Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Presidentti Niinistö: Geopolitiikka on muuttunut nopeasti

Mikkelin Päämajasymposiumissa teemana on tänä vuonna Eurooppa. Niinistön mukaan Euroopan pitää ryhdistäytyä.

Ylen toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, ministeri Jaakko Iloniemi, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen Päämajasymposiumissa Mikkelissä 1. heinäkuuta 2017.
Ylen toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, ministeri Jaakko Iloniemi, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen Päämajasymposiumissa Mikkelissä 1. heinäkuuta 2017. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelissä järjestettävä perinteinen Päämajasymposium on alkanut. Kymmenettä kertaa järjestettävän tapahtuman teema on tänä vuonna Eurooppa.

Symposiumissa puhunut Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi, että useat eri asiat vaikuttavat siihen, että EU:n on vahvistuttava.

–  Kun puhutaan tulevaisuudesta, ottaisin ensimmäisenä esille sellaisen tulevaisuuden, joka tulee ulkoa päin kohti Eurooppaa, geopolitiikkaa, joka on huomattavasti voimistunut viime aikoina. Jos katsomme tästä taaksepäin puoli vuotta, valtavan paljon on muuttunut geopolitiikan alueella. Puoli vuotta sitten olimme seuraamassa, miten USA:n ja Venäjän suhde kehittyy yllättävän nopeasti. Tänään näemme, että suhde on hajoamassa yllättävänkin nopeasti, Niinistö aloitti.

Presidentin mukaan niin Venäjältä kuin Kiinastakin on kevään aikana kuulunut viesti: Euroopan unionin tulisi ryhdistäytyä.

Suurimpana muutoksena Niinistö nosti esiin epävarmuuden transatlanttisessa suhteessa. Presidentti sanoi, että epävarmuutta on paljon. Niinistö kysyi, onko Euroopan unionilla selkeä ja itsenäinen, vaikuttava rooli vai nähdäänkö se pelinappulana.

–  Euroopan unionin on vahvistettava omaehtoisesti itseään paljon, jotta emme olisi shakkilaudan sotilas-, vaan kuningatarpuolella.

Niinistö puhui erittäin runsaslukuiselle yleisölle ennen Euroopan tulevaisuutta käsittelevää paneelia.

Rehn: Suhde Venäjään Suomen tärkein haaste

Juhlavuoden Mannerheim-luennon piti mikkeliläissyntyinen Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn (kesk.). Rehnin luento käsitteli Carl Gustaf Emil Mannerheimia laajasti. Rehnin teemana oli, kenen Mannerheimin Suomessa nyt eletään. Hän alleviivasi, että Mannerheim oli rauhan rakentaja.

Olli Rehn Päämajasymposiumissa Mikkelissä 1. heinäkuuta 2017.
Olli Rehn Päämajasymposiumissa Mikkelissä 1. heinäkuuta 2017. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Rehnin mukaan Suomen tärkein haaste on suhde Venäjään.

–  Meillä on Venäjän kanssa sama raideleveys, mutta eri arvopohja: viittaan etenkin oikeusvaltioon ja kansanvaltaan, Rehn sanoi.

Hän sanoi, että rauhaa pitää vahvistaa ennakoivasti ja yhteistyöllä.

–  Jos mahdollista, naapurin kanssa sovitaan. Jos se ei onnistu, pannaan kampoihin, yksin tai yhdessä. Maata ja vapautta puolustetaan niillä konsteilla, joita kulloinkin on käytettävissä.

Symposiumissa keskustellaan Euroopan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Päivän keskusteluissa on mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Suosittelemme