Hyppää sisältöön

Hokki palaa uusin pelaajin ja aikoo Mestikseen: "Jokainen peli lähdetään voittamaan"

Juhannuksen jälkeen Kajaanin Hokki on solminut 10 pelaajasopimusta. Joukossa on myös legendaarinen Jarkko Heikkinen.

Kajaanin Hokki pelasi Mestistä vielä viime kaudella 2016–2017. Kuva: Jari Pekkarinen / All Over Press
Laura Tolonen

Kajaanin Hokin jääkiekkojoukkueen muodostuminen otti ison harppauksen viime viikolla, kun Suomi-sarjaa pelaava joukkue solmi sopimukset valmennustiimin ja 10 pelaajan kanssa.

Viime kaudella Mestistä pelanneen Hokin taustaorganisaatio Kajaanin Edustushokki ry meni konkurssiin keväällä. Sen raunioille perustettiin osakeyhtiö Hokki Kainuu Oy. Kesäkuun puolessa välissä Jääkiekkoliitto ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että uudella taustaorganisaatiolla varustettu joukkue saa pelata Suomi-sarjaa.

– Jääkiekkoliitto olisi antanut mahdollisuuden jatkaa ry:nä, mutta koimme ainoaksi vaihtoehdoksi uskottavuuden kannalta osakeyhtiön. Osakeyhtiölaki velvoittaa tuottamaan pitkällä aikajänteellä positiivista tulosta. Siinä ei ole vaihtoehtoja – kun sieltä loppuu pääomat, niin loppuu toimintakin. Budjetit on rakennettava hyvin tarkkaan ja niistä on pidettävä kiinni, sanoo Hokki Kainuun Oy:n puheenjohtaja Pasi Halonen.

Halonen korostaa, että osakeyhtiön perustamiskirjassa on sääntö, jonka mukaan yhtiö ei tuota voittoa omistajilleen. Kaikki voittovarat käytetään jääkiekon kehittämiseen Kajaanissa ja Kainuussa. Voittovaroja ei jaeta osakkeenomistajille.

– On tärkeää, ettei kansa luule, että herrat haluavat voitot itselleen. Voitot tullaan sijoittamaan takaisin urheiluun, Halonen vakuuttaa.

Hokki-nimellä on pelattu Kajaanissa jääkiekkoa 50 vuotta, ja siksi värit ovat nyt vuoden 1968 värit.

Pasi Halonen

Uusi yhtiö on määritellyt tulevan kauden kokonaisbudjetin noin 300 000 euroksi. Se on suunnilleen puolet Mestis-Hokin budjetista, mutta Halosen mukaan Suomi-sarjassa pelaavien joukkueiden suurin.

– Pelaajapalkkioita ei Suomi-sarjassa juurikaan makseta. Suurin osa pelaajista on opiskelijoita tai armeijassa. Koetamme saada joukkuepelaajille ansiota osa-aikatyöllä.

Halonen muistuttaa, että Suomi-sarja on valtakunnallinen sarja. Pelimatkoja tulee runkosarjassa pelkästään yli 8000 kilometriä.

– Kyllä pojat bussissa saavat istua.

Halosen mukaan varsinaiset neuvottelut yhteistyökumppaneiden kanssa ovat vielä suurelta osin edessäpäin.

– Myyntitiimillä on tulossa hikinen elokuu. Siellä on käyty hyviä tunnusteluja ja saatu positiivisia signaaleja. Olemme saamassa hyviä kumppanuuksia. Entiset jatkuvat ja saamme jonkun verran uusiakin, Halonen valottaa.

Hokin ensimmäinen peli on vieraissa 23. syyskuuta, ja vastaan asettuu AIK/Laser HT Oulunsalosta.

Päävalmentajalla on huoli kainuulaisesta jääkiekosta

Hokin uusi päävalmentaja (siirryt toiseen palveluun) Jukka Niiranen on tuttu henkilö Kajaanin jäähallilla. Niiranen toimi Hokin apuvalmentajana kausina 2006–2010 ja A-junioreiden päävalmentajana vuosina 2010–2013. Viimeiset vuodet Niiranen on valmentanut Iisalmen Peli-Karhuja, joka nousi Mestikseen kauden 2016 jälkeen voitettuaan Suomi-sarjan mestaruuden.

– Keväällä perustettiin hienosti osakeyhtiö Hokin vaikeuksien jälkeen, siinä toimiminen kiinnostaa. Tämä laji pitäisi saada taas raiteilleen.

Varsinaiset neuvottelut yhteistyökumppaneiden kanssa ovat Kajaanin Hokilla vielä suurelta osin edessäpäin. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Joukkueen tavoitteet ovat selkeät: pari vuotta tahkotaan Suomi-sarjaa, sitten Mestikseen.

– Hokki kuuluu sinne. Mutta täytyy lähteä rauhallisesti liikkeelle, kaikki toiminta on käynnistynyt aika myöhään. Katsotaan, miten syksy lähtee käyntiin.

Hallituksen puheenjohtaja Pasi Halonen ei jarruttele tavoitettaan. Halonen musituttaa, että kyseessä on kilpaurheilu.

