Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Luokkatoverit pelastivat intialaisen lapsimorsiamen

Ala-asteikäisenä vanhemman miehen vaimoksi naitettu teini pääsi takaisin koulunpenkille.

Mielenosoittajat vastustavat lapsiin kohdistuvia rikoksia ja seksuaalista hyväksikäyttöä Intiassa. Mukana on paljon lapsia.
Mielenosoittajat vastustavat lapsiin kohdistuvia rikoksia ja seksuaalista hyväksikäyttöä Intiassa vuonna 2014. Mukana on paljon lapsia. Kuva: EPA / Jagadeesh NV
Pauliina Grym
Avaa Yle-sovelluksessa

Intialainen 11-vuotiaana itseään huomattavasti vanhemmalle miehelle vaimoksi annettu tyttö pääsi palaamaan koulun penkille, kiitos luokkatoveriensa sisun ja sinnikkyyden.

Vaikka virallinen ikäraja avioitumiseen on Intiassa 18 vuotta, lapsiavioliitot ovat edelleen yleisiä etenkin köyhillä alueilla. Näihin lukeutuvassa Rajasthanissa asuva, nyt 16-vuotias tyttö otettiin pois koulusta toukokuussa ja lähetettiin naapurikylään asumaan aviomiehensä luo. Tämä oli tytön sukulaisten päätös. Tytön nimeä ei lakiteknisistä syistä anneta julkisuuteen.

Lapsimorsiamen kanssaopiskelijat päättivät lähteä hakemaan tätä takaisin opintielle ja selvittivät tämän uuden osoitteen. Osa käveli kilometrien matkan paljasjaloin.

– Jotenkin he onnistuivat löytämään hänet. Tyttö kertoi heille haluavansa takaisin kouluun. Hän ei halunnut jatkaa asumista aviomiehensä ja näiden sukulaisten kanssa, kertoi opettaja Gopla Singh, paikallisen hyväntekeväisyysjärjestö Sakhi Bal Niketan edustaja. 

Morsianta ei kuitenkaan noin vain viety uudesta kodistaan. Paikallinen poliisi oli aluksi vastahakoinen auttamaan järjestöä ja tytön ystäviä tehtävässä, mutta muutama puhelinsoitto oikeille viranomaisille sai tytön turvaan ja takaisin koulun penkille.

Rajasthanissa poliittisesti vaikutusvaltaiset kyläneuvostot säätelevät paikallisten elämää rautaisella otteella. Avioliitto on edelleen voimassa, mutta tyttö on pyytänyt paikalliselta perheoikeudelta sen mitätöintiä. Palattuaan kouluun hän sai palattuaan sankarin vastaanoton. 

Unicefin mukaan entistä harvempi intialaismorsian on alaikäinen. 1990-luvun alussa alaikäisinä avioitui puolet morsiamista, kun luku on nyt pudonnut 33 prosenttiin. Muutos on kuitenkin hidasta, etenkin maaseudulla.

Lähteet: AFP, Unicef

**Lue myös: **

Intia yhdistää voimiaan estääkseen lasten hyväksikäyttöä

Intia harkitsee muslimien helpon avioeron poistamista – nyt muslimimiehet voivat erota sanomalla "avioero" kolmasti

Suosittelemme