Hyppää sisältöön

Herätys: Lemmikeille uraauurtava älylaite, säävaihtelut pilaavat mökkilääkkeet ja lämpöä luvassa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Ville Airaksinen/Yle

Lemmikkieläinbisnes nousukiidossa – suomalaiset tähtäävät huipulle

Yksi koiranomistajan suurista huolista on, miten lemmikki pärjää kotona yksin. Ikävöikö koira omistajaa tai tekeekö se tuhoja päivän aikana? Lemmikkien hyvinvointiin sekä terveyteen liittyvät kysymykset kiinnostavat omistajia entistä enemmän Tutkijatiimiin on koottu maan parhaat voimat. Tarkoituksena on luoda huippuluokan lemmikkieläinbisnes ja viedä sitä maailmalle.

Päivitä kesämökin lääkekaappi vuosittain

Kesämökkien lääkekaappi ei ole talven jäljiltä aina ajan tasalla. Jos lääkkeitä on säilytetty mökillä ympäri vuoden pakkasista helteisiin, teho ei välttämättä ole kunnossa, vaikka käyttöaikaa olisikin päivämäärän puolesta jäljellä. Lisää aiheesta täältä.

Lääkekaapin sisältö on syytä päivittää, jos lääkkeet ovat talvehtineet mökillä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Delfiinit opiskelevat pyöriäisten pelastamista

Asiantuntijat ovat arvioineet, että kalifornianpyöriäisiä on jäljellä enää korkeintaan 30-40 yksilöä elinympäristössään, Meksikon rannikolla Kalifornianlahdessa. Nyt Meksikossa toivotaan älykkäistä delfiineistä äärimmäisen uhanalaisten pyöriäisten pelastajia Delfiinejä koulutetaan parhaillaan paikantamaan ja paimentamaan pyöriäisiä merelliseen turvapaikkaan.

Meksikon hallitus ilmoitti kieltävänsä pysyvästi kalastuksen verkoilla Kalifornianlahden yläosissa. Verkot ovat olleet suurin uhka erittäin uhanalaiselle Kalifornianpyöriäiselle, merinisäkkäälle, joita arvioidaan olevan jäljellä vain noin 30 yksilöä. Kuva: EPA

Turkki kielsi Pride-marssin

Turkin viranomaiset kielsivät lauantaina Trans Pride -marssin järjestämisen Istanbulissa. Kaupungin kuvernöörin toimiston mukaan transssukupuolisten oikeuksia ajava marssi kiellettiin, koska Taksim-aukio ei ole sopiva paikka marssille.

Seksuaalivähemmistöjä juhliva LGTB Pride-kulkue Istanbulissa Turkissa peruutettiin turvallisuussyihin vedoten viikko sitten. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet myös sunnuntaille kaavaillun Trans Pride -kulkueen, joka on osa kansainvälistä Pride-tapahtumaa. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Ankara helle jatkuu Kreikassa

Perjantaina Kreikan mannermaalla mitattiin yli 45 asteen lämpötiloja. Helle jatkuu vielä ainakin tämän päivän. Ensi viikon kuluessa lämpötila laskee muutamalla asteella. Kreikan turistisaarilla helle ei ole ollut yhtä voimakas.

Ihmiset suojautuivat auringon paahteelta Ateenassa 1. heinäkuuta 2017. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA

Aurinkoa ja lämpöä luvassa laajalti – Lapissa ehkä jopa hellettä

Tänään laajoilla alueilla on aurinkoista, mutta pilvisyys hieman lisääntyy. Lämpötila on 20 vaiheilla tai sen yläpuolella ja pilvisintä on päivällä länsi-lounaassa. Lapissa lämpötila kohoaa paikoin liki hellelukemiin. Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa

Sääkartta sunnuntaille 2. heinäkuuta. Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle