Hyppää sisältöön

Aktivistit vaativat lopettamaan aseviennin Saudeihin – tuomioistuin tyrmäsi kanteen

Saudi-Arabia pommittaa Jemeniä länsimaisilla aseilla sodassa, jossa on kuollut tuhansia siviilejä.

Saudi-Arabian ilmaiskun jälkiä kesäkuussa Sanaassa Jemenissä. Jemeniläisten mukaan iskussa kuoli neljä siviiliä. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Britanniassa korkein oikeus on hylännyt asekaupan vastustajien kanteen, jolla vaadittiin lopettamaan asevienti Britanniasta Saudi-Arabiaan. Britannia on myynyt Saudi-Arabialle muun muassa hävittäjäkoneita, pommeja ja erilaisia ammuksia.

Saudi-Arabia on osallistunut naapurimaansa Jemenin sisällissotaan vuodesta 2015 lähtien. Sodassa on YK:n arvion mukaan eri puolten sotatoimien seurauksena kuollut 10 000 siviiliä ja haavoittunut 40 000. Sota on kurjistanut oloja niin, että Jemenissä riehuu laaja koleraepidemia.

Saudien ilmaiskujen on raportoitu osuneen monta kertaa sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiin. Kanteessaan asekaupan vastustajat sanoivat, että saudit käyttävät brittiaseita Jemenissä kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Jotkut ovat syyttäneet saudeja sotarikoksista.

Saudien puheet painoivat

Lontoolainen tuomioistuin kirjoitti päätökseen, että saudit suhtautuvat myönteisesti brittihallituksen huoleen Jemenissä tehtävien sotilasoperaatioiden lainmukaisuudesta ja että Saudi-Arabia on aidosti sitoutunut noudattamaan kansainvälistä humanitääristä oikeutta.

Tästä tuomioistuin päätteli, että ei ollut riskiä sellaisesta kansainvälisen oikeuden törkeästä rikkomisesta, jotta Britannian asemyynti Saudi-Arabiaan pitäisi lopettaa.

Tuomioistuin myös piti ihmisoikeusjärjestöjen väitteitä ihmisoikeusrikkomuksista Jemenissä epäuskottavina verrattuna hallituksen käsityksiin asiasta.

Britannian pääministeri Theresa May oli luonnollisesti tyytyväinen tuomioistuimen päätökseen. Hän sanoi sen osoittavan, että brittiaseiden kaupan valvontajärjestelmä toimii.

Ihmisoikeusjärjestöissä tuomio aiheutti kovia vastalauseita. Amnesty Internationalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan se on kuolinisku Jemenin siviileille. Asekaupan vastainen kampanja (CAAT) sanoi, että se valittaa päätöksestä.

Aseita on myyty Suomestakin

Saudi-Arabia on Tukholmassa sijaitsevan strategian tutkimuslaitoksen SIPRIn mukaan maailman toiseksi suurin aseostaja (siirryt toiseen palveluun), ja Jemenin sodan aikana sen asehankinnat ovat lisääntyneet jyrkästi.

Puolet aseistaan Saudi-Arabia ostaa Yhdysvalloista, mutta Britannia on SIPRIn tilastossa kakkosena, runsaan neljänneksen osuudella Saudien asetuonnista. Kyse on siis erittäin suurista rahoista. Saudien kanssa käytävään asekauppaan liittyvät säännöllisesti epäilyt lahjonnasta.

Saudeille ovat myyneet aseita ja sotatarvikkeita monet muutkin EU-maat, mukaan lukien Suomi. Suomalainen Patria myi muutama vuosi sitten saudeille 36 kranaatinheitinjärjestelmää, jotka sijoitettiin Saudi-Arabiaan myytäviin kanadalaisiin panssariajoneuvoihin.

Suosittelemme sinulle