Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Paljon rasvaa, runsaasti suolaa, olemattomasti kasviksia – asiantuntijan mukaan hampurilaisten ravintosisältötiedot ovat puutteellisia

Hampurilaisannoksesta voi saada jopa puolet päivän suolamäärästä. Terveellisemmän vaihtoehdon voi valita, jos tutustuu pikaruokaravintolan koko valikoimaan, neuvoo ravitsemusalan asiantuntija.

Pikaruokaketjujen mainoskuvat ovat houkuttelevia.
Pikaruokaketjujen mainoskuvat ovat houkuttelevia. Kuva: Pertti Pitkonen / Ylle
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Annosten rasvaisuus ja suolaisuus huolettavat asiantuntijoita hampurilaisketjujen tuotteissa. Myös tuoteselosteet ovat heidän mielestään epäselviä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sai tarkasteltavakseen ravintosisältötiedot kolmesta eri hampurilaisesta. Tiedot ovat esillä hampurilaisketjujen kotisivuilla. Tarkasteltavat hampurilaiset olivat Hesburgerin kerroshampurilainen, McDonald'sin Bic Mac ja Burger Kingin Whopper.

Osin puutteellista tietoa

Lyytikäinen sanoo, että hampurilaisketjujen sivustoilta löytyvät hampurilaisten ravintosisältötiedot ovat osin puutteellisia.

– Niistä on vaikea tehdä arvioita, koska ravintoarvotiedot ovat eri tuotteissa ilmoitettu eri tavoin ja ravitsemuksellisesti tärkeää tietoa muun muassa rasvan laadusta puuttuu. Suolan määrä on kaikissa sama.

Grillikioski
Pikaruoka-annoksiin kuuluu vaihteleva määrä kasviksia. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Erityisesti hampurilaisten sisältämää suolan määrää Lyytikäinen pohtii huolestuneena.

– Suolan määrä kaikissa esillä olleissa tuotteissa on yhtä runsas, 2,3 grammaa annoksessa. Suolan saantisuositus päivää kohden on alle viisi grammaa koko ruokavaliosta eli pelkästään kyseisistä valinnoista saa jo melkein puolet päivän suolamäärästä.

Myös rasvan määrä on hampurilaisissa valtava.

– Rasvaa kaikissa esimerkkituotteissa on erittäin runsaasti, noin puolet energiasta tulee pelkästä rasvasta. Yhdessä tuotteessa, jossa tyydyttyneen rasvan määrä on ilmoitettu, on erittäin paljon tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, Lyytikäinen toteaa.

Toimija vastaa oikeista tiedoista

Arja Lyytikäinen muistuttaa, että ravintolat voivat antaa vapaaehtoisesti asiakkailleen tuotteittensa ravintosisältötietoja.

Kyseisistä valinnoista saa jo melkein puolet päivän suolamäärästä.

Arja Lyytikäinen

– Toimija vastaa itse, että tiedot ovat oikeita ja vastaavat tuotetta. Tavanomaista on, että eri toimijoiden antamat ravintosisältötiedot poikkeavat toisistaan, koska kukin ravintola päättää antamistaan tiedoista ja esitystavasta itse – siis myös siitä, kertooko ravintosisällöstä vai ei, Lyytikäinen sanoo.

Hampurilainen.
Hampurilaisissa on paljon rasvaa ja suolaa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Lyytikäisen mukaan kuluttajat hyötyisivät parhaiten tuoteselosteista, jos ne laadittaisiin esimerkiksi samalla tavalla kuin pakattujen elintarvikkeitten ravintoarvotiedot niiden pakkausmerkinnöissä.

– Pidän hyvänä tapana ilmoittaa tiedot annosta kohti tuotteissa, joissa on kyseessä selvästi kerralla syötävä annos. 

Terveyttä edistävää löytyy harvoin

Arja Lyytikäinen toteaa, että toisaalta on hyvä muistaa, että yksittäisten tuotteiden ravintoarvon perusteella on erittäin vaikeaa tehdä arviointia, miten kyseinen tuote vaikuttaa henkilön koko ruokavalioon.

– Jos nämä ovat satunnaisia, harvoin tehtäviä valintoja ja ruokavalio on muutoin ravitsemuksellisesti hyvin koottu ja sisältää muun muassa runsaasti kasviksia, kokonaisuus voi olla jo huomattavasti pelkkien tuotteiden perusteella arvioitua parempi. Kasvisten määrä näissä tuotteissa on olemattoman vähäinen.

– Tosin näiden tuotteiden energiatiheys, rasvan ja ja suolan määrä ovat sellaiset, että terveyttä edistävään ruokavalioon näitä tuotteita mahtuu erittäin harvoin. Pikaruokavalinnatkin voi tehdä näitä selvästi terveellisemmin tutustumalla ketjuravintolan koko valikoimaan, Lyytikäinen sanoo.

Kaikki pikaruoka ei ole roskaruokaa

Ruokatietoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi muistuttaa, että ravintosisällöt vaihtelevat paljon eri tuotteissa. Hampurilaisitarjonnassa on Lampisjärven mukaan tänä päivänä hyvää ja huonoa.

– Valikoimaa on nykyisin pikaruokapaikoissa enemmän kuin takavuosina. Nykyisin sieltä löytyy esimerkiksi ruisleipäpohjaisia hampurilaisia, joissa ravitsemussuositukset on lähtökohtaisesti otettu huomioon.

– Suomessa hampurilaisvalikoima on varmaankin monipuolisempi kuin niissä maissa, mistä ne ovat tänne tulleet. Tässä mielessä meillä asiat ovat kenties paremmin kuin monessa muussa maassa, Lampisjärvi arvelee.

Kasvishampurilaisateriat lautasella.
Arja Lyytikäinen muistuttaa, että ravintolat voivat antaa vapaaehtoisesti asiakkailleen tuotteittensa ravintosisältötietoja. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Tiina Lampisjärvi ei puhu enää suoranaisesti "roskaruoasta" hampurilaisten kohdalla.

– Valikoima on parantunut, jonka vuoksi tuotteita ei kannata leimata. Mutta erityisesti silloin, kun tuotteet ovat puhtaasti rasvaa, sokeria ja suolaa, voimme puhua roskaruoasta.

Pitoisuuksia voi vertailla

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo suosittelee vierailemaan Kuluttajaliiton sivuilla. Siellä on tuotevertailuja, joista voi katsella tuotteiden terveellisyyttä.

– Esimerkiksi hampurilaisten kohdalla suola- ja rasvamäärä sekä energiasisältö on arvioitu. Tiedot Kuluttajaliiton sivulla ovat luotettavia, Kuusipalo toteaa.

– Hampurilaisten terveellisyys riippuu siitä, minkä kanssa se syödään ja mitä aterialla juodaan, Kuusipalo muistuttaa.

Suosittelemme sinulle