Hyppää sisältöön

Talouskardinaalin hyväksikäyttöskandaali kuohuttaa Australiassa – pedofiliasyytökset horjuttavat katolista kirkkoa ympäri maailman

Katolisen kirkon uusin hyväksikäyttöepäily yltää Vatikaanin vallan ytimeen. Kardinaali George Pell on kirkkovaltion kolmanneksi merkittävin virkamies.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäilty Vatikaanin talouspäällikkö, kardinaali George Pell vastasi syytöksiin Vatikaanissa 29. kesäkuuta. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP
Erja Tuomaala

Katolisen kirkon piirissä tapahtunut hyväksikäyttö saattaa ulottua Vatikaanin ylimpään johtoon. Australian katolisen kirkon johtajaa ja Vatikaanin  talouspäällikköä syytetään seksuaalirikoksesta Victorian osavaltiossa 1970-luvulla.  Oikeudenkäynti alkaa Melbournessa heinäkuun 18:ntena päivänä.

Skandaalikardinaali tutki ja peitteli hyväksikäyttöä?

Kardinaali George Pellin tapaus on herättänyt Australiassa poikkeuksellisen vilkasta keskustelua. Pellille löytyy arvovaltaisia puolustajia.  The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertoo pääministeri Tony Abbottin ylistäneen hyvää ystäväänsä "hienoksi mieheksi."

Vyyhdestä tekee monipolvisen myös se, että Australia on yhtenä harvoista valtioista perustanut  kuninkaallisen komitean tutkimaan erityisesti lapsiin kohdistunutta hyväksikäyttöä. Tutkijat ovat selvittäneet väitteitä hyväksikäytöstä orpokodeissa, kirkoissa, nuortenilloissa ja kouluissa.

Australiassa raportoitu yli 4 000 väitettyä hyväksikäyttötapausta

Komission helmikuussa julkaiseman raportin mukaan noin seitsemää  prosenttia australialaisista katolisista papeista on syytetty lasten hyväksikäytöstä 1950–2010-luvuilla. 

Kardinaali Pell on ollut Australian katolisen kirkon päämiehenä mukana näissä tutkimuksissa. Hän on esitellyt tapoja alaikäisten suojelemiseksi ja uhrien tukemiseksi. Hänen epäillään suojelleen väärinkäytöksiin syyllistyneitä kirkonmiehiä. Hän on ollut komission kuultavana kolmesti. Pell on aiemmin myöntänyt jarruttaneensa tutkimuksia.

Langettava tuomio olisi kova isku Australian katoliselle kirkolle

Kirkonpaimenten kyseenalaiseksi osoittautunut moraali on vähentänyt katolisen kirkon suosiota. Se oli aiemmin Australian suurin kirkko, mutta sen suosio on vähentynyt. Vuonna 2011 australialaisista 25,3 prosenttia oli katolilaisia, vuonna 2016 luku oli 22,6 prosenttia.

Jos Pell saa tuomion, hän on korkea-arvoisin hyväksikäytöstä tuomittu katolisen kirkon edustaja. Loputtomien skandaalien runtelemalla Vatikaanilla on edessään valtaisa maineenpuhdistuskampanja.

Kardinaali vakuuttaa syyttömyyttään

76-vuotias kardinaali on vakuuttanut syyttömyyttään, viimeksi torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Melbournessa ilmestyvä The Herald Sun (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että Pellin ura on mitä todennäköisimmin lopussa. Pyhä istuin on ilmoittanut kunnioittavansa Australian oikeusjärjestelmän päätöksiä.

Katolisen kirkon piirissä tapahtuneita väärinkäytöksiä on tutkittu yli 30 maassa. Seuraavassa esimerkkejä suurta julkisuutta saaneista tapauksista viime vuosikymmeniltä.

Musiikkikasvatus on tärkeä osa katolisen kirkon nuorisotyötä. Perinteikäs toiminta on saanut monissa maissa kolhuja hyväksikäyttötapausten vuoksi. Paavi Benedictus XVI Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa lokakuussa 2005 nuorisofestivaaleilla. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Irlanti

Vahvasti katolisessa Irlannissa hyväksikäytön yleisyys on ravistellut koko uskonnollista yhteisöä.

