Hyppää sisältöön

Hampurin mellakoissa loukkaantunut lähes 200 poliisia

Mellakoiksi yltyneissä mielenosoituksissa Hampurissa on pidätetty 19 mielenosoittajaa ja kymmeniä on otettu kiinni.

Mellakkapoliisi kuvattuna Millerntor-stadionin läheisyydessä Hampurissa G20-kokouksen alla 7. heinäkuuta. Kuva: Filip Singer / EPA

Hampurissa G20-maiden huippukokousta vastustavissa mielenosoituksissa on loukkaantunut ainakin 197 poliisia.  Hampurin poliisi kertoo twitterissä, että noin sata mielenosoittajaa on otettu kiinni.

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaessaan väkijoukkoja myös perjantai-iltana.

Vahvasti varustautuneet poliisijoukot lähtivät liikkeelle sen jälkeen kun aktivistit olivat suurimman osan päivästä yrittäneet saada kadut haltuun yli 15 000 poliisilta. Mielenosoittajat olivat sytyttäneet tulipaloja, ryöstelleet ja rakentaneet esteitä kaduille.

Poliisi joutui ampumaan varoituslaukauksia mielenosoittajien hillitsemiseksi.

Mielenosoittajat ovat myös tuhonneet henkilö- ja kuorma-autoja, rikkoneet pankkien ikkunoita, ryöstäneet vähittäiskauppoja, sytyttäneet raketteja ja heittäneet poliiseja katukivilla sekä muilla esineillä.

Poliisi on seurannut erityisesti väkivaltaisesti käyttäytyneen Mustan blokin liikkeitä.

Mellakat ovat olleet kiusallisia liittokansleri Angela Merkelille, joka oli halunnut osoittaa Saksan ehdotonta sitoutumista sananvapauden, vapaan kokoontumisen ja toisinajattelijoiden puolesta järjestämällä huippukokouksen keskelle kaupunkia.

– Ymmärrän rauhanomaisia mielenosoituksia, mutta väkivaltaiset mielenosoitukset vaarantavat ihmishenkiä. Siksi niitä ei voi hyväksyä, Merkel sanoi aiemmin illalla.

Beethoven vastaan Hendrix

Mielenosoittajat yrittivät häiritä myös huippukokouksen iltakonserttiin saapuneita arvovieraita.

Kun maailman johtajat mukaanlukien Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping olivat perjantai-iltana kuuntelemassa Beethoven-konserttia joen rannalla sijaitsevassa Elbphilharmonie-konserttisalissa, mielenosoittajat soittivat joen toisella rannalla Jimi Hendrixin musiikkia.

Huolimatta kaaoksesta, joka uhkasi tuhota osan kaupungista, huippukokous on sujunut suurimmilta osin suunnitelmien mukaan.

Vain muutamia muutoksia on jouduttu tekemään noin tuhannen osanottajan huippukokouksessa henkilöiden erikoisohjelmiin.

Valtaosa noin 100 000 mielenosoittajasta on käyttäytynyt rauhallisesti.

Lähde Reuters

Korjattu ja täydennetty 8.7. kello 10.04 Merkelin lausunnon käännöstä. Sana käsitys vaihdettiin ymmärtämiseksi.

Suosittelemme sinulle