KAJAANI Aikuisen koiran hankkiminen on jännittävä ja tärkeä hetki paitsi omistajalle myös koiralle. Tällöin on tärkeä muistaa muutamia asioita.
Koiran tausta tulisi eläinalan yrittäjän ja opettajan Teija Viljanmaan mukaan selvittää mahdollisimman hyvin. Tällöin on tietoinen, minkälaista elämää koira on aikaisemmin elänyt ja kuinka se sopeutuu uuteen laumaansa.
– Jos ostaa koiraa lapsiperheeseen, niin aina olisi parempi, jos ostaa koiran perheestä, jossa on ollut lapsia, Viljanmaa sanoo esimerkkinä.
Kannattaa myös selvittää, miksi koira on kodinvaihtaja. Muuttuisiko uudessa ympäristössä asia, joka on mahdollisesti ollut pulma koiran edellisessä kodissa?
Koirakouluyrittäjä Camilla Peura muistuttaa, että aikuiset koirat ovat yksilöitä. Aluksi kannattaa totuttaa koira uuteen ympäristöön kävelemällä samoja lenkkejä. Peura vinkkaa ylipäätään rauhalliseen alkuun.
– Niin koira pääsee kiintymään uuteen porukkaansa ja vasta sitten otetaan kylään vierailijoita.
Vanhoja tavaroita mukaan
Aikuisesta koirasta tulee selvittää samoja asioita kuin pentukoirankin osalta. Esimerkiksi luonteeseen, käytökseen, rotuun ja terveyteen liittyviin asioihin kannattaa perehtyä.
Koiraa kannattaa käydä tapaamassa ennen hankintaa, jotta huomaa sopivatko luonteet yhteen.
Sopeutumista voi auttaa pyytämällä vanhasta kodista mukaan tavaroita, kuten pedin ja leluja. Niissä on vanhat ja tutut hajut.
– Koiraa kannattaa ruokkia aluksi samalla ruokavaliolla, jotta sen ruoansulatuskanava ei joutuisi kodin vaihdoksen ohella muutoksen kouriin, Viljanmaa vinkkaa.
Myös liikunta on hyvä lääke uuteen ympäristöön sopeutumisessa. Jos koira saa liikkua ja haistella uudella reviirillään, on sopeutuminen helpompaa.
Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen kertoo, että sopeutumista auttaa yksinkertaisesti myös se, että tutustuu koiraan ja oppii ymmärtämään koiran käytöstä. Aikuisella koiralla on omat tapansa ja uusien rutiinien syntymiseen menee aikansa.
– On tärkeää, että omistaja tarkkailee koiraa, oppii tuntemaan sen mahdollisimman hyvin ja löytää oikean kommunikointitavan koiran kanssa, Suoninen sanoo.
Koira elää hetkessä
Sopeutuminen voi muuttua haastavaksi jos ympäristö muuttuu radikaalisti. Näin voi olla, jos koira on esimerkiksi ennen asunut maalla ja muuttaa yhtäkkiä kaupungin vilskeeseen.
– Tai jos koira on ennen ollut isossa koiralaumassa ja sitten muuttaakin yhden ihmisen kaveriksi, joka käy päivät töissä ja koira joutuu olemaan yksin päivät, Viljanmaa pohtii.
Onko itsellä aikaa ja tarjottavana sellaista, mikä kenties on ollut ongelma edellisessä perheessä?
Teija Viljanmaa
Osa koirista on kokenut väkivaltaa aiemmissa perheissä. Viljanmaa kertoo, että väkivalta jättää jäljen. Koira tarvitsee tällöin uudessa perheessä aikaa ja ymmärrystä.
– Koira vastaa siihen, mitä sille tarjotaan. Koira, joka on kokenut väkivaltaa, on usein valmis puolustautumaan, Viljanmaa sanoo.
– Kun koira huomaa että uudessa paikassa sillä on sekä henkistä että fyysistä tilaa ja sitä ei kohdella huonosti, niin se ei jää pohtimaan vanhoja asioita vaan elää siinä hetkessä.
Entä aiheuttaako koiran ikä mahdollisesti haasteita? Viljanmaan mukaan nuori, 1–2-vuotias koira sopeutuu uuteen elämänmuutokseen todennäköisesti paremmin kuin vanhempi, noin 4–5-vuotias koira.
– Toisaalta vanhempi, yli 7-vuotias koira voi olla niin elämää nähnyt ja kokenut, että sen sopeutuminen voi olla myös helppoa, Viljanmaa sanoo.
– Enemmän siis varmastikin on merkitystä yksilöllä, rodulla ja ympäristön muutoksen erilaisuudella kuin koiran iällä.
Pelokasta koiraa ei saa pakottaa
Koiran käytös voi myös muuttua uudessa kodissa. Arka koira voi saada itseluottamusta uudessa perheessä.
Jos koiralla on esimerkiksi huonoja kokemuksia miehistä, on se miehiä kohdatessaan ennen saattanut vetäytyä kuoreensa. Itseluottamuksen myötä se voi osoittaa miehiä kohtaan myös aggressiivisuutta.
Tilanteen saa usein kuitenkin kouluttamisella hallintaan. On kuitenkin hyvä tietää, että koiran käytös voi myös muuttua odottamattomasti.
– Sama voi olla myös toisinpäin. Koira, joka on osoittanut aggressiivisuutta edellisessä paikassa, saattaa uudessa kodissa – kun on rauhoittunut ja stressitasot ovat laskeneet – ymmärtää, että ei ole tarvetta puolustautua, Koirakouluyrittäjä Camilla Peura sanoo.
Sopeutumisaikaa tarvitaan molemmin puolin, jotta koira oppii uuden talon tavoille.
