Hyppää sisältöön

CNN: Yhdysvallat ja Etelä-Korea harjoittelivat ohjusiskua

USA:n ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, ettei ydinaseistettua Pohjois-Koreaa hyväksytä.

Etelä-Korean Hyunmoo 2 -ohjus
Etelä-Korean Hyunmoo 2 -ohjusta testattiin kesäkuussa 2017. Ohjuksen kantama on noin 800 kilometriä. Kuva: EPA / YONHAP
Juho Tuomisto

Yhdysvaltain maavoimat ja Etelä-Korean asevoimat ovat harjoitelleet yhdessä ohjusiskun tekemistä. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) maat testasivat maavoimien taktisia ATACMS-tykistöohjuksia ja Etelä-Korean ballistista Hyunmoo 2 -ohjusta. USA:n armeijan mukaan harjoituksessa ohjuksia ammuttiin Etelä-Korean itäpuoleisille aluevesille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on sanonut Pohjois-Korean varhain tiistai-aamuna tekemän ohjuskokeen tarkoittavan Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistuvan uhan eskaloitumista. Ulkoministerin mukaan Yhdysvallat tule koskaan hyväksymään ydinaseistettua Pohjois-Koreaa.

– Globaalin uhan torjuntaan tarvitaan globaaleja toimia. Jokainen maa, joka isännöi pohjoiskorealaisia vierastyöläisiä, tarjoaa taloudellisia tai aseellisia etuja tai ei pane kokonaan täytäntöön YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia, auttaa ja tukee vaarallista hallintoa.

Aiempien asiantuntija-arvioiden mukaan varhain tiistaina Suomen aikaa laukaistu ohjus saattoi olla kantamaltaan yli 6 000 kilometriä. Se riittäisi Yhdysvaltain Alaskaan asti.

Pohjois-Korean Hwasong-14-ohjus nousi noin 2 500 kilometrin korkeuteen ja lensi noin tuhannen kilometrin matkan ennen syöksymistään Japaninmereen. Maa ilmoitti jo aiemmin, että laukaisu oli sen ensimmäinen onnistunut mannertenvälisen ohjustyypin koe. Keskiviikkona maan valtiollinen uutistoimisto väitti testatun ohjustyypin kykenevän kantamaan raskasta ydinkärkeä.

YK:n pääsihteeri: "Uusi, räikeä rikkomus"

Yhdysvallat on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa koolle hätäistuntoon Pohjois-Korean tilanteen vuoksi. Neuvoston odotetaan kokoontuvan suljettujen ovien takana tänään.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi yöllä Suomen aikaa Pohjois-Korean ohjuskokeen.

– Tämä teko oli jälleen uusi räikeä rikkomus (YK:n) turvallisuusneuvoston päätöslauselmia vastaan ja tilanteen vaarallista eskalointia, Guterres sanoi lausunnossaan.

Guterres vaati Pohjois-Koreaa noudattamaan kansainvälisiä velvoitteitaan ja lopettamaan provokaatiot. Hän lisäsi, että kansainvälisen yhteisön on lisäksi pysyttävä yhtenäisenä Pohjois-Korean muodostamaan "vakavaan haasteeseen" vastaamisessa. Tällä Guterresin tulkittiin viitanneen Kiinan ja Yhdysvaltain kiristyneisiin suhteisiin.

Lähteet: AP, CNN, STT

Korjattu: 5.7. kello 11:24 muutettu ohjuksen lentokorkeutta.

Suosittelemme sinulle