Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kuka tiesi ja mitä? Näin Jussi Niinistö apureineen hajotti perussuomalaiset ja juoni loikan takaisin hallitukseen

Yle kokosi päiväkirjan perussuomalaisten dramaattisen viikon vaiheista. Ketkä toteuttivat operaatio Uuden vaihtoehdon?

Grafiikka
Uuden vaihtoehdon pääoperaattorit vasemmalta oikealle: Petteri Leino, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Timo Soini, Kaj Turunen, Juha Halttunen ja Samuli Virtanen. Yle keräsi tietoja tätä juttua varten noin 30 perussuomalaiselta ja muiden puolueiden edustajilta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Sara Rigatelli
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistai 6. kesäkuuta 2017: Muutama varma loikkari

Hallituspuolueet kokoontuvat kesäjuhliin pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan. Kansanedustajat, ministerit ja avustajat mittelevät leikkisissä kuulantyöntö- ja tikkakisoissa. Keskustaedustaja räppää, kokoomusedustaja laulaa ja perussuomalainen edustaja huvittaa yleisöä sanamuunnoksilla.

Hilpeistä ohjelmanumeroista huolimatta pinnan alla väreilee. Kaikkia jännittää tuleva viikonloppu. Perussuomalaiset valitsee uuden puheenjohtajan. Kukaan ei tiedä, ollaanko tällä hallituskokoonpanolla enää viikon päästä. 

Perussuomalaisten kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen kiertää erityisen ahkerasti juhlaväen keskuudessa. Turunen kysyy tulevaisuudensuunnitelmia etenkin perussuomalaisilta, jotka eivät ole paljastaneet suosikkiaan puheenjohtajaksi: mitä teet, jos Jussi Halla-ahosta tulee puolueen johtaja? Pari edustajaa kokee, että Turunen jakaa siinä tilanteessa heitä leireihin.

Vasta myöhemmin heille selviää, miksi.

Samana iltana Demokraatti-lehdessä on julkaistu Turusen kovasanainen haastattelu. Turunen ennakoi, että joitakin kansanedustajia eroaa puolueesta, jos Halla-aho valitaan. Hän painottaa, että ulkoministerin valinta ei ole vain perussuomalaisten asia. Halla-aho on sanonut haluavansa ulkoministeri Timo Soinin vaihtoon.

Myös pääministeri Juha Sipilä saa Kesärannan illassa viitteitä perussuomalaisten hajoamisesta. Hän kertoo myöhemmin kuulleensa muutamilta perussuomalaisilta juhlissa, että heitä saattaa loikata muihin eduskuntaryhmiin.

Tämä on tässä vaiheessa yleisin skenaario. Keskustassa ja kokoomuksessa tiedetään varmuudella, että lähtijöitä on kourallinen, ehkä viisi. Suunnitelmia loikkareiden houkuttelemiseksi omien puolueiden riveihin on jo tehty. Joku yksittäinen perussuomalainen saattaa siirtyä kristillisdemokraatteihin, kepulaiset ja kokoomuslaiset arvelevat.

Kokoomuksen kanta Halla-ahoon on ollut tiedossa koko kevään. Toukokuun alkupuolella kokoomuksen ydin on tehnyt perussuomalaisten ytimelle selväksi, että jos puoluekokous tekee tietyt henkilövalinnat, luottamus hallituskumppaniin kariutuu.

Timo Soini kirjoittaa myöhemmin aavistelleensa “asioiden tolan” kuukauden verran. Hän viittaa haastatteluun, jonka antoi Kuukausiliitteelle toukokuun alkupuolella. Siinä Soini toteaa joskus käyvän niin, että “vaikka talo on hyvin hoidettu, poika tai tytär hassaa isänsä perinnön”.

Myös keskustan ytimessä on tiukasti Halla-ahoon suhtautuvia, mutta valtaosa kepulaisista pidättäytyy ottamasta asiaan kantaa. Kokoomuksessa moni uskookin, ettei keskusta näytä heti Halla-aholle ovea. Mitä jos Sipilä näyttääkin ovea heille itselleen, jos kokoomus yltyy yhteistyökyvyttömäksi? Jotkut kokoomuslaiset käyttävät ryhmäkokouksissa tällaisia puheenvuoroja. 

Toisaalta kukaan ei voi vannoa, pitääkö kokoomuksen tai keskustan kanta loppuun asti. Politiikassa mikään ei ole satavarmaa. Varmaa on vain kaikkien huoli tulevasta hallituskombinaatiosta, juuri kun Suomen talous on kääntynyt parempaan päin.

Villeimmissä visioissa perussuomalaisista lähtee isompikin joukko, mutta sitä pidetään käytäväpuheissa aivan liian rajuna spekulaationa. Lännen Media on uutisoinut, että jopa 20 edustajaa voisi muodostaa soinilais–terholaisen eduskuntaryhmän.

Jussi Niinistö
Puolustusministeri, perussuomalaisten entinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö oli loikkausoperaation johtohahmo. 
 Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Perussuomalaiset tyrmäävät väitteen. Muun muassa Timo Soini kirjoittaa, että ajatus hänen loikkaamisestaan perustamastaan puolueesta on mieletön. Myöhemmin paljastuu, että luku 20 perustuu toimittaja Lauri Nurmen hallituslähteistä saamiin tietoihin siitä, kuinka monen perussuomalaisen edustajan arvioidaan kannattavan Sampo Terhoa puheenjohtajaksi.

Hallituksessa persuministerit ovat loppumetreille saakka järkähtämättömiä siitä, että Sampo Terho voittaa.

Kesäjuhlissa ilmeet alkavat olla tuskaisia. Siksi keskusta valmistautuu puoluekokousviikolla henkisesti “pahimpaan”, Halla-ahon voittoon.