Teija Viljanmaa
Esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä on ohjeita löydetyille ja huostaan otetuille koirille. Eläintä ei saa esimerkiksi pakottaa fyysiseen kontaktiin.
– Aloite on annettava eläimelle. Eläimelle kannattaa antaa aluksi maltillisesti huomiota ja sen läsnä ollessa on käyttäydyttävä rauhallisesti ja johdonmukaisesti, kertoo HESYn tiedottaja Erja Veivo sähköpostitse.
HESYstä kerrotaan, että myös löydettyjen tai huostaan otettujen koirien kohdalla sopeuttaminen onnistuu parhaiten, kun uudessa kodissa on valmistauduttu perehtymällä koiran erityisiin piirteisiin ja tarpeisiin. Myös arkirutiinien tulee tukea kotiutumista.
Klaara tuli uuteen kotiin
Yrittäjä Teija Viljanmaa alleviivaa, että koira on sopeutuva eläin. Kun entinen perhe ei enää ole läsnä, pyrkii koira osaksi uutta laumaa.
– Toki sopeutumisaikaa tarvitaan molemmin puolin, jotta koira oppii uuden talon tavoille. Aika, tilan antaminen ja koiran ymmärtäminen tässä uudessa elämäntilanteessa auttavat asiaa, Viljanmaa sanoo.
Viljanmaan perhe on myös itse ottanut vastikään perheeseen uuden koiran: englanninspringerspanielin Klaaran. Yhteinen tarina alkoi toukokuun alussa. Klaara muutti perheeseen vuoden ikäisenä.
– Klaara asui aiemmin perheessä, jossa se oli ainoa koira, mutta on sopeutunut meidän laumaamme hyvin, Viljanmaa kertoo.
Ennestään perheessä on jo neljä koiraa. Kaikki ovat saaneet tutustua Klaaraan vuorollaan. Viljanmaa huomauttaa, että uutta koiraa hankkiessa tulee pohtia, kuinka muut koirat sopeutuvat uuteen toveriin.
Viljanmaa kertoo, että Klaaran sukua tutkittiin ja omistajaa haastateltiin: mitä kaikkea Klaaran kanssa on tehty ja miten koira käyttäytyy missäkin tilanteessa. Tarkoituksena oli löytää koira, joka sopeutuisi juuri heidän perheensä arkeen.
On tilanteita, että koiraa hankkiessaan ei ole tarkkaan tiennyt, mitä kaikkea omistajuus tuo tullessaan.
Liisa Suoninen
– Totta kai tarkistimme terveyden ja rotuominaisuudet ja tämänkaltaiset asiat. Kävimme myös katsomassa Klaaraa ennen ostopäätöstä, hän sanoo.
Lopulta sovittiin kauppahinnasta ja tehtiin kauppasopimus. Klaara on rekisteröity koira ja se siirrettiin Kennelliiton rekisterissä Viljanmaan nimiin.
Elämäntilanne saattaa muuttua
Tyypillisin syy luopua koirasta on Kennelliiton mukaan yleisellä tasolla muuttunut elämäntilanne. Koiraa ei syystä tai toisesta pystytä enää pitämään.
– On tilanteita, että koiraa hankkiessaan ei ole tarkkaan tiedetty mitä kaikkea omistajuus tuo tullessaan, Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen sanoo.
Yrittäjä Teija Viljanmaa arvioi, että taustalla voi olla esimerkiksi sairastuminen, avioero tai lapsen syntyminen.
Koira ei itse pysty tekemään valintoja elämässään.
Liisa Suoninen
– Ei sillä, etteivätkö lapset ja koirat tulisi toimeen, mutta lapsi vie paljon aikaa ja samoin koirat. Voi olla, että tilanne muuttuu liian rankaksi, hän pohtii.
Viljanmaa lisää, että taloudellinenkin tilanne voi muuttua liian raskaaksi.
– Yllättävimmät kulut tulevat terveydenhuollon puolelta. Jos koira on kovinkin sairas ja joutuu käymään paljon eläinlääkärin luona, niin kulut voivat nousta sellaisiksi, mihin omistaja ei ole osannut varautua, Viljanmaa sanoo.
Koiran etu tärkein
Viljanmaan perhe etsivät aluksi pentukoiraa, mutta Klaarasta kuultuaan he muuttivat mieltään. Klaarasta kasvatetaan myös yritykselle työntekijää – se kävisi esimerkiksi tervehtimässä ikäihmisiä vanhainkodeissa.
Viljanmaan mukaan yleisellä tasolla pennun kanssa elämä voi olla hiukan raskaampaa kuin aikuisen koiran, sillä hoitamiseen voi mennä enemmän aikaa. Pentukoira syö useita kertoja päivässä ja sillä on muutamien tuntien välein tarve käydä ulkona.
– Aikuinen koira on myös tottunut jo olemaan yksinkin. Aikuinen koira on tiettyihin elämäntilanteisiin hyvä ratkaisu, Viljanmaa sanoo.
– Varmaan ihmiset haluavat myös tarjota kotia sellaiselle koiralle, joka etsii uutta perhettä, eli auttaa toisia ihmisiä elämäntilanteen muutoksessa, Viljanmaa sanoo.
Kaikista tärkeintä on olla varma, että itse pystyy sitoutumaan koiraan, jotta koti ei vaihdu taas. Pysyvyys on koiralle tärkeätä.
Samaa sanoo myös Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen.
– Koira ei itse pysty tekemään valintoja elämässään, vaan ihmisen täytyy tehdä valinnat koiran puolesta, Suoninen kuvailee.
– Koiran etu on aina tärkein, hän sanoo.