Tankatessasi venettä tai perämoottoria voi käydä vahinko: pieni määrä polttoainetta lirahtaa säiliöstä veteen ja leviää pintajännityksen ansiosta laajalle. Nolottaa.
Veneilijätoveri saattaa opastaa, että astianpesuaineella polttoaineen saa nopeasti hajotettua veden pinnalta. Ja keino vaikuttaa toimivan – hetken päästä vahingosta ei ole jälkeäkään. Tapa on yleinen, mutta tekee ympäristölle suurempaa hallaa kuin pieni polttoainevuoto.
– Jos tiskiainetta ei laitettaisi, niin vesi pysyisi vetenä ja polttoaine polttoaineena. Mutta kun laitetaan pesuainetta, niin sepä muodostaakin yhdisteen, joka on huomattavasti vaarallisempi vedessä oleville eliöille, tähdentää navigointikurssien opettaja Risto Esko.
Aineiden yhdistelmä pahin syyllinen
Myös Pidä saaristo siistinä ry muistuttaa internetsivuillaan, että astianpesuaine muuttaa polttoaineen vedessä entistä haitallisemmaksi.
Astianpesuaineen, polttoaineen ja veden yhdistyessä kemikaalit ja yhdisteet muodostavat lähes aidon vesiliuoksen, joka altistaa kaikki veden kanssa tekemisissä olevat eliöt haitallisille aineille.
– Myrkyllisten PAH-yhdisteiden vaikutukset voivat olla jopa satoja kertoja suuremmat vesieliöille, kuten planktonille, kaloille ja äyriäisille, yhdistyksestä varoitetaan.
Yhdistyksen mukaan polttoainejäämien hävittäminen ja peittely on edelleen valitettavan yleistä.
– Varsinaista tutkimustietoa tai lukua meillä ei valitettavasti ole siitä, miten yleistä tämä tätä nykyä on. Kokemuksemme mukaan astianpesuaineella polttoainejäämien hävittäminen on kuitenkin edelleen valitettavan yleistä tankkausasemilla, vaikka viime vuosina tietoisuus aiheesta vaikuttaa onneksi hieman lisääntyneen, kertoo Pidä saaristo siistinä ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.
Auringonvalo haihduttaa polttoaineen
Mitä sitten pitäisi tehdä, ettei tulisi pahentaneeksi tilannetta? Polttoainevuoto ei kuitenkaan ole millään tavalla toivottu, sillä se on sellaisenaankin riski terveydelle ja ympäristölle.
– Antakaa sen vain olla, kyllä se sieltä haihtuu. Tietysti diesel vähän hitaammin, mutta haihtuu kumminkin, Risto Esko opastaa.
Pidä saaristo siistinä ry muistuttaa lisäksi, että suuremmasta öljy-tai polttoainevahingosta pitää aina ilmoittaa paloviranomaiselle tai yleiseen hätänumeroon. Tankatessa kyse on yleensä korkeintaan desilitrasta.
Lappopumppu avuksi kanisteritankkaukseen
Risto Esko on tarkka tankkaaja. Esimerkiksi kanisterista polttoainetta veneeseen tankatessa hänellä on käytössään kaatonokka, suppilo ja lappopumppu. Pumpun hän hommasi huomattuaan, että tuulessa polttoainetta on vaikea saada osumaan suppiloon.
– Tämmöinen muutaman hassun euron arvoinen pumppu, jonka toinen pää laitetaan kanisteriin ja toinen suppiloon. Muutaman kerran kun pumppaa, niin sehän lappoilmiöllä lähtee tyhjentämään kanisteria. Kestää kauemmin, mutta ei tule roiskeita, Esko esittelee.
Viisainta olisikin yrittää estää vahingot ennalta. Polttoainetankkia ei ensinnäkään kannata täyttää piripintaan. Joihinkin tankkeihin voi myös laittaa roiskeenestoventtiilin, joka estää ylivuodot.
– Paras ratkaisu on luonnollisesti välttää polttoaineen päätymistä veteen ja näin ehkäistä ongelmaa. Roiskeita voi välttää esimerkiksi roiskeenestoventtiilin avulla tai käyttämällä tankkaustilanteessa rievusta tehtyä tankkauslappua, sekä noudattamalla varovaisuutta tankkaustilanteessa, sanoo Pidä saaristo siistinä ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.
Roiskeita imevää tankkauslappua käyttäessä kannattaa myös muistaa, että polttoainetta imaistuaan se on vaarallista jätettä.