Hyppää sisältöön

Kun rikosten maailma vaihtui Jeesuksen tiehen - entiset rikolliset kertoivat elämänmuutoksesta Torniossa

Entisten rikollisten Ex-Criminal Day -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingin ulkopuolella.

Kolme miestä esiintymislavalla Ex-Criminal Day-tapahtumassa Torniossa.
Jukka Tolonen (oik.) soitti Ex-Criminal Dayssa Torniossa. Tapahtuman järjestäjä Ali Niemelä (vas.) säätää äänentoistoa. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Kimmo Hiltula

Vankilakierteitä, huumeita. väkivaltaa, henkirikoksiakin. Citymission ihmisillä on ankara menneisyys. Kovan elämänpolun lisäksi katulähetystyön ihmisiä yhdistää oman elämänkulun kääntäminen ja uskoontuleminen.

Evankelista Ali Niemelä Citymissiosta on itsekin kulkenut kovan polun, johon kuuluvat niin liivijengin kuin huumeetkin. Katupiireissä Kemikaali-Alina aikanaan tunnetun Niemelän elämä muuttui hänen tultua uskoon.

Vaikuttaa, että Jeesuksen löytäminen on monille syviin vesiin ajautuneelle ainoa keino nostaa itsensä suosta.

- Minullekin sanottiin, että ei minulle ole muuta apua kuin kaksi metriä multaa päälle. Mutta kun Jeesus ilmestyi minulle ja päästin hänet elämääni, niin kaikki muuttui, kertoo Niemelä, jonka perustama Vapaa evankeliumiyhdistys on Ex-Criminal Dayn taustaorganisaatio.

Lavean tien houkutus

Ali Niemelä myöntää, että aina uskoon tuleminenkaan ei ole lopullinen ratkaisu. Lavean tien houkutus kasvaa liian suureksi.

- Sanovat, että on kovaa kun ei ole naisia eikä rahaa. Mutta ei Jeesus niitä lupaakaan. Uskon tie on kova, sanoo Niemelä.

Ex-Criminal Day järjestettiin heinäkuun ensimmäisenä päivänä Torniossa, ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella.

- Jotain uutta piti hommaan kehittää, siksi päätimme lähteä pohjoiseen, kertoo Niemelä.

Jokaisessa kylässä  on omat rosvonsa

Länsirajan kaupunkiin päätyminen oli osin sattumaa, Tornion sijasta entiset rikolliset olisivat voineet olla jossain muualla kertomassa, miten uskoon tuleminen muutti heidän elämänsä.

- Tapahtuma olisi voinut olla Rovaniemellä tai vaikka tuossa viereisessä Kemissä. Jokaisessa pikkukaupungissa ja kylässä on omat rosvonsa ja samat ongelmat kuin Helsingissäkin, pienemmässä mittakaavassa, sanoo Niemelä.

Tornion kävelykadulle todistamaan ja musisoimaan oli saapunut muun muassa kulttikitaristi Jukka Tolonen sekä muita entisiä rikollisia, osa lomallaan vankilasta. Tapahtuman järjestelyissä olivat mukana myös Tornion ja Kemin helluntaiseurakunnat sekä Missionuoret Rovaniemeltä.

Suosittelemme sinulle