ladun parannustöihin ole jäänyt varoja. Nyt päätetty maksullisuus takaa rahojen riittämisen myös ladun parantamiseen.

Juuri käyttäjiltä on tullut toive, että ensilumenlatua parannettaisiin. Rovaniemeläiset ovat toivovat ladulle loivempia mutkia, leveämpää latua, riittävän tiheää latuhuoltoa ja parempaa opastusta.

– Kehitämme latua mielellämme, mutta siihen tarvitaan rahaa. On reilua, että ne jotka käyttävät latua, osallistuvat myös kustannuksiin pienellä omavastuuosuudella. Moni harrastaja on sanonut, ettei kohtuullinen maksu haittaa mitään kun puntarissa on varma hiihtokauden aloitus jo lokakuussa ja loistavissa olosuhteissa, Santasportin toimitusjohtaja Heikki Keskitalo kommentoi kaupungin nettitiedotteessa.

Paikallisille edullinen

Nyt päätetty ladun käyttömaksu on kaupungin mukaan sen kokoinen, että myös vähävaraisilla on siihen varaa. Ensilumenladun käyttömaksu on paikallisilta 20 euroa koko ensilumen kaudelta. Perhelippu maksaa 40 euroa kaudelta.

Ulkopaikkakuntalaisille käyttömaksu on huomattavasi korkeampi. Heiltä peritään 10 euroa päivältä. Alle kouluikäisiltä ei peritä maksua.

Ladun käyttömaksut maksetaan kaupungintalon Osviitassa tai Santasportin vastaanotossa viikosta 40 alkaen. Merkiksi maksun suorittamisesta hiihtäjä saa Ounasvaaran ensilumen ladun tuubihuivin. Ulkopaikkakuntalaisille myydään päiväkohtaisia rannekkeita kaupungin majoituspisteissä.

Mustin lenkki pois

Rovaniemen kaupunki lupaa ensilumen ladulle parannuksia jo seuraavalle kaudelle.

– Latua jatketaan harrastajien toiveiden mukaisesti niin, että loivapiirteistä latua tulee hiihdettäväksi enemmän kuin aiempina vuosina, loivaa latuosuutta on yhteensä yli 5 km koko 9 km ladun osuudesta. Latu tekee mutkan hiihtostadionilta golfpuistoon, ja vaativa Mustin lenkki poistuu, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Ounasvaaralle on varastoitu tulevaa ensilumenlatua varten lunta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lunta on sahamuhan alla liki 50 000 kuutiota ja Toramolla on ampumahiihtolatua varten 10 000 kuutiota.

Hiihtämään viikolla 43?

Ladun tekeminen alkaa yleensä lokakuussa viikoilla 41–42. Ensin valmistuu hiihtostadionin ja golfpuiston reitti, jota päästään hiihtämään lokakuun 20. päivän paikkeilla. Koko ensilumenlatu on valmis todennäköisesti viikolla 43.

Luonnonlumilatuja pääsee hiihtämään Ounasvaaralla säästä riippuen joulu-tammikuussa, joten ensilumenlatu voi pidentää hiihtokautta alkupäästä jopa yli kahdella kuukaudella. Myös keväällä ensilumenlatu on pisimpään hiihtokunnossa.

Kaupungin mukaan jokainen suoritettu käyttömaksu parantaa ensilumenladun kuntoa. Tiedotteen mukaan varoja käytetään esimerkiksi latupohjan monttujen paikkaamiseksi kesällä. Myös ladun kallistuksia muutetaan sellaisiksi, että mutkat ovat hiihtäjille turvallisia.

Lisäksi nykyistä lumen varastoimispaikkaa aiotaan tulevaisuudessa parantaa, jotta lumi saadaan levitettyä ladulle tehokkaasti ja puhtaana, tiedote kertoo.

– Haluamme tehdä Ounasvaaralle Suomen parhaan ensilumenladun, Heikki Keskitalo hehkuttaa.

Suosittelemme sinulle