Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Presidentti Niinistö: Yhteistyö Britannian kanssa ei ole minkäänasteinen turvatakuu

Presidentti Niinistön mielestä tärkeintä yhteistyössä on "henkinen yhteys".

Presidentti Sauli Niinistö pitää puhetta Mikkelin torilla.
Presidentti Sauli Niinistö vieraili lauantaina Mikkelin torilla. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö on tyytyväinen siihen, että Suomi ja Ruotsi liittyivät perjantaina Britannian vetämään nopean toiminnan joukkoon, joka tunnetaan lyhenteellä JEF (Joint expenditionary force).

– Se tarkoittaa tietynlaista pienimuotoista yhteistyötä, jossa voidaan koota joukkoja erilaisiin satunnaisiin tilanteisiin, joissa voidaan olla avuksi. Lähinnä [kyseeseen tulee] kriisinhallinta ja myös avun antaminen onnettomuuksissa ja luonnonkatastrofeissa, Niinistö sanoi vieraillessaan Mikkelissä Päämajasymposiumin yhteydessä.

– Ja niin kuin Britannian puolustusministeri näyttää sanoneen, sotilaalliset operaatiot olisivat pienimuotoisia.

"Ei liity mitenkään Natoon"

Niinistö korostaa, että kysymys ei ole minkäänasteisesta puolustusliitosta tai turvatakuusta ja Natoon nopean toiminnan joukot eivät liity mitenkään. Tärkeintä yhteistyössä on Niinistön mukaan "henkinen yhteys".

– Vaikka ne ovat pieniä, niin kun tällaisista asioista sovitaan, ne herättävät tunnetta siitä, että me tässä autamme toinen toisiamme. Sellaisen hengen minä toivon kasvavan Euroopassa.

Niinistö arvioi, että Britannian puolella eroaminen EU:sta kasvattaa maan haluja puolustusyhteistyöhön. 

– Britit alkavat olla kiinnostuneita tiivistämään yhteistyötä ikään kuin kattaakseen sitä puutetta, jonka he brexitillä itselleen aiheuttavat. Yhteistyön merkitys on siinä, että osapuolet oppivat hyväksymään pikku hiljaa sen, että me vastaamme toinen toisistamme ainakin johonkin mittaan asti, Niinistö sanoi.

Niinistö toisti kantansa, jonka mukaan tiivistyvä eurooppalainen puolustusyhteistyö on Suomen kannalta myönteinen ja toivottava asia. Niinistön mukaan kehitys saattaa korottaa kynnystä Euroopan haastamiseen.

– Me kehitämme eurooppalaista yhteistyötä niin pitkälle kuin mahdollista.

Lue tästä miten puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Britannian johtama nopean toiminnan joukko tulisi Suomen avuksi kriisitilanteessa.

Suosittelemme sinulle