Hyppää sisältöön

Grattis, Victoria 40 år! – Kruununprinsessan elämää kuvina

Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää perjantaina 40 vuotta.

Hymyilevä Victoria iskee silmää.
Victoria Ruotsin hallituksen tarjoamilla juhlapäivällisillä päivää ennen häitään. Kuva: Jochen Luebke / EPA
Paula Tapiola

Ruotsin kuningasparin esikoistytär syntyi 14. heinäkuuta 1977. Kuningatar Silvia synnytti Karoliinisessa sairaalassa Solnassa.

Tyttö esiteltiin julkisuudessa ensimmäisen kerran Sollidenin linnassa Öölannissa vajaan kuukauden ikäisenä.

Kuningasperhe 1.8.1977.
Kuningasperhe kuvattuna 1.8.1977. Kuva: Kungahuset

Kuningasparin esikoistytär kastettiin Tukholman suurkirkossa 27. syyskuuta 1977.  Hän sai nimen Victoria Ingrid Alice Désirée.

Victorin kummeja ovat Hollannin kuningatar Beatrix, Norjan kuningas Harald V, sekä Victorian täti vapaaherratar Silfverschiöld ja eno Ralf Sommerlath.

Kruununprinsessa Victoria istuvat joulukuusen ääressä Kuninkaanlinnassa vuonna 1978.
Kuninkaallista joulunviettoa Kuninkaanlinnassa Tukholmassa vuonna 1978. Kuva: Getty Images

Victoria ei syntynyt kruununperijänä, vaan pelkkänä prinsessana. Valtiopäivillä oli kuitenkin valmisteilla perustuslakimuutos, joka tekisi hallitsijan vanhimmasta lapsesta kruununperijän sukupuolesta huolimatta.

Kruununprinsessa Victoria 3-vuotissyntymäpäivänään.
Kruununprinsessa Victoria 3-vuotissyntymäpäivänään Sollidenin linnassa. Kuva: Keystone / Getty Images

Uusi perimysjärjestys astui voimaan 1. tammikuuta 1980, ja silloin Victoriasta tuli kruununprinsessa. Hänestä tulee Bernadotten hallitsijasuvun ensimmäinen kuningatar.

Victorian virallinen titteli on Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa Victoria, Ruotsin Kruununprinsessa, Länsi-Götanmaan herttuatar.

Madeleine istuu kuningatar Sylvia sylissä, vieresssa Victoria (kesk.), Carl Philip ja kuningas Kaarle Kustaa (oilk.)
Kuningasperhe Drottningholmin linnassa vuonna 1984. Victoria on 7-vuotias. Kuva: Håkan Lind / Kungahuset.se

Victoria kävi kunnallista peruskoulua Brommassa Tukholman luoteisosassa. Hän aloitti ensimmäisellä luokalla syksyllä 1984.

– Tunsin, että hetki oli vakava. Olin myös ylpeä siitä, että olin niin iso, että pääsisin oikeaan kouluun. Äiti ja isä olivat mukana. Se tuntui turvalliselta, muisteli Victoria koulun alkuaan Ruotsin TV4:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Koulu oli iso rakennus, jonka sisällä oli isoja lapsia. Minusta tulisi osa sitä. Se oli jännittävää. Nykyään se iso rakennus on tosi pieni!

Ruotsin kuninkaallinen perhe, kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria , prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine 8.6.1990.
Ruotsin kuninkaallinen perhe, kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria , prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine 8.6.1990. Kuva: Pressfoto
Kruununprinsessa Victoria pääsi ripille vuonna 1991.
Kruununprinsessa Victoria pääsi ripille vuonna 1991. Kuva: Reuter Raymons / Getty Images
Silviä, Victoria ja Kaarle Kustaa seisovat palatsin pihalla.
Kuningatar Silvia, 22-vuotias Victoria ja Kuningas Kaarle Kustaa Sollidenissä Öölannissa. Kuva: Toni Sica / EPA

Victoria tuli täysi-ikäiseksi 14. heinäkuuta 1995. Samalla hän sai oikeuden toimia väliaikaisena valtionhoitajana, esimerkiksi Kuningas Kaarle XVI Kustaan ulkomaanmatkojen aikana.

Victorian täysi-ikäisyyttä juhlittiin ilmoitustilaisuudessa Tukholman kuninkaanlinnan valtakunnansalissa. Victoria piti tilaisuudessa ensimmäisen julkisen puheensa.

