Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Epämääräisen muotoiset kirjeet ja paketit tukkivat postin – Kiinan verkkokauppojen suosio hurjassa kasvussa Suomessa

Tulli ja Posti ovat suurten haasteiden edessä Kiinasta tilattujen miljoonien kirjeiden ja pakettien kanssa. Kiinakauppojen suosio näkyy myös Facebook-yhteisöissä, joissa jo kymmenet tuhannet suomalaiset arvioivat ja esittelevät tuotteita.

Kiinakaupoissa tuotteita löytyy laidasta laitaan
Kiinakaupoissa tuotteita löytyy laidasta laitaan Kuva: Wish.com
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Euron maksava tuote euron postikuluilla houkuttelee monet tilaamaan kiinalaisista verkkokaupoista. Kiinalaisia tuotteita myyvät muun muassa Wish, DX, Alibaba, LightInTheBox ja AliExpress. Kiinalaisten myyjien tuotteet ovat löytäneet myös Ebayn.

Kiinasta lähetettiinkin Suomeen viime vuonna jo 15 miljoonaa kirjettä ja kirjattua kirjettä. Postin kirjepalveluiden johtajan Kaj Kulpin mukaan määrä on voimakkaassa kasvussa. Parin viime vuoden aikana kasvuvauhti on ollut noin 50 prosenttia vuodessa.

– Ei tässä mitään viitteitä ole siitä, että kasvuvauhti olisi päättymässä, että kasvua on edelleenkin, Kulp kertoo.

"Katson aina ensin Ebayn, jos näen jotain kaupassa, mitä haluaisin"

Selailua kiinalaisessa verkkokaupassa.
Kuva: Janne Siirilä

Yksi Kiinakauppojen tuotteisiin innostunut on vaasalainen Ellinor Råtts. Tuotteita hän tilaa laidasta laitaan, erityisesti meikkejä, paitoja, puhelimen osia ja sisustustavaraa.

– Katson aina ensin Ebayn, jos näen jotain kaupassa, mitä haluaisin. Jos löytyisi sieltä halvemmalla, Råtts kertoo.

Råtts on tehnyt monia onnistuneita ostoksia, mutta hutiostoksiakin on mahtunut matkan varrelle. Esimerkiksi Ebaystä tilatut kengät olivat arvioitua pienemmät ja tuoksuivat muoville.

– Vaatteiden tilaamisessa pitää aina tarkkaan katsoa mitat kyseisen kuvan alta, koska yleensä vaatteet siellä ovat paljon pienempiä, Råtts kertoo.

Kiinakauppojen tuotteista valtaosa on piraattituotteita. Tällä hetkellä monet etsivät kopioita esimerkiksi Kånkenin repuista tai Minna Parikan pupunkorvallisista kengistä. Råtts ei itse innostu selkeistä kopioista.

– En ole ostanut mitään piraattikopioita. Kånkenin haluaisin, mut kyllä aidon ostan, Råtts kertoo.

Sata liittymispyyntöä päivässä

Kiinakauppojen suosio näkyy esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Facebookissa kiinalaisten verkkokauppojen suosituimmassa ryhmässä tuotteita esittelee ja arvostelee reilu 90 000 jäsentä. Wish/Aliexpress/Ebay (Finland) - ryhmän ylläpitäjä Sara Terno perusti ryhmän maaliskuussa 2015.

– Perustin ryhmän itse juuri siihen aikaan kun huomasin kirppisryhmissä kiinakaupoista (erityisesti Wishistä) kyselyä ja ei kauaakaan kun niiden suosio kasvoi, Terno kertoo.

Aluksi hakemuksia tuli muutamia päivässä. Toden teolla jäsenmäärä alkoi kasvaa vajaa vuosi sitten.

– Päivässä tuli helposti 100-300 jäsenpyyntöä, Terno kertoo.