Vuonna 2009 julkaistu, yhdeksän vuotta kestänyt tutkimus paljasti laajaa hyväksikäyttöä katolisissa laitoksissa. Vuonna 2010 kävi ilmi, että kardinaali Sean Brady oli vuonna 1975 läsnäkokouksessa, jossa pedofiilien uhreiksi jääneiltä lapsilta vaadittiin vaitiololupaus rikoksista. Bradyä vaadittiin eroamaan, mutta hän vastusti vaatimuksia. Hän jätti eropyyntönsä arkkipiispan tehtävästä 75-vuotiaana vuonna 2014.

Dublinissa toimivasta hyväksikäytön uhreja tukevasta Oneinfour (siirryt toiseen palveluun)- järjestöstä kerrotaan Ylelle, että lukuisien skandaalien vuoksi Irlannin hallitus on säätänyt uusia lakeja väärinkäytösten tunnistamiseksi. Vuonna 2015 säädetyn lain mukaan rikos on myös se, jos jättää ilmoittamatta viranomaisille väärinkäyttöepäilyistä.

Järjestön mukaan kirkon asema on hyväksikäyttövyyhtien vuoksi heikentynyt yhteiskunnassa. Säännöllisesti kirkossa käyvien määrä on vähentynyt.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa on viime vuosikymmeninä kuohuttanut erityisesti Bostonin katolinen yhteisö. 1990-luvulla otsikoihin nousi kahden papin,  Paul Shanleyn ja John Geoghanin tapaus. Heidän rikoksiaan oli peitelty siirtämällä kaksikkoa seurakunnasta toiseen.

Tutkimustulosten mukaan yli 4 000 pappia on epäilty seksuaalisesta hyväksikäytöstä viidenkymmenen vuoden aikana. Tapauksiet koskivat jopa 10 000 lasta, joista valtaosa oli poikia. Korvausvaatimukset nousivat yli 660 miljoonaan dollariin.

Entinen roomalaiskatolinen pappi John Geoghan (vas.) ja hänen avustajansa Geoffrey Packard odottamassa oikeuden päätöstä tammikuussa 2002 Massachusettsissa. Kuva: Kevin Wisniewski / EPA

Saksa

Saksassa hyväksikäyttöepäilyistä alettiin uutisoida laajemmin vuodesta 2010 alkaen. Satoja hyväksikäyttötapauksia paljastui erityisesti jesuiitttakouluissa.

Erityisen suurta huomiota sai Regensburgissa toiminut poikakuoro, jota oli johtanut yli 30 vuotta Georg Ratzinger. Hän on Joseph Ratzingerin, sittemmin paavi Benedictus XVI:nnen veli . 

Myös Saksassa on perustettu asiantuntijakomitea selvittämään hyväksikäyttöepäilyjä.

Italia ja Vatikaani

Vatikaanissa noudatetaan osittain Italian lainsäädäntöä.

Kaikkia lakeja ei kuitenkaan noudateta, mikäli ne ovat vakavasti ristiriidassa katolisen kirkon arvojen ja käytäntöjen kanssa. Vatikaanilla ja etenkin vasemmistohallituksilla on ollut eri näkemyksiä muun muassa saman sukupuolen parisuhteiden rekisteröinnistä ja kantasolututkimuksen lainsäädännöstä.

Alaikäisten seksuaalinen hyväksikäyttö määriteltiin selkeästi rikokseksi ensimmäistä kertaa katolisen kirkon historiassa vuonna 2013.

Asiasta ilmoitti tuolloin paavi Franciscus. Rangaistus lapsipornosta tai seksuaalisesta kanssakäymisestä oli enimmillään 12 vuotta vankeutta. Myös Vatikaanin työntekijöiden rikosoikeudellinen vastuu kasvoi eikä tapausten peittelyä enää pidetty yleisesti hyväksyttävänä.  

_Lähteet: AFP, Reuters _

Korjattu 29.  kesäkuuta kello 18.50: Kardinaali Sean Bradyä ei erotettu vuonna 2010, kuten jutussa alun perin väitettiin. Brady erosi  arkkipiispan tehtävästä 75-vuotiaana 2014, mutta on yhä kardinaali

Suosittelemme sinulle