Kruununprinsessa Victoria vietti 18-vuotisjuhlaansa vuonna 1995.
Kruununprinsessa Victoria vietti 18-vuotisjuhlaansa vuonna 1995 Kuva: Reuter Raymond / Getty Images

Victoria kirjoitti ylioppilaaksi Eskilda Gymnasietista Tukholmassa 5. kesäkuuta 1996. Sen jälkeen hän opiskeli vuoden ranskaa katolilaisessa yliopistossa Agnersissa Ranskassa.

Victoria syömishäiriöt paljastuivat pian sen jälkeen, kun hän palasi Ranskasta Ruotsiin. Tukholman Grand-hotellissa syksyllä 1997 otetuissa kuvissa esiintyy sairaalloisen laiha kruununprinsessa.

Kruununprinsessa Victoria ja Prinsessa Lilian.
Kruununprinsessa Victoria kärsi syömishäiriöistä 1990-luvun lopulla. Kuva: Julian parker / Getty Images

Syömishäiriöiden tultua julkisuteen Victorian vanhemmat päättivät lähettää hänet Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän sai siellä myös ammattiapua anoreksiaan.

– Matkustin Yhdysvaltoihin, koska tarvitsin rauhaa. En voinut hyvin. Kaikki oli liikaa. Minulla oli vaikeaa itseni kanssa. Tarvitsin aikaa selvittääkseni asioita ja löytää tasapainon elämässäni, Victoria kertoi Ruotsin TV4:ssä.

– Opettelin tuntemaan itseäni ja rajojani, etten painostaisi itseäni liikaa. Halusin niin paljon, ehkä enemmän kuin jaksoin suorittaa tai olla. Se kuuluu siihen ikään. Kuka olen? Missä ovat rajani?

Pian Ruotsiin paluunsa jälkeen Victoria tapasi tulevan aviomiehensä Danielin.

Pari istuu vierekkäin katsomossa.
Victoria ja Daniel katsomassa jääkiekko-ottelua Tukholman Globenissa helmikuussa 2009. Kuva: Leif Jansson / EPA

Kruununprinsessa Victorialla on ollut vain harvoja miesystäviä, tai ainakaan heitä ei ole esitelty julkisuudessa. Lukiossa hän seurusteli "ensimmäisen rakkautensa" Daniel Collertin kanssa.

Iltapäivälehdistö (siirryt toiseen palveluun) on liittänyt Victorian nimen myös Svante Tegnériin, jonka kanssa hänet kuvattiin Tukholman yössä syksyllä 1996 ja yhdysvaltalaiseen finanssimieheen Jamie Dingmaniin, jonka kanssa hän kävi useammilla treffeillä New Yorkissa vuonna 2001.

Hattupäinen Victoria vilkuttaa autosta.
Victoria Belgian-vierailulla toukokuussa 2001. Kuva: Olivier Matthys / EPA

Victoria ja Daniel Westling tapasivat Master Training -kuntosalilla vuonna 2001. Lehdistön mukaan Victoria saa kiittää tapaamisesta pikkusiskoaan Madeleinea, joka suositteli hänelle juuri Master Training -salia.

Daniel omisti salin yhdessä kollegansa kanssa, ja hänestä tuli Victorian henkilökohtainen valmentaja. Sekä Victoria että Daniel ovat kertoneet, että heistä tuli ensin ystävät. Pari seurusteli kuitenkin jo keväällä 2002.

Victoria levittelee käsiään tuolilla.
Victoria työskenteli Ruotsin ulkomaankaupan keskuksessa Berliinissä syksyllä 2002. Kuva: Andreas Altwein / EPA

Victoria jatkoi opintojaan palattuaan Ruotsiin. Hän opiskeli konfliktinratkaisua ja rauhaa edistävää kansainvälistä toimintaa Uppsalan yliopistossa syksyllä 2000.

Sen jälkeen hän teki opintoja Ruotsin hallituskansliassa, ulkoministeriön kansainvälisessä kehitysyhteistyötoimistossa Sidassa, ulkoministeriön diplomaattiohjelmassa, Ruotsin vientineuvostossa, Ruotsin EU-edustossa Brysselissä, Maanpuolustuskorkeakoulussa, YK:ssa.

Victoria suoritti perusluonteisen sotilaskoulutuksen Ruotsin puolustusvoimien kansainvälisissä SWEDINT-joukoissa Almnäsissä Södertäljessä vuonna 2003.

