Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Poliisin selvitys ulkomaalaisvalvonnasta: Kiellettyä etnistä profilointia ei ole todettu

Poliisi ryhtyi selvityksen tekoon kesällä verkkojulkaisu Long Playn artikkelin jälkeen.

kaksi poliisia
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisihallituksen selvityksen mukaan poliisissa ei ole havaittu kiellettyä etnistä profilointia.

Selvitystä ulkomaalaisvalvonnan käytännöistä ryhdyttiin tekemään sen jälkeen, kun Long Play -verkkojulkaisu julkaisi ulkomaalaisvalvontaa ja etnistä profilointia koskevan artikkelin aiemmin kesällä.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan kielletystä etnisestä profiloinnista ei juurikaan poliisin osalta kannella tai valiteta.

– Selvityksessä kävi ilmi neljä tapausta, joissa virkamiesten toimintaa oli kielletyn etnisen profiloinnin osalta selvitetty, mutta selvitysten perusteella virkamiesten toiminnassa ei ollut huomautettavaa, poliisihallituksen tiedotteessa todetaan.

"Toiminnasta mahdollista kannella"

Kielletyllä, syrjivällä etnisellä profiloinnilla tarkoitetaan toimia, joissa henkilö joutuu poliisitoimien kohteeksi esimerkiksi pelkän ulkonäkönsä perusteella.

– Etninen profilointi on sallittua silloin, jos henkilö on perustelluista syistä tarpeen tavoittaa ja hänestä annetaan esimerkiksi tuntomerkkejä ulkonäköön perustuen, poliisihallitus täsmentää.

Poliisihallitus katsoo selvityksen perusteella, että koulutus aiheesta on poliisissa ollut pääsääntöisesti kattavaa.

– Poliisin toiminnasta on mahdollista kannella, mikäli kokee joutuneensa kielletyn etnisen profiloinnin kohteeksi, sanoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

Suosittelemme sinulle