Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Seurakunnassa työskentelevä Miss Gay Finland: Homoseksuaalit joutuvat salailemaan omaa uskonnollisuuttaan

Seksuaalivähemmistön keulakuvaksi valittu Noora Kalpio rohkaisee homoseksuaaleja avautumaan uskostaan sateenkaariyhteisössä.

Noora Kalpio
Kalpion ristikoru on peräisin Seurakunnan Pride-tapahtumasta. Kuva: Meeri Niinistö / Yle
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahtelainen Noora Kalpio valittiin Pride-viikolla sateenkaarimissiksi ja nyt hän on valmistautunut missin hommaan: toimimaan esikuvana, lisäämään tietoisuutta ja herättelemään keskustelua.

– Ihmisoikeudet eivät vieläkään kuulu kaikille samalla tavalla. Suomi ei ole yhdenvertainen maa. Sen takia meidän pitää näkyä ja kuulua, hän perustelee.

Orimattilan Seurakunnan päiväkerhon ohjaajana työskentelevä Kalpio sanoo, että niin kauan, kun vähemmistöt herättävät hämmennystä ja kysymyksiä, on Pride-viikkojen tapaisia tempauksia järjestettävä.

Hämmennystä ja vihapostia. Sitä Kalpio saa edelleen.

– Multa kysytään, miten mä oikeutan mun elämäntyyliini, tai enkö ole opiskellut mun raamattuani.

"Tiedän ihmisiä, jotka piilottelevat uskoaan sateenkaariyhteisössä"

Missivuotensa aikana Kalpio kiertää karistamassa ennakkoluuloja. Kirkon ja seksuaalivähemmistöjen keskusteluyhteyden hän kokee itselleen erityisen tärkeäksi aiheeksi.

Hän toivoo näyttävänsä positiivista kuvaa uskonnosta sateenkaariyhteisön sisällä. Kalpio kokee, että homoseksuaalit joutuvat salailemaan omaa uskonnollisuuttaan.

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat avoimia esimerkiksi kirkon yhteisössä ja ovat kertoneet suuntautumisestaan, mutta piilottelevat uskoaan ja hengellisyyttään sateenkaariyhteisön sisällä.

Kalpio toivoo, että kirkko päättäisi yhdenvertaisesti vihkivänsä nais- ja miespareja. Silti Kalpion mielestä papeille tulisi jättää oikeus myös kieltäytyä vihkimisestä.

– Ajatuksena se, että pappi, joka ei halua olla paikalla, vihkii, on mielestäni aika karu ja ristiriitainen.

Kalpion toiveissa on, että suomalaiset katsottaisiin yhdenvertaisiksi lakitasolla. Se muuttaisi myös ihmisten arkipäiväisiä asenteita.

"Ettei tarvitsisi käydä päivittäistä taistelua ihmisarvosta"

Miss Gay Finland -kisaan osallistuminen oli Kalpiolle jännittävä paikka, vaikka esimerkiksi työyhteisössä Orimattilan seurakunnassa monet tiesivätkin jo ennestään Kalpion seksuaalisesta suuntautumisesta.

Hän rohkaisee muitakin keräämään rohkeutensa ja kertomaan avoimesti suuntautumisestaan – myös julkisuuden henkilöitä ja urheilijoita.

– Eihän sillä pitäisi olla mitään väliä, mutta siitä kuitenkin puhutaan paljon ja toivotaan, että ihmiset monista eri yhteyksistä tulisivat kaapista ulos. Monelle nuorelle on tärkeää löytää itselleen joku esikuva ja malli.

Antaa missi kehujakin. Asenneilmapiiri on parantunut viimeisten parin vuoden aikana, vaikka työtä vielä riittääkin. Hänellä on tavoite tulevaisuuteen.

– Ettei tarvitsisi käydä päivittäistä keskustelua ja taistelua ihmisarvosta ja ihmisten oikeuksista.

Noora Kalpio
Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Suosittelemme sinulle