Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Aivovammapotilaiden korvauksista tiukka väittely A-studiossa: "Vakuutusyhtiö kiistää kaiken sen mikä on mahdollista"

Suomessa aivovamman saa vuosittain noin 15 000 ihmistä.

Aivokuva.
Kuva: AOP
Liisa Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aivovammajuttujen hoitoon erikoistunut juristi Vesa Laukkanen ryöpyttää vakuutusyhtiöitä niiden tavasta tehdä aivovammoihin liittyviä korvauspäätöksiä. Hänen mukaansa ongelman ydin on siinä, etteivät kaikki aivovammat ole todennettavissa magneettikuvin.

– Vakuutusyhtiö kiistää kaiken sen mikä on mahdollista, Laukkanen sanoi maanantain A-studiossa.

Laukkasen mukaan osa aivovammapotilaista kärsii Suomessa nyt siitä, että diagnoosit pitkittyvät.

Laukkanen on yksi harvoista suomalaisista juristeista, joka on erikoistunut aivovammapotilaiden asianajamiseen. Laukkanen on hoitanut vuosien aikana noin 150 aivovammajuttua.

"Voitko todistaa väitteesi"

A-studiossa käsiteltiin myös kuntoutuskeskus Validian tilannetta. Validia on Helsingissä sijaitseva aivovammapotilaita hoitava kuntoutuskeskus, joka on joutunut kriisin partaalle useiden lääkärien irtisanouduttua sieltä.

A-studion viikonloppuna julkaisemassa artikkelissa Vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Janne Leinonen väittää, että Validian asiantuntijat ovat ajaneet potilaita käräjille vakuutusyhtiöitä vastaan.

Vääriä aivovammadiagnooseja on tehty Leinosen mukaan Validiassa jopa sadoille kuntoutujille.

– Voiko Janne Leinonen todistaa että sadoille on tehty väärä diagnoosi, vai onko tämä suoranainen valhe? juristi Laukkanen kysyi kesken lähetyksen.

Tähän Leinonen vastasi, ettei ole pitänyt asiasta "tikkukirjanpitoa".

– Tarkoitan, että sadat potilaat ovat mielestäni valitettavasti joutuneet arvioinnin kohteeksi, jossa heidän vammaansa on liioiteltu perusteella, että muut Suomen lääkärit tai vakuutusyhtiöt eivät voi yhtyä. Tällöin syntyy tyytymättömyyttä ja katkeruutta joka haittaa toipumista, Leinonen sanoi.

A-studion aiemmin haastattelema Validialta irtisanoutunut työntekijä on kiistänyt väitteen siitä, että Validialla olisi tehty tekaistuja diagnooseja.

Suomessa aivovamman saa vuosittain noin 15 000 ihmistä.

Suosittelemme sinulle