Lisäksi opiskeli valtio-oppia Tukholman yliopistossa. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi keväällä 2009.

Maastopukeutunut Victoria kumartuu kantamaan paareja.
Victoria harjoittelee haavoittuneiden evakuointia Ruotsin puolustusvoimien kansainvälisissä SWEDINT-joukoissa Almnäsissä Södertäljessä maaliskussa 2003. Kuva: Jan Collsioo / EPA
Kuninkaan suu auki, Victoria pitelee pipoaan käsillään, joku on juuri kaatunut.
Kuningas Kaarle XIV Kustaa ja Victoria miesten alppihiihdon MM-kisoissa Åressa helmikuussa 2007. Kuva: Oliver Weiken / EPA
Victoria avaa saksilla suurta pahvilaatikkoa.
Victoria avaa 30-vuotissyntymäpäivälahjaansa Tukholman kuninkaalinnassa. Kuvan pikkutyttö on silloisen pääministerin Fredrik Reinfeldtin tytär. Kuva: Patrick Sörquist / EPA
Hymyilevä Victoria ihmisten ympäröimänä, pitää kädessään kukkakimppua.
Victoria tapaa ihmisiä syntymäpäivänään Sollidenin linnassa Borgholmissa Öölannissa. Kuva: Jonas Ekstromer / Scanpix / EPA

Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling menivät kihloihin 24. helmikuuta 2009. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Victoria kertoi vastanneensa kosintaan KYLLÄ.

Pariskunta meni naimisiin 19. kesäkuuta 2010. "En kvinna av börd får äntligen sin man av folket", todettiin Ruotsissa. Rotunainen sai viimein kansanmiehensä. Daniel sai liiton kautta Ruotsin prinssin tittelin ja nimen Daniel Westling Bernadotte.

– Meillä on Danielin kanssa vahva ystävyys, joka on rakkautemme perusta. Hän on henkilö, joka on huolehtivainen. Hänellä on ihana energia. Hän on viisas ihminen, ihminen, jonka kanssa voin hyvin, kertoi Victoria TV4:ssä.

Kruununprinsessana Victoria tarvitsi Ruotsin hallitukselta luvan avioliitolleen. Sen aikainen pääministeri Fredrik Reinfeldt on kertonut luvan antamisen olleen hänen hallituskautensa helpoin päätös.

– Sehän on hyvä kuulla. Hyvä, että pystyin vaikuttamaan siihen, toteaa Victoria TV4:n haastattelussa.

Hän kertoo hääpäivän kuluneen onnenhuumassa.

– Oli suunnaton ilo ja todellinen huuma saada mennän naimisiin sen ihmisen kanssa, jota rakastaa. Toivon, että kaikki voisivat kokea sen. Se oli meille suuri päivä. Saimme myös kokea ihmisten lämmön, joka suorastaan virtasi meitä kohti. Se oli upeaa, sanoo Victoria.

Victoria esittlee kihlasormustaan.
Victoria ja Daniel julkaisivat kihlauksensa 24. helmikuuta 2009. Kuva: Leif R Jansson / EPA
Daniel on kumartunut korjaamaan Victorian puvun pitkää laahusta.
Victoria ja Daniel saapuvat Ruotsin hallituksen järjestämälle päivälliselle päivää ennen häitään. Kuva: Jochen Luebke / EPA
Victoria antaa Danielille käsisuudelman.
Victoria ja Daniel vihkiseremoniassaan Tukholman Suurkirkossa 19.6.2010 Kuva: Janerik Henriksson
Victoria ja Daniel selät kameraan päin, edessään alttari ja papit.
Victoria ja Daniel alttarilla Tukholman Suurkirkossa 19.6.2010 Kuva: Anders Wiklund / EPA
Victoria ja Daniel Kuninkaanlinnan rannassa, perässä kaksi miestä kantaa Victorian laahusta.
Victoria ja Daniel rantautuvat hääristeilyltään Tukholman edustalla. Kuva: Janerik Henriksson
Seisova Daniel on kumartunut suutelemaan Victoriaa.
Victoria ja Daniel hääjuhlissaan Tukholman kuninkaanlinnassa. Kuva: Fredrik Sandberg / Epa

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin esikoistytär syntyi 23. helmikuuta 2012. Tyttärensä syntymästä lehdistölle kertonut prinssi Daniel kertoi tunteidensa olevan "lite all over the place".

