Hyppää sisältöön

Vanhukset punttisalille – tutkijan ehdotus voisi säästää lähes miljardin

Aalto-yliopiston professorin mukaan Suomessa makaa laitoshoidossa jopa 15 000 vanhusta, jotka voisivat palata kotiin, mikäli heitä kuntoutettaisiin.

Lena Karjaluoto ja Erkki Vauramo vierailivat Ylen aamu-tv:ssä maanantaina. Kuva: Yle

Terveydenhuollon kuluista voisi säästää jopa 700–900 miljoonaa euroa, mikäli vanhukset kuntoutettaisiin paremmin. Näin arvioi sosiaali- ja terveydenhuoltoa tutkinut Aalto-yliopiston professori Erkki Vauramo Ylen aamu-tv:ssä.

Vauramo väittää, että Suomessa on 12 000–15 000 laitoshoitopaikkaa "liikaa". Tuo määrä laitoshoidossa makaavista vanhuksista on sellaisia, jotka voisi kuntouttaa sängystä ylös takaisin itsenäiseen elämään, mikäli hoitohenkilökunnalla olisi tähän resursseja: osaamista, tietämystä ja aikaa, sekä hoitokeskuksissa paremmin tiloja ja välineitä.

– Iso osa ikäihmisistä voisi asua pidempään kotona, jos heitä kuntoutettaisiin paremmin.  Se olisi myös heille itselleen tavaton elämänlaadun parannus, professori Erkki Vauramo sanoo.

Vauramon mukaan Suomessa on vanhentuneita hoitokäytäntöjä eikä ymmärrystä kuntoutuksen mahdollisuuksista ole tarpeeksi. Myös tilojen ja välineiden puute on yksi osa ongelmaa.

Vanhuksia jätetään liian usein sänkyyn makaamaan, josta koituu paitsi inhimillistä elämänlaadun laskua ja vältettävissä olevia, turhia hoitokuluja yhteiskunnalle, sillä pitkään jatkunut laitoshoito käy hyvin kalliiksi.

"Etelä-Karjalan ihme" herätti havaitsemaan kuntoutusvajeen

Aalto-yliopiston tutkimusryhmä havaitsi selvityksessään, että Etelä-Karjalassa vanhukset ovat parempikuntoisia kuin muulla Suomessa. Näin he pystyvät asumaan pidempään kotona, mistä syntyy merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.

– Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä 95 prosenttia yli 75-vuotista asuu kotona. Muissa sairaanhoitopiireissä eri puolilla Suomea keskimäärin 89 prosenttia asuu kotona, Erkki Vauramo kertoo.

Kuntoutusvajeessa on Vauramon mukaan kyse tästä alueellisesta erosta, joka olisi mahdollista kiriä umpeen. Muut alueet ovat perässä ja syykin on selvä.

Etelä-Karjalan muuta Suomea parempien lukujen taustalla piilee se, että vanhuksia kuntoutetaan siellä paremmin. Kyse on resursoinnista, tiloista, laitteista sekä myös asenteista.

Professori Erkki Vauramo kertoo, että Suomessa on olemassa sairaanhoitopiirejä, joiden terveyskeskuksissa ei ole yhtään kunnollista kuntosalia tai muuta tilaa kuntoutumista varten.

– Nykyisessä järjestelmässä on alueita, joissa ei voi kuntoutua. Olisi tärkeää saada jokaiseen terveyskeskukseen riittävät kuntoutustilat, Vauramo kertoo.

Makuuttamisen sijaan vanhuksia pitäisi kuntouttaa

Aalto-yliopiston tutkimusryhmä havaitsi, että lihasvoimaharjoittelulla voisi kohottaa merkittävästi vanhuksen kuntoa. Esimerkiksi kaatumisen jälkeen ikäihmisiä jätetään liiaksi sänkyyn makaamaan, vaikka heitä pitäisi enemmänkin kuntouttaa saliharjoittelun avulla.

– Ongelmat alkavat, jos ohjataan liikaa sänkyyn. Tästä ei ole kuitenkaan tarpeeksi tietoa. Vanhuksia ei osata ohjata harjoitteluun tai ei ole sopivia tiloja, Erkki Vauramo kertoo. 

Myös asenteet ovat osa ongelmaa. Vauramon mukaan punttisaleilla on huono maine. Monet ikäihmiset saattavat pitää kuntosaleja paikkoina, joissa vedetään hormooneja, ja toiminta ei ole mitenkään sivistynyttä.

Ylen aamu tv:ssä vieraillut Erkki Vauramo toimii tutkijana Sotera-tutkimusyksikössä, joka on Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen yhteydessä toimiva tutkimusyksikkö.

Sotera tutkii ja kehittää sosiaali- ja terveysalan rakentamista, työympäristön toimivuutta, alaan liittyvää teknologiaa, tietoliikennetekniikkaa, tietotekniikkaa ja apuvälineteknologiaa.

Suosittelemme sinulle