Keskusta ja kokoomus pitävät todennäköisimpänä ratkaisuna, että hallitusta täydennetään RKP:llä, kristillisillä ja muutamalla perussuomalaisella loikkarilla. Yksi skenaario on, että loikkarit muodostavat oman pienen eduskuntaryhmän.

10 edustajan RKP tarvitaan joka tapauksessa, he ajattelevat. Viiden edustajan KD-ryhmästä on eri näkemyksiä. Kokoomus elättelee toiveita, ettei kristillisiä edes tarvita, jos perussuomalaisten “sirpalepuolue” takaa eduskuntaan riittävän enemmistön RKP:n rinnalla. Laskelmissa tavoitteena on 105–106 edustajan enemmistö.

Kokoomuslaiset eivät halua, että KD pääsee jarruttamaan alkoholiuudistusta ja asettamaan muita kynnyskysymyksiä. Heidän ajatuksensa kulkee näin: jos loikkaavat persut eivät ole pahimpia ruotsin kielen tai maahanmuuton vastustajia, ehkä he kelpaavat RKP:lle.

Keskustalaiset pitävät mieluusti KD:n mukana pelikirjassa. He tietävät, että myös ex-perussuomalaisten yhteistyö sujuu paremmin kristillisten kuin RKP:n kanssa.

Juha Sipilä, Timo Soini ja kokoomusjohtaja Petteri Orpo eivät välttämättä puhu triona näistä skenaarioista, mutta ovat niistä hyvin perillä. Kaikilla hallituspuolueilla on vahva käsitys, että PS-ryhmä hajoaa tavalla tai toisella, jos Halla-aho nousee sen johtoon.

Kukaan ei osaa ennustaa, että perussuomalaisten johto uusiutuu totaalisesti.

Lauantai 10. kesäkuuta: Vastaisku terassilla

Järkytys on karmea. Jyväskylän Paviljongista valuu ravintola Mustaan Kynnykseen puolueensa menettäneitä ihmisiä.

Koko puheenjohtajisto on vaihtunut maahanmuuttovastaisiin käsiin. Iltajuhlassa Soiniin ja muihin vanhoihin SMP-läisiin on suhtauduttu kylmäkiskoisesti. Salissa Halla-ahon kannattajat ovat uhonneet miehittävänsä kaikki puolue-elimet.

Kun edellisenä iltana Kynnyksessä oli tavattu Terhon tukiporukalla, ilmassa oli ollut vielä toivoa. Nyt “kiemungit” tekevät paluuta puolueeseen. Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki on iloinnut Facebookissa työskennelleensä Halla-ahon valinnan eteen vuoden päivät.

Myös ministereiden avustajia on pyörinyt suljetuissa FB-ryhmissä. Työmies Matti Putkosen epäillään jopa suosineen Halla-ahoa puheenjohtajatentissä.

Kynnyksen terassilla istuu kolme ministeriä: puheenjohtajakisan hävinnyt Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, puolustusministeri Jussi Niinistö ja työministeri Jari Lindström. Kansanedustajista shokkia ovat purkamassa Kaj Turunen, Ari Jalonen, Tiina Elovaara ja Simon Elo.

Juuri Turunen, Jalonen ja Elovaara ovat keskustelleet eduskunnassa jo viikkoja siitä, mitä tapahtuu, jos Halla-ahon henkilövalinnat menevät läpi.

Ihmisiä tulee ja menee, pöydissä istuu puolisoita ja toimittajia. Aluksi keskustelu on terapeuttista. Halla-ahon tukijoukot ovat luoneet Soini-vihaa järjestelmällisesti, paikallaolijat puhuvat. Vastakkainasettelu kentän ja mystisen “puolue-eliitin” välillä ei olisi näin syvä ilman tietoista kampanjointia, he uskovat.

Tuoppien ääressä viihtyvät myös Niinistön erityisavustaja Petteri Leino ja Lindströmin erityisavustaja Juha Halttunen. He ovat seuraavat kaksi päivää avainasemassa pettymyksen kanavoimisessa toiminnaksi.

Petteri Leino
Suurimman osan käytännön työstä toteutti puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino. 
 Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Illan mittaan persuseurueen jäsenet alkavat vetää toisiaan sivummalle. Keskustelut käydään ulkona, koska sisällä on liikaa kuulevia korvia. Jätetäänkö tämä tähän vai otetaanko vastaisku? Kaikki baariin tulleet eivät rekisteröi, mitä ympärillä kuiskutellaan.

Timo Soini ei ole Mustassa Kynnyksessä. Hän puhuu illalla pitkään puhelimessa pääministeri Juha Sipilän kanssa. Sipilä kertoo myöhemmin, että puhelussa Soini on purkanut pettymystään ja pohtinut ulkoministeriytensä jatkoa.

Ylen tietojen mukaan jo tuossa puhelussa Sipilä antaa Soinin ymmärtää, ettei keskusta halua jatkaa hallitustaivalta perussuomalaisten uuden johtonelikon kanssa.

Sipilä on kertonut päivällä medialle, että on osannut varautua Halla-ahon valintaan hyvin. Hän on pitänyt sitä todennäköisimpänä vaihtoehtona tiistai-illasta asti.

Sunnuntai 11. kesäkuuta: Suunnitelma A muotoutuu

Aamukymmeneltä Paviljongin korokkeella istuu vakavia naamoja. Puoluekokouksen ohjelmassa on ministereiden kyselytunti. Tenttaus alkaa takinkäännöstä hallintarekisteriasiassa. Siitä on tullut jäseniltä toista sataa kysymystä.