Victorian ja Danielin esikoinen sai  nimen Estelle Silvia Ewa Mary. Silvia-nimi periytyy äidinäidiltä, kuningatar Silvialta ja Ewa isänäidiltä, Ewa Westlingiltä. Estellestä tuli Itä-Götanmaan herttuatar.

Victoria kuvailee 5-vuotiasta Estelleä uutistoimisto TT:lle antamassaan haastattelussa.

– Estelle on täynnä elämää. Hän rakastaa ihmisiä. Hän on varma, sosiaalinen, hänellä on hauska huumorintaju, ja hän on pelleilijä. Hän on valtavan huolehtivainen.

Prinsessa Victoria ja Estelle.
Prinsessa Victoria ja Estelle. Kuva: Kate Gabor / Kungahuset
Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel Ruotsin sekä prinsessa Estelle kastejuhlassa Tukholman kuninkaalinnan kirkossa 22. toukokuuta 2012.
Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel Ruotsin sekä prinsessa Estelle kastejuhlassa Tukholman Suurkirkossa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Victoria on  nostanut Estellen ilmaan ojennetuille käsivarsilleen.
Prinsessa Estellen ensimmäine syksy. Kuva: Kate Gabor / Kungahuset.se
Daniel, Estella ja Victoria
Kuva: Lise Aserud / EPA
Victoria, Estelle ja Daniel leipovat. Estelle kaulii taikinaa.
Prinsessa Estelle leipoi toisena joulunaan pipareita. Kuva: Kate Kabor / Kungahuset.se
Victoria, Estella ja Daniel
Prinsessa Estelle aloitti esikoulunkäynnin elokuussa 2014. Kuva: Anders Wiklund / EPA
Estella ottaa lahjaa yleisöstä.
Kuva: Anna Hallams / EPA
Victoria, Estelle ja Kaarle Kustaa.
Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle Skansenin eläintarhassa Tukholmassa. Kuva: Kungahuset

Victorian ja Danielin toinen lapsi syntyi 2. maaliskuuta 2016. Hän sai nimen Oscar Carl Olof. Kuten Estelle, myös Oscar sai nimeensä osia äidinisältä ja isänisältä.

Taaperoikäistä Oscaria Victoria luonnehtii näin:

– Oscar on hyvin rauhallinen ja tarkkaavainen. Hän on hieman varautunut, mutta peloton. Hän on sosiaalinen ja rakastaa isosiskoaan.

Prinssi Oscarin kastetilaisuus.
Prinssi Oscarin kastetilaisuus järjestettiin Tukholmassa perjantaina. Kuva: Pontus Lundahl / EPA
Prinssi Oscarin kastetilaisuus.
Prinssi Oscarin kastetilaisuus järjestettiin Tukholmassa perjantaina. Kuva: Jonas Ekstromer / EPA
Oscar hymyilee syöttötuolissa, edessä kakku, jossa yksi kynttilä.
Prinssi Oscar 1-vuotispäivänään. Kuva: Kungahuset.se

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat vieralleet Suomessa useasti. Ensimmäisellä vierailullaan he kävivät Helsingissä ja Lahdessa.

Presidentti Tarja Halonen tarjosi kruununprinsessaparille kahvit Mäntyniemessä. Halonen kertoi haastattelussa hänen ja puolisonsa olevan "Victorialle kuin naapurin setä ja täti".

Toinen vierailu suuntautui Turkuun syyskuussa 2011 ja kolmas Espoon Hanasaareen, jossa kruununprinsessapari osallistui Tulevaisuusfoorumiin.

Ruotsin television haastattelussa kruununprinsessa Victoria kertoi elämästään sekä siitä, mitä vaatii itseltään ja odottaa lapsiltaan.

Victoria kumartuneena yleisön puoleen.
Kruununprinsessa Victoria Suomen-vierailulla Lahdessa marraskuussa 2010. Kuva: Kimmo Brandt / EPA
Nousemasa laivaan.
Victoria ja Daniel nousevat Suomen joutseneen Turussa. Kuva: Vesa Matti Vaara / EPA
Pariskunta isojen pihalle vievien rautaovien edessä.
Prinssi Daniel ja kruununprinsessa Victoria kuninkaanlinnan pihalla Ruotsin kansallispäivänä 6.6.2011. Kuva: Janerik Henriksson / EPA

Suosittelemme sinulle