Tällä hetkellä liittymispyyntöjä ryhmään tulee noin sata päivässä. Facebookista löytyy myös yhteisöjä, joissa voi myydä esimerkiksi Kiinakauppojen liian suuria tai pieniä vaateostoksia.

Epämääräisen muotoiset paketit ja pienet jakelukorvaukset

Paketteja kiinalaisesta verkkokaupasta.
Kuva: Merja Siirilä / Yle

Lähetykset aiheuttavat haasteita Postille epämääräisten muotojensa vuoksi. Vaikka saapuva tuote lähetettäisiin kirjeenä, voi se sisältää esimerkiksi sisustustavaraa.

– Ne ovat muodoltaan epämääräisen muotoisia nyssyköitä ja pussukoita, jossa osoitetiedot on liimattu muovipussin kylkeen. Se tekee sen, että ne ovat täysin käsinlajiteltavia, kun normaalit kirjeet lajitellaan koneellisesti. Meille aiheutuvat kustannukset ovat korkeammat, kuin mitä on se meidän saama korvaus siitä meidän tekemästä työstä, Kulp kertoo.

Tuotteen lähettäminen Kiinasta Suomeen maksaa joitakin kymmeniä senttejä. Takaisinlähetettäessä hinta on moninkertainen. Suomen Posti saa ulkomaisista postilähetyksistä jakelukorvauksen, mutta se ei läheskään aina kata toteutuneita kustannuksia.  Korvauksista päätetään neljän vuoden välein kokoontuvassa postikongressissa.

– Sopimusten muuttaminen on hyvin hidastempoista asiaa. Siellä on satoja maita ja siellä yritetään löytyy liittolaisia ja kumppaneita asiaa korjaamaan. Sellaisia kyllä varmasti löytyy, sillä tämä on kaikkien eurooppalaisten maiden ongelma tietyllä tapaa, Kulp kertoo.

– Kun puhutaan Suomen osalta 15 miljoonasta lähetyksestä, niin ei tässä mistään mitättömistä rahasummista puhuta, Kulp lisää.

Väärennöksiä ja laittomia tuotteita

Myös Tullissa on kiinnitetty huomiota Kiinasta tulevien pakettien määrän suureen kasvuun, vaikka tarkempia tilastoja Tulli ei lähetysmaista tee.

– Kyllä se on huomattava osuus, mikä Kiinasta tulee. Määrä on kasvanut huomattavasti mitä Kiinasta tulee Suomeen ja mitä Kiinasta Suomen kautta Venäjälle menee, kertoo tulliylitarkastaja Kirsi Taipale Lentotullista.

Lentäen Suomeen saapuu vuodessa kaiken kaikkiaan 46 miljoonaa yli kahden kilon painoista pakettia. Määrä on valtaisa, kun joukosta pitäisi huomata väärennökset ja laittomat tuotteet.

– Aina resursseista voidaan sanoa, että niitä ei ole riittävästi, mutta pitää vastaavasti kehittää sitä valvontateknologiaa, Taipale kertoo.

Taipaleen mukaan moni yritys pyrkii välttämään tuotteiden arvonlisäverot ilmoittamalla tuotteen olevan näyte tai lahja.

– Harvemmin mikään yksityinen henkilö saa yritykseltä lahjoja, että kyllä ne yleensä myytyjä ja ostettuja tuotteita, Taipale kertoo.

Tullin haltuun jää laittomina erityisesti lääkkeitä ja vitamiineja. Taipale muistuttaa, että ETA-alueen ulkopuolelta ei saa tilata mitään lääkkeitä postina Suomeen, vaikka ostajalla olisikin lääkkeille voimassa oleva resepti.

Erityisen huolissaan Taipale on kosmetiikan ja vitamiinien suhteen. Suurin osa Kiinasta tulevista tuotteista on tuoteväärennöksiä, joiden turvallisuudesta ja laadusta ei ole taetta.

– Kai maailma on nykyään sellainen, ettei mulle mitään satu, Taipale toteaa.

Suosittelemme sinulle