– Saa voittaa ja jokainen peli lähdetään voittamaan, se on kilpaurheilun ainoa tavoite. Kyllä Mestis suoraan sanottuna kiinnostaa. Tietysti myös valmentajat ja omistajaryhmä haluavat menestystä. Hallitus on näyttänyt vihreää valoa sille, että niin pitkälle mennään, kuin kilpailullisesti päästään.

Moni asia uudistuu

Tulevalla kaudella linnapaidat eivät enää ole linnapaitoja, sillä myös joukkueen logo ja kotipaidan väri uudistavat ilmeensä (siirryt toiseen palveluun) (Hokki). Tai pikemminkin palaavat takaisin vanhaan: käyttöön otetaan perinteikäs sininen kotipaidan väri, sekä joukkueen alkuperäinen logo vuodelta 1968, jolloin Hokki perustettiin.

– Tuleva kausi on tavallaan juhlakausi. Hokki-nimellä on pelattu Kajaanissa jääkiekkoa 50 vuotta, siksi värit ovat nyt vuoden 1968 värit.

Tarkoitus on myös nostaa esiin vuoden mittaan alkuperäisiä perustajajäseniä.

– Heitä kutsutaan otteluihin, tehdään haastatteluja ja vietetään yhteistä 50-vuotisjuhlaa perustajien kanssa. Annetaan historialle Hokki-kasvot, Halonen kertoo.

Hokki-legendan paluu

Juhannuksen jälkeen Hokki on solminut 10 pelaajasopimusta (siirryt toiseen palveluun), joiden joukosta löytyy varsin ikoninen nimi: Jarkko Heikkinen. Jo uransa lopettanut Heikkinen on ainoa Hokki-pelaaja kautta aikain, jonka paita on nostettu hallin kattoon.

– Kun alkoi selvitä, että uusi edustusjoukkue tulisi kasaan mahdollisesti osakeyhtiön muodossa, kävi mielessä heti, että olisikohan mahdollista päästä pelaamaan. Sen jälkeen tuli kyselyjäkin: vieläkö kiinnostaisi? Niinpä tein päätöksen, että ura jatkuu, Heikkinen sanoo.

Heikkinen kertoo, että tuen pelaamisen pitää tulla perheestä ja itsellä on oltava halu, sillä pelaaminen on kuitenkin perheajasta pois.

– Vaimo oli työntämässä pelaamaan ja lapset iloisia.

Kyllä Mestis suoraan sanottuna kiinnostaa.

Pasi Halonen

Heikkisen edellisestä pelistä on kolme vuotta aikaa. Tilanne on siis erikoinen, jopa jännittävä. Heikkisellä on uusi into harjoittelussa mukana, koska uusi sarja ja mahdollisuus Mestis-nousuun motivoivat.

– Kroppa on varmasti valmis syksyyn. Viime kuukauden aikana tein muutoksia jääkiekkoilijan treenauksen suuntaan, mutta jäätuntumaa ei juuri ole. Syyskuun lopussa alkaa sarja, joten ehdin treenata pari kuukautta jäällä. Siinä mielessä minulla on luottavainen mieli, että peliasiat varmasti löytyvät.

Puolustajana pelaava Heikkinen näkee Hokin edustusjoukkueen jatkumisen hyvänä asiana myös junioreiden kannalta. Heille on tärkeää, että omalla paikkakunnalla on edustusjoukkue.

– Tuntuu hienolta, että voi pelaajana viedä edustuskiekkoa eteenpäin ja olla junioripuolelle esimerkkinä.

Puolustaja Jarkko Heikkinen palaa takaisin Hokki-paitaan. Edellisestä kerrasta, kun Heikkinen nähtiin jäällä, on vierähtänyt kolme vuotta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Heikkinen pelasi urallaan Hokissa peräti 17 kautta. Mestiksessä hänelle kertyi otteluita 550.

Päävalmentaja Jukka Niiranen odottaa Heikkiseltä paljon.

– Hänellä on varmasti iso merkitys joukkueelle. Heikkinen on kokenut pelaaja ja johtaja niin pukukopissa kuin jäällä. Toki hän ollut vähän aikaa pois pelistä, mutta on varmasti yhtä hyvässä kunnossa kuin ennenkin.

Joukkueeseen pyrittiin saamaan kainuulainen runko ja se myös saatiin: kaikki 10 sopimuspelaajaa ovat kainuulaisia. Seuraavaksi joukkueen johto ryhtyy haastattelemaan lisää pelaajia, mutta joukkue tuskin on valmis vielä elokuussa, kun jäätreenit alkavat.

– Joukkue muotoutunee lopullisesti elo–syyskuussa. Yhteydenottoja on ollut paljon, nyt mietimme, ketkä sopivat konseptiimme. Haasteellista pelaajien saaminen toki on, koska Kajaani on sen verran kaukana muista kiekkokaupungeista ja isommista kaupungeista. Mutta rekrytoinnit ovat ihan hyvällä mallilla.

Lue lisää:

Kajaanin Hokki jäi ilman sarjapaikkaa talousvaikeuksien vuoksi: Paikalle on ottajia

Kajaanin Hokki hakeutuu konkurssiin: "Pelaajasopimukset puretaan välittömästi"

Hokin konkurssi vie työpaikan kymmeniltä – joukkueen raunioille haikaillaan uutta seuraa

Hokin ensimmäinen ja ainoa Mestis-mestaruus tuli puskista – "Muisto alkaa haalistua"

Suosittelemme sinulle