Sampo Terho astuu urheasti puhujapönttöön ja selittää, miksi perussuomalaiset joutui sallimaan osakeomistukset hallintarekisterin kautta ulkomailla.

Timo Soini lähtee kyselytunnin jälkeen kohti Naantalia. Presidentin kesäasunnolla Kultarannassa ovat alkamassa ulko- ja turvallisuuspoliittiset keskustelut, joissa Soini edustaa ulkoministerinä – ehkä viimeisen kerran.

Puolustusministeri Jussi Niinistö peruu osallistumisensa Kultaranta-keskusteluihin. Hän jatkaa viestittelyä Mustan Kynnyksen porukan kanssa.

Edellisillan promillet ovat haihtuneet, mutta uhkarohkea suunnitelma vain vahvistuu. Puoliltapäivin käsillä on päätös: potkitaan halla-aholaiset pois eduskuntaryhmästä.

Puolue meiltä on viety, piiritkin viedään, mutta ainakin meillä on vielä enemmistö eduskuntaryhmässä, he ajattelevat.

Jussi Niinistö, Petteri Leino ja Kaj Turunen listaavat nimiä. He asettavat tavoitteeksi 20 kansanedustajaa. Kutistuvan PS-ryhmän pitää olla suurempi kuin RKP:n ja KD:n yhteensä, jotta se olisi Sipilälle ja Orpolle edelleen houkutteleva hallituskumppani.

Siksi ehdoton minimi on 16 edustajaa.

Ennakkoon tiedetään, ketkä ovat tyytyväisiä puoluekokouksen päätöksiin. Mustan Kynnyksen viestirinki pohtii, keitä maltillisia voisi saada idean taakse ja keitä ei missään tapauksessa.

Iltapäivällä Niinistö ja Leino vetäytyvät hauholaiselle mökille saunomaan. Presidenttiehdokkaan valinta on siinä vaiheessa mennyt kokousväeltä sekoiluksi. Puoluehallituksen valmistelema sääntöuudistus on kaatunut. Viimeinen niitti on, kun Suomen Sisu tuo puoluevaltuustovaaliin vaihtoehtoisen ehdokaslistan. Se häviää äänestyksessä, mutta saa yli 150 ääntä reilusta 500:sta.

Sampo TerhoSampo Terho
Puheenjohtajakisan Jussi Halla-aholle hävinnyt Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ei ollut operaatiossa aloitteellinen, mutta ohjasi tapahtumia Jussi Niinistön rinnalla.
 Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Jyväskylään jääneet kansanedustajat tapaavat toisiaan ja päivittelevät tilannetta. Osa päättää jo jättää politiikan tai erota perussuomalaisista. Puolueen jättäminen voi olla poliittinen itsemurha, mutta niin voi olla puolueeseen jääminenkin.

Toiset ovat sitä mieltä, että halla-aholaisten “käenpoikien” kunnioituksen puutteeseen Soinin perintöä kohtaan on jotenkin reagoitava.

Maaperä dramaattiselle liikkeelle on otollinen.

Samaan aikaan Juha Sipilä esittelee pääministerin haastattelutunnilla prosessikaavionsa. Hän on putsannut kalenterinsa tiistaihin saakka hallitustilanteen takia. Hän aikoo ottaa yhteyttä valtiosääntötuntijoihin ja puhua opposition kanssa.

Sipilä kertoo, että hän haluaa kuulla myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän tuntoja tilanteesta.

Haastattelutunnin jälkeen Sipilä soittaa RKP:lle ja kristillisille. Pääministeri lähettää mahdollisille apupuolueille erilaiset viestit. RKP saa vihjeen ryhtyä valmistautumaan hallitusneuvotteluihin. KD:lle Sipilä selostaa vain prosessin.

Alkuillasta presidentti Sauli Niinistö ottaa kantaa Halla-ahon valintaan. Hän sanoo tiedotustilaisuudessa, ettei ole huomannut perussuomalaisten uuden johdon katuneen rikostuomioitaan.

Niinistö huomauttaa, että presidentiltä on ollut tapana kysyä mielipidettä ulkoministeristä. Niinistö ja Sipilä ovat keskustelleet tilanteesta edellisiltana puhelimessa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toistaa kantansa, että kokoomus ei voi jatkaa hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Presidentin ja Vapaavuoren lausunnot kaventavat Petteri Orpon liikkumatilaa entisestään. Voi myös olla, että lausunnon antajat tietävät jo Orpon ratkaisun.

Perussuomalaisten puoluekokous päättyy kello 17 Jussi Halla-ahon linjapuheeseen. Loput kansanedustajat lähtevät kotimatkalle. Illalla puhelinliikenne kiihtyy. Operatioon pyydetään mukaan muun muassa Simon Eloa ja Hanna Mäntylää. Myös Naantalissa olevaan Soiniin ollaan yhteydessä.

Sipilä saa tiedon perussuomalaisten suunnitelmasta puhdistaa eduskuntaryhmä halla-aholaisista. Mutta tunteet ovat pinnassa. Annetaan pölyn laskeutua, keskustajohdossa ajatellaan.

Keskustan kansanedustaja Tapani Tölli ottaa yhteyttä valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidéniin. Ensimmäinen kysymys koskee sitä, kuinka monta ministeriä täytyy vaihtua, jotta syntyy käytännössä uusi hallitus. Tällä tiedolla Sipilä haluaa valmistautua seuraavaan päivään ja siihen, että Halla-aho alkaisi kierrättää ministereitä.

Maanantai 12. kesäkuuta: Operaation kulminaatiopiste

Aamu:

Jussi Halla-ahon musta mersu lipuu toimittajajoukon läpi Kesärannan portille. Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat kutsuneet perussuomalaisten uuden puheenjohtajan tapaamiseen kello 10.

