Hyppää sisältöön

Tuholaistorjunnan niksit maito, vesi ja chili – katso tästä vinkit luonnonmukaiseen tuholaistorjuntaan

Aamu-tv:n kesäpuutarhuri kertoi parhaimmat luonnonmukaiset niksit tuholaistentorjuntaan.

Riikka Jauhiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuholaisia voi torjua luonnonmukaisin tavoin. Puutarhan valtaavan tuholaisarmeijan saa pysäytettyä harsolla, rasvattomalla maidolla sekä chilillä.

Aamu-tv:n kesäpuutarhuri Sonja Lumme kertoi vinkkejä tuholaisten torjuntaan.

Kotikonstein tuholaisia voi torjua myös myrkyttömästi hyöty- ja koristekasveja vioittavilla hyönteisillä. Tuholaishyöteisiin auttavat myös houkutin- ja torjuntakasvit sekä petohyönteiset ja -linnut.

Kirpat käyvät erityisesti kaalikasvien kimppuun. Ne vioittavat kaalikasveja tekemällä niihin reikiä.

Pihapiirissä kasveja tuhoavien kirppojen torjuntaan auttaa hallaharso.

– Hallaharson voi laittaa kaksinkerroin, ja sähköputkesta voi tehdä sille tunnelin. Hallaharso on monikäyttöinen ja oikeastaan ainoa keino torjua kirppoja. Harso muuten suojaa kasveja jopa pakkasasteille asti, Lumme kertoo.

Kotiloista on tullut sateisen kesän takia iso riesa. Niiden kulkua pihamaalla voi hidastaa hiekalla tai kahvinpuruilla.

– Kotiloita voi kiusata oluella. Laakeaan astiaan laitetaan olutta ja astia asetetaan maan tasalle. Oluelle persot kotilot menevät astian reunalle tippuen ja hukkuen astiaan, Lumme sanoo.

Maitoa ja nokkosvettä

Parhaiten hyönteisiin tehoavat itse tehdyt ruiskutteet. Perinteisellä vesisuihkulla kirvoille voi antaa kyytiä. Tehokkuuden lisäämiseksi veteen kannattaa lisätä myös rasvatonta maitoa. Viime kesään verrattuna tänä kesänä puutarhan tuholaisia on vähemmän kylmän sään takia.

– Puolet rasvatonta maitoa sekä puolet vettä. Sitä kun ruiskuttelee kirvojen päälle, niin se vaikuttaa niihin tuhoisasti.

Chiliä voi myös käyttää. Tulinen chili murskataan kahteen litraan vettä ja seos suihkutetaan hyönteisten niskaan.

Tuholaisten torjuntaan voi käyttää myös nokkosvettä.

– Viiden litran sankoon leikellään veteen nokkosta sangollinen. Annetaan seistä noin reilun vuorokauden, jonka jälkeen se siivilöidään harsokankaan läpi.

Lopuksi se ruiskutellaan kirvojen päälle.

Juttua korjattu 1.8.2022 klo 12.13

Korjattu jutun otsikkoa, väliotsikkoa ja juttua mäntysuovan käytön osalta tuholaisten torjunnassa. Jutusta on poistettu ohje mäntysuopaliuoksen käyttämiseen kasvinsuojelussa, koska mäntysuovan käyttö ei ole ollut sallittua kasvinsuojelutarkoituksiin vuoden 2010 jälkeen.

Juttua korjattu 4.7.2017 kello 17.02.

Korjattu neljännessä ja viidennessä kappaleessa kirvat kirpoiksi.

Poistettu viidennestä kappaleesta ensimmäinen virke, jossa kerrottiin virheellisesti, että "Kirvat ovat helpoimmin havaittavia kasvituholaisia, jotka on melko helppo hävittää".

Muokattu kuudennen kappaleen sitaatin ensimmäistä virkettä, jossa kerrottiin alunperin virheellisesti, että "Hallaharson voi laittaa kaksinkerroin ja penkin voi ympäröidä sähköputkella".

Korjattu kahdeksannen kappaleen sitaatista kohta "makealle persot" "oluelle persoksi".

Suosittelemme sinulle