Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Haagin tuomioistuin: Etelä-Afrikka laiminlöi velvollisuutensa jättäessään Sudanin presidentin pidättämättä

Kansanmurhasta syytettyä Omar al-Bashiria ei pidätetty Etelä-Afrikan vierailulla vuonna 2015 kansainvälisistä vaatimuksista huolimatta.

Omar al-Bashir ryhmäkuvassa muiden afrikkalaisjohtajiwen kanssa.
Sudanin presidentti Omar al-Bashir osallistui toissa vuonna Etelä-Afrikassa Afrikan unionin huippukokoukseen, vaikka hänstä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Kuva: Kim Ludbrook / EPA
Pauliina Grym
Avaa Yle-sovelluksessa

Sudanin presidentti Omar al-Bashir oli Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama vieraillessaan Etelä-Afrikassa Afrikan unionin huippukokouksessa vuonna 2015. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC pyysi tuolloin Etelä-Afrikkaa vangitsemaan presidentin, mutta toimeen ei tartuttu.

Al-Bashiria syytettiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hän on tuomareiden mukaan vastuussa muun muassa siviilien murhista, karkotuksista ja raiskauksista Darfurissa vuosina 2003-2008.

– Se, ettei Etelä-Afrikka pidättänyt Omar al-Bashiria, osoittaa sen epäonnistuneen kansainvälisen rikostuomoistuimen määräyksen noudattamisessa, sanoi oikeuden tuomari Cuno Tarfusser loppulauselmassaan.

Etelä-Afrikassa perustuslakituomioistuin on määrännyt hallituksen perumaan päätöksensä, jonka mukaan Etelä-Afrikka eroaa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä.

Etelä-Afrikan hallitus yritti erota kansainvälisestä rikostuomioistuimesta, mutta maan perustuslakituomioistuin määräsi hallituksen perumaan päätöksensä helmikuussa.

Vallankaappauksen kautta maan johtoon noussut Al-Bashir valittiin Sudanin presidentiksi huhtikuussa 2006.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Suosittelemme sinulle