Halla-aholla on mukanaan työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja Sakari Puisto. Puisto ei vielä tiedä, että saa seuraavana päivänä potkut. Hän on erikoistunut maahanmuuttokysymyksiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila irtisanoo avustajansa Tiina Ullvén-Putkosen, Matti Putkosen vaimon, heti maanantaina. Syynä on luottamuspula.

Samaan aikaan kun Halla-aho neuvottelee Kesärannassa, tuleva Uusi vaihtoehto -ryhmä järjestäytyy. He organisoivat työnjaon. Puhelut hoitaa yksi ihminen. Näin viesti ei muutu matkalla. Sähköpostia ei voida käyttää, koska avustajatkin lukevat sitä.

Vastauksen on tultava kuin pyssynsuusta. Houkutteluun ei ole aikaa eikä varaa. Jos sanoo, että katsellaan, on ulkona.

Siksi kansanedustajille ei edes kerrota, ketkä muut ovat mukana, jotta kiusaus arpomiseen ei kasva.

Soittajaksi valikoituu Petteri Leino, puolustusministeri Jussi Niinistön oikea käsi. Leinoa kuvataan mieheksi, joka ei tee mitään ilman esimiehensä Niinistön hyväksyntää. Jussi Niinistöä taas kuvataan mieheksi, joka ei tee mitään ilman Timo Soinin hyväksyntää.

Timo Soini
Ulkoministeri, perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini siunasi toimet taustalla, mutta ei osallistunut niiden järjestelyihin. 
 Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Jos Soini olisi kieltänyt, homma olisi loppunut siihen, yksi sisäpiiriläinen kuvaa.

Niinistön rinnalla operaatiota johtaa Sampo Terho. Terho ei kuitenkaan ole ollut siinä aloitteellinen, moni arvioi. Jos uuden ryhmän perustaminen olisi ollut Terhosta kiinni, sitä olisi tuskin koskaan syntynyt, yksi sisäpiiriläinen sanoo.

Käytännön järjestelyitä hoitavat erityisavustajat: Niinistön avustaja Petteri Leino, Lindströmin avustaja Juha Halttunen ja perussuomalaisten hallitusryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen. Niinistö, Terho ja erityisesti Soini pysyvät yhteydenpidosta sivussa. Jos jotain menisi pieleen, ministerit eivät menettäisi kasvojaan.

Juuri Petteri Leino sopii hyvin “mustiin operaatioihin”, moni perussuomalaisiin jäänyt sanoo.

Leino tunnetaan räväköistä kommenteistaan, joiden vuoksi hän on joutunut Twitter-myrskyihin. Hän on esimerkiksi todennut, ettei sukupuolineutraaliteettia pidä sotkea sotahommiin. Kun Yle uutisoi puolustusvoimien kaksoiskansalaisuusohjeista, Leino twiittasi Ylelle Trumpin tunnisteella #FakeNewsMedia eli valemedia.

Puoliltapäivin Leinon ensimmäinen puhelukierros on lähes käyty. Tavoitettuja ja myöntävästi vastanneita on jo 17. Väliaikatietoa toimitetaan Sipilälle.

Vain yksi on epäröinyt, eikä puhelu hänen kanssaan ole jatkunut. Hän on Ville Vähämäki, joka jää sittemmin osaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmää.

Halla-aho lähtee Kesärannasta kello 12. Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki näppäilee eduskunnan eläkkeelle jääneen pääsihteerin ja perustuslakituntijan Seppo Tiitisen numeron.

Sipilä kysyy Tiitiseltä kaiuttimessa, missä tilanteessa hän tarvitsee uudet hallitusneuvottelut ja missä ei. Tiitinen ymmärtää, että hallituksen taakse oltaisiin saamassa eduskunnasta selvästi isompi joukko kuin 101 kansanedustajaa.

101 on niukin mahdollinen enemmistö, joka syntyisi keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja kristillisten kokoonpanolla.

Sipilän esikunta soittaa pitkin päivää myös emeritusprofessori Mikael Hidénille. Valtiosihteeri Paula Lehtomäki tarkistaa Hidéniltä perustuslakitulkintoja tilanteen edetessä. Kysymykset kietoutuvat sen ympärille, kuinka iso muutos hallituspohjassa aiheuttaa sen, että koko hallituksen muodostus pitää aloittaa alusta.

Aukottomia vastauksia ei ole. Tällaisessa tilanteessa ei uuden perustuslain aikaan ole oltu.

Aukottomia vastauksia ei ole. Tällaisessa tilanteessa ei uuden perustuslain aikaan ole oltu.

Tiedot Hidénin ja Tiitisen kannoista kantautuvat perussuomalaisten korviin.

Keskustan ja kokoomuksen ydinryhmät kokoontuvat Kesärantaan sinetöimään hallitusyhteistyön päättymisen Halla-ahon kanssa. Kello 14 Sipilä ja Orpo twiittaavat, ettei edellytyksiä jatkamiselle ole.

Syynä päätökseen on kokonaisharkinta: erilainen arvopohja ja luottamuksen puute. Jos yksi hallituspuolueen puheenjohtaja on Brysselissä, eteen tulee jatkuvasti tilanteita, joissa hallituksen toimintakyky on heikko. Sipilällä ja Orpolla ei myöskään ole luottoa kaikkiin Halla-ahon vihjaamiin ministerinimiin.

Ylen tietojen mukaan Halla-aho olisi todennäköisesti nostanut Soinin paikalle ulkoministeriksi Sampo Terhon ja Terhon paikalle kulttuuri- ja urheiluministeriksi varapuheenjohtajansa Laura Huhtasaaren. Halla-aho kommentoi valintansa jälkeen, että Terholla säilyy “erittäin keskeinen rooli” perussuomalaisten riveissä.

