TAMPERE Lähihoitaja Suvi Tukkinen nappaa Tampereen eteläisen palvelualueen toimistosta nipun avaimia, ottaa repun selkäänsä ja siirtyy autoon. Alkaa päivän jännittävin hetki: miten löytää ruuhkaisesta Kalevasta pysäköintipaikan mahdollisimman läheltä asiakkaita.
Käytännössä paras mahdollinen ratkaisu olisi löytää neljän tunnin kiekkopaikka. Tänään on tuuria. Ehkä kesälomien takia kiekkopaikkoja on vapaana. Sitten nousee reppu selkään ja raviksi.
– Monesti auto on jätettävä kauemmaksi ja käveltävä sieltä. Joskus ne matkat ovat pitkiä. Kaleva on iso alue, Suvi Tukkinen kertoo.
Hyvin moni Tampereen kotihoidon henkilöistä on saanut joskus pysäköintisakot. Kadun varresta 60 euroa tai talon pihasta 50 euroa. Se on iso lovi päivän palkkaan.
– Kerran olen sakot saanut ja muutaman kerran on meinannut käydä niin, kun käynnit ovat venyneet ja parkkiaika loppunut.
– Asiakasta ei voi jättää yksin sinne kotiin. Jos jokin hoitotoimenpide on kesken, niin silloin ei auta muuta kuin toivoa, että sitä parkkisakkoa ei tule, Suvi Tukkinen huokaisee.
Tampereella pysäköintiä valvoo Tampereen kaupungin pysäköinninvalvojat. Ja laki on kaikille sama, vaikka toiminta olisikin kaupungin edun vastaista.
Taloyhtiöt päättävät pihoistaan
Tampereella on yritetty järjestää kotihoidon autoille pysäköintilupia taloyhtiöiden pihoille. Vaikka esimerkiksi Kiinteistöliiton Pirkanmaan toimisto on lähettänyt kirjeen alueen isännöitsijöille, vain muutama yhtiö on ilmoittanut kaupungin kotipalvelutoimistoon, että ne sallivat pysäköinnin tontillaan.
Palvelupäällikkö Leila Mäkisen ääni on yllättävän neutraali kun hän ilmoittaa puhelimessa kuinka monta pysäköintisopimusta on varmistunut.
– Kolme tai neljä.
Toimittajaa alkaa naurattaa ja hän haluaa varmistaa:
– Tarkoitin koko Tamperetta.
– Kyllä, vahvistaa Leila Mäkinen.
Suoritetaan tarkastulaskenta. Kotipalvelu saa pysäköidä ongelmitta neljän talon pihalla.
Unohtunut kaupungin vuokrataloiltakin
Pihapysäköinnin helpottamista viriteltiin keväällä. Apulaispormestarina silloin toiminut Pekka Salmi (sd.) oli ajamassa asiaa ja puistelee päätään.
– On vähän ihmeellistä, jos putkihuolto on tärkeämpää kuin vanhustenhuolto tässä kaupungissa. Itse näkisin asian päinvastoin. Jos erilaisille remppamiehille ja muille mahdollistetaan huoltoajo taloyhtiön pihamaille, niin miksi ei sitten kotihoidolle, Pekka Salmi sanoo.
Tampereen kaupungilla on paljon omiakin vuokrataloja. Niistäkään ei ole ilmoiteltu pysäköinnistä kotipalveluun yhtään mitään. Isännöitsijät eivät ole vahvistaneet pysäköintioikeutta kaupungin tonteille ja kotihoitajat ajavat ympyrää.
Pikku lappu – iso merkitys
Yksi pysäköinnin sallivista lupalapuista löytyy Peltolammilta, Kuusamakuja 4:n pihassa olevan auton ikkunasta. Perushoitaja Jonna Saarinen on menossa asiakkaalle.
– Tämä on ensimmäinen taloyhtiö koko meidän alueella, mihin on saatu tällaiset kyltit. Eli me saadaan ajaa tähän pihaan ja parkkeerata oven lähelle, Jonna Saarinen iloitsee.
Auton kyljessä on Tampereen kaupungin tunnus, mutta se ei yksin kuulemma merkkaa mitään.
– Jos jättää auton vaikka naapuritalon vieraspaikalle, niin siitä voin tulla välittömästi sanomista. Tai jätetään lappuja, että etkö osaa parkkeerata.
Myös pysäköinninvalvojille soitetaan, että täällä rikotaan lakia ihan silmien alla ja keskellä päivää. Sakkohan siitä tulee.
Onkohan kysymys siitä, että kotipalvelu on yleensä naisten työtä? Remonttireiskojen autot toki saavat seistä päivästä toiseen ovensuussa.
Kaikki on pois palvelusta
Auton pysäköintiin menee yllättävän paljon aikaa.
– Viimeksi kun laskettiin, niin työmatkoihin iltavuorossa menee puolitoista tuntia työvuorosta. Se on pois asiakastyöstä. Varmaan mahtuisi enemmän asiakkaitakin, kun ei aina tarvitsisi miettiä sitä parkkipaikkaa, Jonna Saarinen miettii.
Suvi Tukkinen arvioi sujuvan pysäköinnin antavan huomattavasti lisäaikaa olla asiakkaiden apuna.
– Sillä olisi iso merkitys. Saattaisi tulla kymmenen minuuttiakin lisää per koti, eli vaikka 20 minuutin sijaan puoli tuntia. Siitä olisi hyötyä asiakkaalle ja me saisimme keskittyä työhön rauhassa murehtimatta parkkikiekkoja.
Liikennemerkki on kadun kunkku
Keskusta-alueilla taloyhtiöillä ei ole vieraspaikkoja tai muuta tilaa pihalla. Kadunvarsilla ja yleisillä pysäköintialueilla pomona on kaupunki, mutta millainen liikennemerkki kadulle on laitettu, se ratkaisee.
Pekka Salmen mukaan pysäköinnin linjaukset poliittisella tasolla tehdään yhdyskuntalautakunnassa ja pysäköinninvalvonta määrittelee yksityiskohdat.
– Näkisin että yhdyskuntalautakunta voisi tehdä päätöksen kadunvarsipysäköinnistä, Pekka Salmi miettii.
Siis, ettei kotihoitajien työautoja sakotettaisi?
– Kyllä.
Parkkisakkoja jaettaessa esimerkiksi liikennemerkki on laki, jota kaupungin päätöksillä ei voi muuttaa. Merkin lisäkilvellä voidaan kuitenkin määritellä poikkeuksia.
Jos on pysäköinti maksullista tai aikarajoitettua, niin invalidi-tunnuksella voi pysäköidä niistä välittämättä.
Ratkaisu kotipalvelupysäköintiin saattaisi olla inva-tunnuksen kaltainen erikoislupa, joka myönnettäisiin kotipalvelua suorittaville – olipa kyse sitten kunnan omasta työntekijästä tai yksityisestä palveluntarjoajasta. Tämä Tampereen kadun mieheltä kuultu vinkki jaettakoon tässä ja nyt tasapuolisesti kaikkien kansanedustajien tietoon. Toteutus vaatisi asetusmuutoksia, mutta se palvelisi valtakunnallisesti.
Kotihoidon pysäköintiongelmien aiheuttamien kulujen ynnääminen maan kattavasti euroiksi on mahdollista. Se on varmaan aika iso summa.