Hyppää sisältöön

Merivoimien uudet alukset seilaavat Pohjanmaa-luokassa

Miinalaiva Pohjanmaa on jo historiaa, mutta tulevaisuutta on merivoimien uusi Pohjanmaa-luokka. Luokan nimi paljastettiin tänään.

Miinantorjunta-alus Purunpää Vaasan sisäsatamassa.
Miinantorjunta-alus Purunpää Vaasan sisäsatamassa. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
Riia Hantula

Vaasassa valmistaudutaan lauantaina järjestettävään Merivoimien vuosipäivään. Sen aattona Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus paljasti, että uuden alusluokan nimeksi on valikoitunut Pohjanmaa.

– Olen päättänyt, että uuden alusluokan nimeksi tulee Pohjanmaa. Luokan alle tulee neljä alusta, joiden nimistä päätetään sitten aikanaan, totesi vara-amiraali Taipalus.

Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus.
Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Merivoimat on uusimassa kalustoaan tulevina vuosina. Laivue 2020 sisältää neljä uutta alusta, jotka korvaavat miinalaiva Pohjanmaan, neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa. Merivoimien komentajan mukaan uusi kalusto sopii hyvin saaristoomme.

– Muutoksen myötä suhteellinen suorituskyky kasvaa, kun tulee nykyaikaisempaa kalustoa. Ilman näitä neljää uutta alusta merivoimat rampautuisi pahasti ja tehtäviä olisi vaikea toteuttaa.

Hankinnan kustannus on 1,2 miljardia euroa. Rahoituspäätös on vielä poliitikkojen käsissä, mutta alusten uskotaan rakentuvan vuosina 2019 - 2024. Suunnittelusopimus aluksista on jo tehty, rakentamissopimusta valmistellaan. Se saataneen solmittua ensi vuoden aikana. Laivat tullaan rakentamaan Raumalla.

Merivoimien komentaja vara-amiraali Veijo Taipalus ei vielä lähde arvailemaan sitä, voisivatko myös laivojen moottorit olla kotimaista tekoa ja peräisin Wärtsilän tehtailta.

– Jaa-a. Se jää nähtäväksi. Ei ollla vielä siinä vaiheessa.

Harvinaisia vieraita

Merivoimien vuosipäivä järjestettiin Vaasassa viimeksi 40 vuotta sitten.

- Hyvä kuitenkin, että nyt tultiin. Meille merivoimissa ja puolustusvoimissa ylipäätään on tärkeää, että näymme myös ruuhka-Suomen ulkopuolella, toteaa merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus.

Miinalaiva Uusimaa Vaasan sisäsatamassa.
Miinalaiva Uusimaa Vaasan sisäsatamassa. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Sota-alukset saapuivat sisäsatamaan Kuntsin laituriin jo tänään perjantaina. Miinalaiva Pohjanmaa on vieraillut Vaasassa aiemminkin, mutta muut ovat erittäin harvinaisia vieraita.

– Laivoihin pääsee huomenna myös sisälle.

Merivoimien vuosipäivän juhlallisuudet alkavat lauantaina kello 8 lipunnostolla ja seppeleenlaskulla sankarihautausmaalle. Kello 10 on vuorossa paraatikatselmus, jossa kaikki joukot ovat ryhmittyneinä lippuineen. Laivoihin voi tutustua tarkemmin kello 11 alkaen.

Suosittelemme sinulle