Jotkut veikkaavat, että Halla-ahon ministerilistalla oli myös kansanedustaja Arja Juvonen. Juvonen olisi voinut korvata sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan.

Tästä kieli epäilijöiden mukaan se, että puoluekokouksessa Halla-aho jätti toisen varapuheenjohtajavalinnan “herran haltuun”, vaikka antoi muihin äänestyksiin selvät ohjeet. Toisen varapuheenjohtajan paikkaa tavoittelivat vahvimmin juuri Juvonen ja Halla-ahon tukija Teuvo Hakkarainen.

Hakkarainen valittiin, mutta pienikin epäilys siitä, että Juvonen oli saattanut tehdä diilin Halla-ahon kanssa, riitti pudottamaan hänet Uuden vaihtoehdon nimilistalta.

Myöhemmin Juvonen tyrmistyy, ettei häneen otettu yhteyttä, eroaa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja palaa pari viikkoa asiaa sulateltuaan perussuomalaisiin.

Iltapäivä:

Kun koko perussuomalainen puolue on ulkona hallituksesta kello 14, kapinasakki joutuu muuttamaan suunnitelmaa. He ottavat käyttöön vaihtoehto B:n.

Operaatio “vallataan eduskuntaryhmä” muuttuu operaatioksi “perustetaan uusi eduskuntaryhmä”.

Alkaa uusi soittelukierros. Kansanedustajat joutuvat nyt ottamaan kantaa astetta rajumpaan ratkaisuun, koko vanhan eduskuntaryhmän hylkäämiseen.

Valtaosalle vastaus ei aiheuta omantunnontuskia: heillä ei ole enää menetettävää, kun oppositio kutsuu joka tapauksessa. Sipilä varmasti jo neuvottelee ruotsalaisten ja kristillisten kanssa, he sadattelevat.

Vielä viikonloppuna ajatus siitä, että jopa ministerit lähtevät kävelemään puolueestaan, on ollut kaukainen. Taloudellisesti mikään muu kuin puolueorganisaatioon jääminen on tuntunut järjettömältä. Nyt heidän pitää luopua vapaaehtoisesti miljoonien eurojen puoluetuesta.

Se on kova valinta. Edustajat soittelevat varovasti toisilleen ja tunnustelevat, oletko sinäkin “joukossa” mukana?

Operaation ydinryhmä tietää, että suunnitelma A olisi sisältänyt myös riskejä. Vaikka kymmenkunta halla-aholaista kansanedustajaa olisi heitetty pihalle eduskuntaryhmästä, sen palkkalistoille olisi jäänyt “epäluotettavia” avustajia ja ryhmäkanslian väkeä.

Ikävintä oli, ettei ehdotettu sääntöuudistus ollut mennyt läpi. Uusissa säännöissä ministerit olisi valinnut puoluehallitus yhdessä eduskuntaryhmän kanssa. Nyt ministereistä päättää puoluehallitus käytännössä puheenjohtajan esityksestä. On vain ajan kysymys, milloin puoluehallituksen kokoonpano muuttuu Halla-aholle suopeaksi.

Sisimmässään kapinalliset ymmärtävät, että ministeri- ja eduskuntaryhmä, joka sanoutuu irti puoluejohdosta eikä nauti puolue-elinten luottamusta, olisi ollut ennen pitkää mahdoton yhtälö.

Kun kapinallisten lopullinen toimintamalli varmistuu, valtiosihteeri Samuli Virtanen soittaa Seppo Tiitiselle ja pyytää tapaamista. Tiitinen on ajamassa maatilaltaan kohti Helsinkiä. Tapaaminen sovitaan viideksi Tiitisen kotiin.

Samuli Virtanen
Timo Soinin lähin avustaja, valtiosihteeri Samuli Virtanen oli mukana operaation keskeisissä käänteissä. 
 Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Muille oikeusoppineille Virtanen ei enää soita, jotta tieto ei vuoda. Sitä paitsi he ovat kuulleet Hidénin kannan pääministerin kabinetista.

Kello 17.15 loikkareiden avustajakolmikko tapaa Tiitisen Töölössä. Paikalla on Petteri Leinon ja Samuli Virtasen lisäksi Sampo Terhon erityisavustaja Jouni Westling.

Kolmikko kysyy Tiitiseltä, miten pääministerin ja presidentin on syytä toimia tilanteessa. Tarvitseeko hallituksen erota, miten eduskuntaa pitää informoida? Tulevia UV-ryhmäläisiä kiinnostaa myös, minkälainen kirje heidän pitää antaa eduskunnan puhemiehelle ryhmän perustamisesta.

Tiitinen kertoo, että ryhmällä on käynyt tuuri, koska ennen vuoden 2000 perustuslakia kuvio ei olisi ollut mahdollinen. Tuolloin hallituksen saivat muodostaa vain puolueet, eivät eduskuntaryhmät.

Tiitisen luona puhutaan jo 20 nimestä. Tapaamisen jälkeen Samuli Virtanen informoi Sipilän ja Orpon esikuntia sen sisällöstä. Virtanen kertoo keskustalle ja kokoomukselle, että operaation aikaikkuna umpeutuu tiistaina kello 13, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksen on määrä alkaa.

Historiallisen hankkeen onnistuminen näyttää yhä todennäköisemmältä, mutta siinä on edelleen muttia. Mitä jos jotkut pakittavat viime metreillä? Jos kaikki 20 eivät allekirjoita erokirjettä ajoissa, operaatio lässähtää.

Nämä kysymykset risteilevät sekä perussuomalaisten, keskustalaisten että kokoomuslaisten päässä. Vain harvat tietävät asiasta. Heillä on vaikeuksia uskoa, että tämä todella tapahtuu, ennen kuin näkevät sen omin silmin.

