Kauniaisissa asuva 52-vuotias Taisto Miettinen voitti yhdessä Kristina Haapasen kanssa eukonkannon maailmanmestaruuden heinäkuun alussa järjestetyssä kilpailussa.
Samalla Miettinen saavutti tavoitteensa: hän uusi voittonsa kuudennen kerran ja vielä yli viisikymppisenä!
Tavallisesti Miettinen kantaa eukkoa, mutta Radio Suomen Helsingin toimituksen pyynnöstä kuusinkertainen maailmanmestari tempaisi kisa-asentoon toimittaja Olli-Pekka Kursin. Tämä kirvoitti kuuntelijoissa kysymyksen:
Eikö tasa-arvon nimessä olisi syytä järjestää myös ukonkantokilpailut!?
Keveyttä, kestävyyttä ja voimaa
Maailmanmestari Taisto Miettisen mukaan joka vuosi keskustellaan siitä, pitäiskö kisa-asetelma kääntää päälaelleen. Miettisen mielestä eukonkantokilpailu on kuitenkin toimiva fyysisistäkin syistä.
– Miehet ovat yleensä isompia kuin naiset, ja naiset eivät ole niin voimakkaita kuin miehet.
Miettinen myöntää, että hän ei ole koskaan päässyt naisen kannettavaksi. Miehen paikka ei ole naisen niskan päällä, hän vitsailee.
– Onhan se luonnollisempaa, että nainen on miehen niskan päällä ja sanoo sitten sieltä sen viimeisen sanan.
Se 49 kiloa tuli Armi Kuuselan painosta, kun hänestä tuli Miss Universum.
Eero Pitkänen
Jos ukonkantokilpailu kuitenkin päätettäisiin järjestää, miehen pitäisi olla melko kevyt ja naisella puolestaan voimaa, nopeutta ja kestävyyttä oikeassa suhteessa, Miettinen listaa.
– Kyllähän miehet varmasti tykkäisivät siitä, että naiset retkottaisivat menemään mies olalla, maailmanmestari virnuilee.
Sonkajärvellä ei ukonkantamisesta innostuta
Soitetaan vielä Sonkajärvelle. Eukonkantokisoja on järjestetty siellä vuodesta 1992 alkaen. Aluksi ajateltiin, että hauska laji jaksaa kiinnostaa muutaman vuoden ajan. Toisin kävi. Eukonkantokisoja järjestetään edelleen ja laji kiehtoo nykyään myös maailmanlaajuisesti. Kulttuurisihteeri Eero Pitkänen, milloin on ukonkantokisan vuoro?
– Ei ole sellaista tarkoitus järjestää. Jos joku muu haluaa alkaa ukonkantokisoja järjestää, niin mikäs siinä, Pitkänen toteaa.
Pitkänen kuitenkin myöntää, että on ukonkantoa huumorimielessä pohdittu. Ja roolit ovat toisinaan vaihtuneet myös eukonkannossa!
– Naisen on pitänyt kantaa miestä, jos miehellä on ollut vaikka jalka paketissa, Pitkänen muistelee.
Naiskilpailijoiden painorajoitus tuli Armi Kuuselalta
Vielä eukonkantokilpailun historiasta. Eero Pitkänen kertoo, että taustalla vaikuttaa paikallishistorian tarinat 1700- ja 1800-luvuita. Silloin Rosvo-Ronkaisen rosvojoukko teki ryöstöretkiä Karjalaan.
Jos joku muu haluaa alkaa ukonkantokisoja järjestää, niin mikäs siinä.
Eero Pitkänen
Jos miehen mieli päästä mukaan rosvojengiin, oli tämän kestävyyskokeena kannettava selässään metsien ja ryteikköjen läpi noin 76 kilon painoinen ruishehtosäkki. Tarinoiden mukaan ryöstöretkiltä kannettiin kotiin paitsi ruokaa ja viljaa, toisinaan myös naisia!
Nykyään eukonkantoon osallistuvan naisen alin paino saa olla 49 kiloa. Jos paino on sen alle, sitä tasataan tarvittavalla määrällä hiekkaa kantorepussa.
– Se 49 kiloa tuli Armi Kuuselan painosta, kun hänestä tuli Miss Universum, Eero Pitkänen selventää.
_Juttua muokattu 10.7.2017 klo 7.15. Muokattu alaotsikkoa. _