Hyppää sisältöön

Kesäfestareiden superviikonloppu alkaa – tapahtumat saavat liikkeelle yli parisataatuhatta ihmistä

Tiesitkö, että Helsingissä esiintyy viikonloppuna maailman suosituin Makkonen? Keräsimme faktat seitsemästä suurimmasta tapahtumasta.

Festivaali yleisöä.
Kuva: Zoltan Balogh / EPA
Ville Vedenpää

1

Ultra Bra tekee paluun Provinssissa

”Minä suojelen sinua kaikelta!” Yhteislaulu raikaa taatusti Seinäjoen Törnävänsaarella, kun Ultra Bra tekee ensimmäisen kolmesta festaripaluukeikastaan Provinssissa lauantaina. Yhtye lopetti toimintasa vuonna 2001 ja vakuutteli, ettei tee comebackia. Yhden keikan poikkeus oli presidenttiehdokas Pekka Haaviston tukikonsertissa vuonna 2012. Kolmepäiväinen Provinssi pidetään torstaista lauantaihin ja päivittäinen kävijämäärä on tänä vuonna noin 20 000.

Ultra Bra aloitti vuonna 1994 ja toimi aktiivisesti vuoteen 2001 saakka.
Kuva: Aleksi Koskinen

2

Suviseurat tuplaa Porin asukasmäärän

80 000 kävijää ja 17 000 ajoneuvoa. Viikonlopun suurin tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, järjestetään Porissa, missä väkimäärä lähes tuplaantuu. Suurin osa osallistujista saapuu paikalle matkailuautoilla. Jotta liikenne sujuisi jouhevasti, paikalliset karavaanarit testasivat viime viikonloppuna liikennettä alueella. Suviseuroihin saapuu ihmisiä myös ulkomailta, joten ohjelmaa tulkataan englanniksi, ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi, viroksi ja viittomakielelle.

Pilven takaa paistaa aurinko suviseurat.
Kuva: Minna Aula / Yle

3

Hehkutusta saanut Guns N' Roses osoittaa, ettei rock ole kuollut

Guns N' Rosesin Not In This Lifetime -kiertue on saanut paljon hehkutusta muualla Euroopassa ennen sen saapumista Hämeenlinnaan. 30 vuotta sitten läpimurtonsa tehnyt amerikkalainen Guns N’ Roses saa edelleen fanit liikkeelle. Lauantaina Kantolan tapahtumapuistossa järjestettävä konsertti on loppuunmyyty. Paikalle saapuu 55 000 gunnarifania. Suomalainen Hanoi Rocks on ollut esikuvana Guns N’ Rosesille, joten itse oikeutetusti lavalla nähdään myös kaikkien rokkistarojen kaveri Michael Monroe.

Guns N`Roses
Guns N`Roses Not in this lifetime -kiertueella Chicagossa heinäkuussa 2016. Kuva: AOP

4

Poliisi ensimmäistä kertaa mukana Helsinki Pride -kulkueessa

Seksuaalivähemmistöjen Helsinki Pride -viikon kohokohta on lauantaina järjestettävä Pride-kulkue. Järjestäjien mukaan kulkuepäiväksi on aina etukäteen luvattu huonoa säätä, mutta lopulta aurinko on suosinut sateenkaarikansaa. Pride-kulkueeseen osallistuvien määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja tänä vuonna Helsingin Kaivopuistoon päättyvällä reitillä uskotaan liikkuvan yli 30 000 ihmistä. Tänä vuonna Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuu ensimmäistä kertaa poliisi, joka kantaa huolta viharikoksista, jotka ovat kohdistuneet myös seksuaalivähemmistöihin.

Pride-kulkue Helsingissä 2. heinäkuuta.
Pride-kulkue Helsingissä 2. heinäkuuta 2016. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

5

HIM tähdittää 20-vuotiasta Tuskaa

Tavastia-klubilta Kaisaniemeen ja sieltä Suvilahteen. Tätä reittiä on kulkenut tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Tuska-festivaali. Juhlavuoden yhtenä vetonaulana on uraansa lopetteleva HIM, joka on Suomen menestyneimpiä metallibändejä. Tuska on osittain jo loppuunmyyty ja kolmipäiväiseen tapahtumaan odotetaan viikonlopun aikana lähes 10 000 kävijää per päivä.

HIM-yhtye kuvattuna maaliskuussa 2013.
HIM-yhtye kuvattuna maaliskuussa 2013. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

6

The Weeknd on maailman kuuluisin Makkonen

2010-luvun Michael Jacksoniksi tituleerattu The Weeknd esiintyy lauantaina Helsingin Kaisaniemessä järjestettävässä konsertissa. Ensimmäistä kertaa Suomessa keikkailevaa artistia on tulossa katsomaan lähes 15 000 ihmistä. Kanadalainen The Weeknd on oikealta nimeltään Abel Makkonen Testafaye. Makkonen ei kuitenkaan viittaa Suomeen, vaan hänen vanhempiensa etiopialaisiin juuriin. Etiopiasta löytyy Makkonen-nimisiä henkilöitä ja artistin isän etunimi on Makkonen. The Weekndin Helsingin keikan yhteydessä jännitetään, saapuuko artistin mukana Suomeen myös tämän amerikkalainen tyttöystävä, laulajatähti Selena Gomez.

The Weeknd
The Weeknd Santiagon festivaaleilla Huhtikuussa 2017. Kuva: Elvis Gonzales / EPA

7

Antti Tuisku laittaa iskelmäfanit tanssimaan hanurin tahtiin

Antti Tuisku, Sanni, Haloo Helsinki! ja Vesala. Nämä Iskelmä Festivaalin esiintyjät eivät kuulosta iskelmältä, mutta järjestäjien mukaan he edustavatkin nyky-iskelmää. Himos Parkissa esiintyy myös perinteisiä iskelmäartisteja, jotka tanssittavat festariyleisöä. Suomalaisen iskelmän saloihin voi festareilla tutustua tanssikursseilla tai eksoottisemmin iskelmäjoogassa. Jämsän Himoksella torstaista lauantaihin pidettävään Iskelmä Festariin odotetaan noin 12 000 ihmistä per päivä.

Antti Tuisku
Antti Tuisku Kuva: Tomi Jokela / AOP

Suosittelemme sinulle