Samaan aikaan kun loikkareiden edustajat istuvat Tiitisen olohuoneessa, Juha Sipilä ja Petteri Orpo pitävät tiedotustilaisuuden Kesärannassa. He kertaavat, miksi yhteistyö perussuomalaisten kanssa ei jatku ja miten syntynyttä hallituskriisiä lähdetään ratkomaan. Pääministeri aikoo jättää seuraavana päivänä hallituksen eropyynnön presidentille.

Sipilä sanoo, että haluaa kuulla myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän ajatukset tiistaina kello 13, ennen kuin tekee päätöksiä eteenpäinmenosta.

Kun toimittaja kysyy, voisiko joku ryhmä perussuomalaisista olla mukana neuvotteluissa, Sipilä vastaa, että sitä on mahdoton arvioida. Hän sanoo tietävänsä, että monille perussuomalaisille puoluekokouksen päätökset ovat olleet kovia.

Ilta:

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuvat illalla puimaan poikkeuksellista tilannetta. Molemmissa ryhmissä puhutaan, että realistisin hallituspohja on RKP ja KD vahvistettuna perussuomalaisilla loikkareilla. Kokoomusedustajien parhaat arvaukset pyörivät 10 loikkaavassa persussa.

Keskustalaiset varautuvat sopimaan, kuka pyytää ketäkin perussuomalaista vuorokauden sisällä loikkaamaan keskustaan.

Kokoomuksen valiokuntavastaavat kirjoittavat jo papereita hallitusneuvotteluihin. He tietävät, että vaa’ankieliasemaan pääsevillä RKP:llä ja KD:lla on pitkä ostoslista eikä neuvotteluista tule helppoja.

Myös RKP on ryhtynyt miettimään vaatimuksiaan neuvotteluihin.

Petteri Leino saa viimeiset tulevan Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajat kiinni noin kello 18.30. Hän kutsuu kynnelle kykenevät illaksi epäviralliseen tapaamiseen. Koko maanantain ajan operaation puuhamiehet ovat välttäneet näyttäytymistä yhdessä paikassa.

Iltakahdeksalta 11 perussuomalaista tapaa yksityisasunnossa Helsingin keskustassa. Tällä kertaa läsnä on myös Timo Soini. Paikalla on koko ministeriryhmä: Jussi Niinistö, Sampo Terho, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Ministerit ovat maanantaisin Helsingissä, toisin kuin kansanedustajat, jotka ovat kotikunnissaan. Kansanedustajista kokoukseen pääsevät vain Kaj Turunen ja Espoossa asuva Simon Elo.

Kaj Turunen
Jo ennen puoluekokousta kansanedustajista aktiivisin oli Kaj Turunen. 
 Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tuttuun tapaan tapaamiseen tulevat myös avustajat: Petteri Leino, Samuli Virtanen, Juha Halttunen ja Jouni Westling. Westlingistä tehdään myöhemmin Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän pääsihteeri.

Porukka valmistelee seuraavan päivän juoksutuksen: perustamiskokouksen asialistan, eduskuntaryhmän säännöt ja puheet medialle. Uuden ryhmän johtajaksi ehdotetaan Simon Eloa. Elo kiittää kunniasta ja ryhtyy soittamaan paikalta puuttuvat edustajat läpi. Elo haluaa varmistaa, että hänellä ja loikalla on varmasti kaikkien tuki.

Samalla Simon Elo ilmoittaa paikan ja ajan ratkaisevalle perustamiskokoukselle. Petteri Leino on varannut Sokos Hotel Vaakunasta kabinetin edustamansa yhdistyksen nimellä tiistaiksi kello 11.

Tiistai 13. kesäkuuta: U-käännös Naantalissa ja pudonnut pinssi

Aamu:

Valtiosihteeri Samuli Virtanen informoi aamulla Sipilää ja Orpoa päivän aikataulusta. Hän toimittaa heille kirjelmätekstin, joka on menossa eduskunnan täysistuntoon.

Orpo kuvaa myöhemmin Helsingin Sanomille, että hän törmäsi kello 10 jälkeen kävellessään kohti valtioneuvoston linnaa sattumalta perussuomalaiseen toimijaan, joka kertoo, että “meillä on 20 nimeä”.

Perussuomalaiset kansanedustajat, pian entiset, saapuvat aamukoneilla, -junilla ja autoilla Helsinkiin. Kaikki suuntaavat kohti hotelli Vaakunaa sydän pamppaillen.

Edustajat pälyilevät ja halailevat toisiaan. Moni on odottanut näkevänsä paikalla Arja Juvosen, Veera Ruohon tai Toimi Kankaanniemen.

Kankaanniemi ilmaisee myöhemmin syvän pettymyksensä siitä, ettei häntä kutsuttu paikalle. Kankaanniemi eroaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä, mutta jää perussuomalaiseen ryhmään.

Ruoho eroaa Juvosen tavoin perussuomalaisista ja jää pohtimaan tulevaisuuttaan.

Soini pitää kokouksessa puheenvuoron, jossa sekä kannustaa että varoittaa tulevasta. Soini on todistanut aikoinaan perussuomalaisten edeltäjän, Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n traumaattisen hajoamisen ja tietää, että irtautumisesta seuraa herjaamista, uhkailua ja takaisin houkuttelua. Hän sanoo, että pitää uskaltaa tehdä niin kuin sydän sanoo oikeaksi.

Soini irrottaa legendaarisen persupinssin rinnastaan ja laskee sen pöydälle.

