Hyppää sisältöön

Diabetesrokote etenee ihmistutkimuksiin – rokotteen testaus alkaa suomalaisilla vuoden 2018 lopussa

Suomalaistutkijoiden kehittämän ykköstyypin diabetesrokotteen turvallisuutta ja tehoa päästään ensimmäistä kertaa tutkimaan ihmisillä.

Enterovirus. Kuva: Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta / Tampereen yliopisto

Tänään tiistaina on varmistunut, että suomalaisten tutkijoiden kehittämää ykköstyypin diabetesrokotetta aletaan tutkia ihmisillä. Prototyyppiä on testattu jo hiirillä, joilla se toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Ihmistutkimusten on tarkoitus alkaa vuoden 2018 lopussa, ja ne on tarkoitus tehdä suomalaisilla.

– Mikäli rokote osoittautuu tehokkaaksi diabetestä vastaan, se voisi olla käytössä noin kahdeksan vuoden kuluttua, sanoo professori Heikki Hyöty.

Enterovirus sairastuttaa ykköstyypin diabetekseen

Virus voi aiheuttaa merkittävän osan ykköstyypin eli erityisesti lasten sairastamasta diabeteksesta, sanovat Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty ja Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knip. Yli 20 vuoden tutkimustyö on antanut vahvaa näyttöä siitä, että kyse on enteroviruksesta, joka tunkeutuu haimaan ja tuhoaa insuliinia tuottavat solut.

Kuvan vihreät solut ovat insuliinia tuottavia soluja, jotka diabeteksessä tuhoutuvat. Kuva: Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta / Tampereen ylipopisto

Rokote vähentäisi inhimillistä kärsimystä ja toisi myös säästöjä.

– On arvioitu, että jos lapsi sairastuu diabetekseen, niin sanotut lisääntyneet kustannukset elämän aikana ovat noin miljoona euroa. Tällä rokotteella voitaisiin estää arviolta vähintään puolet uusista tapauksista, mikä tarkoittaisi, että olisi mahdollista säästää jopa 250 miljoonaa euroa vuositasolla, sanoo professori Knip.

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisille infektioita aiheuttavia viruksia. Ne aiheuttavat paitsi aivokalvontulehduksia ja sydäntulehduksia, mutta myös tavallista flunssaa, enterorokkoa, ja silmätulehduksia.

Samankaltainen enteroviruksen aiheuttama sairaus oli aikoinaan polio, joka taltutettiin rokotteella.

Riittävää rahoitusta ei löytynyt Euroopasta

Tiedemiehet etsivät nelisen vuotta sopivaa yritystä ja riittävää rahoitusta ihmistutkimusten aloittamiseen.

Rokotetutkimuksen rahoittaa yhdysvaltalainen yritys Provention Bio (siirryt toiseen palveluun). Se on kerännyt rahaa vajaat 25 miljoonaa euroa, josta merkittävä osa menee rokotetutkimuksen tekemiseen.

Rahoittajina on useita yrityksiä, yksityishenkilöitä, ja maailman suurin ykköstyypin diabetes-tutkimusta rahoittava säätiö.

Kuvasas Vactech Oy:n toimitusjohtaja Raimo Harju, virologian professorti Heikki Hyöty ja lastentautien professori Mikael Knip. Kuva: Antti Eintola / Yle

Professorit Hyöty ja Knip perustivat vuonna 2001 Vactech-yrityksen (siirryt toiseen palveluun), jonka omistajiin he myös kuuluvat. Vactech on antanut käyttöoikeuden kehittämäänsä enterovirusrokotteeseen Provention Biolle. Vactech omistaa pienen osan Provention Bio -yritystä.

– Ainut keino muuttaa vuosien yliopistollinen tutkimustyö rokotteeksi on yritysyhteistyö. Ihmistutkimusten tekeminen on niin kallista, että siihen tarvitaan riittävän suuri ja kansainvälinen yritys, joka kykenee kantamaan riskin, ettei rokote ole tehokas, sanoo professori Hyöty.

Ihmiset saavat diabetes-rokotetta

Rokotetta annetaan aluksi noin 30 terveelle miehelle. Tavoitteena on saada ennen kaikkea tietoa rokotteen turvallisuudesta, mutta myös jonkin verran tehosta. Kyse on kliinisen rokotetutkimuksen ensimmäisestä vaiheesta.

Jos rokote osoittautuu turvalliseksi, toisen vaiheen tutkimuksessa rokotetta annetaan yhteensä noin 150 lapselle. Tutkimuksella etsitään sopivaa annostusta ja tutkitaan rokotteen tehoa. Toisen vaiheen tutkimuksen pitäisi näyttää, antaako rokote suojan viruksia vastaan.

Mikäli toisen vaiheen tutkimustulokset ovat lupaavia, kolmannessa vaiheessa rokotetta tutkitaan noin 4 000 lapsella. Tämän vaiheen on tarkoitus osoittaa se, estääkö rokote ykköstyypin diabeteksen syntymisen.

Ihmistutkimukset on tarkoitus tehdä pääosin Suomessa.

Ykköstyypin diabetes on erityisesti suomalaisten tauti

Ykköstyypin diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Vuodessa siihen sairastuu noin 500–600 lasta, mikä sekin on korkein suhteellinen luku maailmassa.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Sairastavien määrä on 1950-luvulta kuusinkertaistunut. Vasta viimeisenä kymmenenä vuonna kasvu on pysähtynyt. Tällä hetkellä tautia sairastavia on Suomessa noin 45 000.

Lähde:Mikael Knip. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lue myös:
Rokotetaanko diabetesta vastaan jo reilun vuosikymmenen kuluttua? Yhteyttä enterovirukseen etsitään
Ykköstyypin diabetekseen löytymässä rokote

Suosittelemme sinulle