Ryhmän puheenjohtajaksi valitaan yksimielisesti Simon Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi esitetään Tiina Elovaaraa. Ennen kuin Elovaara ehtii sanoa juuta tai jaata, ryhmä yltyy taputuksiin ja kokousta johtava Lea Mäkipää lyö nuijan pöytään.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi taputetaan Kike Elomaa ja kolmanneksi Ari Jalonen. Ryhmän nimeksi nuijitaan Uusi vaihtoehto.

Juha Halttunen
Käytännön järjestelyihin osallistui myös työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja Juha Halttunen. Ministeri Lindström oli itse passiivisempi. 
 Kuva: Työministeriö

Nupinoita ei kuulu, eikä niihin ole aikaa. Kokouksen asiakirja pitää kiikuttaa eduskunnan kansliaan kello 12 mennessä, jotta eroilmoitus ehtii iltapäivän täysistunnon asialistalle. Täysistuntoa johtaa tänään varapuhemies, keskustan Mauri Pekkarinen, koska puhemies Maria Lohelalla on muita kiireitä. Lohela loikkaa muiden mukana Uuteen vaihtoehtoon.

Perussuomalaisten pahat kielet kommentoivat jälkeenpäin puheenjohtajavalintoja sanoen, että noviisit on valittu keulakuviksi ottamaan “iskut vastaan”.

Vaikka kiire on kova, ryhmäkokous on hämmästyttävän rauhallinen ja yksituumainen, moni osallistuja kuvaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tuskaisten kokouksien tunnelma on poissa.

Pari–kolme edustajaa jää kuitenkin hämmentyneeseen tilaan. He kertovat jälkikäteen, että ajattelivat tulevansa keskustelemaan “fiiliksistä” ja antamaan halla-aholaisille opetuksen. Mutta se, että edessä oli täysvalmis suunnitelma ja täysi pesäero puolueesta, oli heille yllätys. Uudesta puolueesta ei kokouksessa juuri ehditä puhua.

Yksi epävarmoista on Kike Elomaa, joka reilua viikkoa myöhemmin loikkaa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään.

Kokouksen aikana 20 eropaperia printataan ja allekirjoitetaan. Teksti on lyhyt: Eroan perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, 13. kesäkuuta 2017.

Päivä:

Kello 13.10 joukko järjestäytyy tiedotusvälineiden eteen eduskunnan kirjastossa. He ovat juuri kävelleet ääneti perussuomalaisten ryhmäkokoukseen ja jättäneet ällistyneille kollegoille eropyyntönsä. Simon Elo pitää tunteikkaan puheen, jossa hän sanoo, että päätös todennäköisesti tuhoaa heidän poliittiset uransa.

Äänessä ovat myös Jari Lindström ja Kike Elomaa. Setelit menivät, selkäranka jäi, Elo kommentoi.

Samaan aikaan pääministeri Juha Sipilä valmistautuu Cessna-suihkukoneen ohjaimiin Helsingissä. Tasavallan presidentin kanslia on tiedottanut, että pääministeri ja presidentti tapaavat kello 15 Kultarannassa. Sipilällä on taskussaan hallituksen erokirje.

Sipilä on aikatauluttanut päivän niin, että ehtii Naantalista kuudeksi takaisin eduskuntaan aloittamaan hallitustunnustelut. Eduskuntaryhmät on jo kutsuttu koolle.

Tässä aikataulussa on pakko lentää itse, Sipilä perustelee pari tuntia myöhemmin Turun lentokentällä. Hän on laskenut, että omatoimilento nopeuttaa hallitusprosessia vuorokaudella.

Ennen kuin Sipilä käynnistää koneen, Simon Elo on jo lähettänyt kännykkäkuvan Uuden vaihtoehdon perustamispöytäkirjasta.

Ennen kuin Sipilä käynnistää koneen, Simon Elo on jo lähettänyt kännykkäkuvan Uuden vaihtoehdon perustamispöytäkirjasta avustaja Riina Nevamäelle.

Sipilä päättää silti ohjata pienkoneen nokan kohti Turkua. Tapaaminen presidentin kanssa on sovittu, eikä Sipilä halua perua sitä. Presidentti- ja pääministeri-instituutioiden on hyvä keskustella joka tapauksessa kasvokkain. Sitä paitsi uutta ryhmää ei ole virallisesti merkitty eduskunnan pöytäkirjoihin ennen kuin täysistunto alkaa kello 14.

Laskeuduttuaan kahden jälkeen Turun lentokentälle Sipilä soittaa Simon Elolle. Sipilä kiittää rohkeasta ratkaisusta, joka on varmasti ollut vaikea. Sipilä haluaa vielä varmistaa, mihin ryhmä on sitoutunut. Elo kertoo, että Uusi vaihtoehto on valmis jatkamaan Sipilä 1:ssä samalla hallitusohjelmalla, mutta myös samalla ministerikokoonpanolla.

Sipilä jatkaa ajomatkaa kohti Naantalia. Hän soittaa matkalla Mikael Hidénille, Seppo Tiitiselle, Petteri Orpolle ja lopulta presidentille. Sipilä kertoo presidentti Sauli Niinistölle, että hänen harkintansa mukaan eroa ei tarvitsekaan jättää. Sipilä kysyy, ajaako hän silti kahville Kultarantaan, mutta presidentin mukaan pääministerillä on tärkeämpääkin puuhaa.

Presidentti Niinistö kommentoi myöhemmin, että hänen tulkintansa mukaan eropyynnön olisi voinut muuttuneessa tilanteessa jättääkin.

Sipilä tekee Naantalin kyltin kohdalla U-käännöksen. Hän soittaa puhemies Maria Lohelalle ja pyytää tätä etsimään eduskunnan kalenterista ajan pääministerin tiedonannolle ja luottamusäänestykselle.

Presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen lähettää Kultarannan portilla odottavat toimittajat pikapikaa Sipilän perään. Kultarantaan aiottu tiedotustilaisuus siirretään Turun lentokentälle.

Sipilä ilmoittaa kello 15 alkavassa tiedotustilaisuudessa, että hallituskriisi on peruttu. Hän toteaa, että ratkaisu on mieleinen: nykyisellä, toimivaksi havaitulla kokoonpanolla jatketaan. Syntynyt tilanne saadaan “klousattua”, päätettyä reilussa vuorokaudessa.

Sipilä kertoo, että perussuomalaisten “liikehdintä” oli hänen tiedossaan, mutta sen varaan ei voinut laskea mitään. Hän sanoo varautuneensa siihen, että uuden hallituksen pientä enemmistöä olisivat vahvistaneet muutamat muihin hallituspuolueisiin loikkaavat perussuomalaiset.

Kamerat seuraavat Sipilää, kun hänen ohjaamansa 10-paikkainen Cessna rullaa kiitotiellä takaisin kohti Helsinkiä.

Ilta:

Koko Suomen poliittinen kenttä on sekaisin. ”Sellainen tunne on tullut, että olemme nähneet suomalaisen version House of Cards -televisiosarjasta”, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi.

Uusvanha hallitus pitää tiedotustilaisuuden Kesärannassa kello 19.30. Juha Sipilän ja Petteri Orpon rinnalle uudeksi trioministeriksi ilmaantuu Sampo Terho.

Sipilä, Orpo ja Terho kiistävät, että suunnitelma uuden ryhmän perustamisesta ja hallituskokoonpanosta olisi ollut valmis ennen tätä päivää.

Sipilä polttaa hallituksen erokirjeen Kesärannan saunan takassa.

Terho huomauttaa, että jos operaatiota olisi suunniteltu pitkään, he eivät olisi valinneet nimekseen Uusi vaihtoehto.

Hän ottaa taskustaan Timo Soinin rinnastaan irrottaman pinssin, jonka hän on ottanut muistoksi. Terho sanoo päätöksen ottaneen koville, mutta olleen ainoa mahdollinen.

Sipilä ja Orpo toistavat, että Halla-ahon hallitustien päättyminen ei riippunut perussuomalaisten mahdollisista loikkauksista. Pääministerin mukaan pöydällä oli useita vaihtoehtoja muodostaa hallitus.

Terhon mukaan on todennäköistä, vähintään mahdollista, että Uusi vaihtoehto ryhtyy rakentamaan uutta puoluetta.

Illalla kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät hyväksyvät hallituspohjan, mutta jupisevat, miksi miltei puoleen pienentynyt ryhmä saa pitää yhtä monta ministeriä kuin ennenkin.

A-studiossa Uuden vaihtoehdon puheenjohtajat Simon Elo ja Tiina Elovaara kohtaavat Jussi Halla-ahon. Elo perustelee, että heidän operaationsa on ollut vastaoperaatio niille voimille, jotka perussuomalaisen puolueen ovat kaapanneet.

Elovaara kertoo Halla-ahon valinnan yhteydessä nähdyistä käsitervehdyksistä, jotka eivät kuulu perussuomalaisiin. Myöhemmin Elovaara ei pysty todistamaan väitettään natsitervehdyksistä.

Sipilä polttaa hallituksen erokirjeen Kesärannan saunan takassa.

Jälkinäytös, maanantai 19. kesäkuuta

Sampo Terho, Simon Elo ja Tiina Elovaara kertovat, että Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä on perustanut yhdistyksen nimeltään Sininen tulevaisuus. He aikovat kerätä kannattajakortteja yhdistyksen viemiseksi puoluerekisteriin. Pilailijat rekisteröivät nopeasti tukun Sininen tulevaisuus -nimisiä verkko-osoitteita.

Täysistunnossa Juha Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin tiedonannon. Hallituksen luottamuksesta käydään värikäs keskustelu.

“Se, että jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta triolla olisi ollut jokin suunnitelma, on täyttä mielikuvitustarinaa”, Sipilä sanoo puhujapöntöstä.

“Ei hallitus voinut tietää etukäteen, että 20 kansanedustajan joukko irtautuu perussuomalaisista”, Petteri Orpo säestää.

“Tämmöisiä etukäteen kirjoitettavia käsikirjoituksia ei ole voinut tehdä myöskään sen takia, että mistä tiedetään, että eduskuntaryhmästä riittävästi eroaa porukkaa?” kansanedustaja Kaj Turunen sanoo.

“Loputon kohujen selittely, epäyhtenäisyyden henki ja riitely ovat menneisyyttä. Korostan, että tämä oli vaihtoehto, jolle ei ollut vaihtoehtoa”, Simon Elo sanoo.

Seuraavana päivänä eduskunta äänestää Juha Sipilän hallituksen luottamuksesta. Hallitus voittaa luottamuslauseäänestyksen äänin 104–85.

Tätä juttua varten on kerätty tietoja noin 30 perussuomalaiselta ja muiden puolueiden edustajilta.

Juttua korjattu 8.7.2017 klo 12.58: Virke  "Myöhemmin paljastuu, että luku 20 perustuu toimittaja Lauri Nurmen omiin laskelmiin siitä, kuinka monen perussuomalaisen edustajan hän tietää tai arvioi kannattavan Sampo Terhoa puheenjohtajaksi." on muutettu muotoon "Myöhemmin paljastuu, että luku 20 perustuu toimittaja Lauri Nurmen hallituslähteistä saamiin tietoihin siitä, kuinka monen perussuomalaisen edustajan arvioidaan kannattavan Sampo Terhoa puheenjohtajaksi."

Suosittelemme