Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Talkootöitä suosivien urheiluseurojen pitää olla tarkkana verottajan kanssa – "Tärkeintä on ymmärtää mitä tehdään"

Urheilujoukkueelle tulee joskus yllätyksenä, että talkoilla tehty varainhankinta on verottajan silmissä verotettavaa tuloa.

Jalkapallo KPV:n harjoituksissa.
Esimerkiksi jalkapalloseurat keräävät varoja talkootöillä. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

OULU Monessa urheiluseurassa kesä on kiireistä aikaa talkootöissä. Talkoilla pidetään kioskia jalkapalloturnauksen yhteydessä tai siivotaan festivaalialuetta tapahtuman jälkeen.

Talkootöiden verottamisen saa apua verottajalta, mutta esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry kouluttaa seurojen toimihenkilöitä, jotta verottajan kanssa ei tulisi ongelmia.

Kehittämispäällikkö Juha Haajanen kiertää neuvomassa urheiluseuroja verokysymyksissä.

Joukkueen varainhankinta onkin seuran varainhankintaa yhdistyslain ja verottajan silmissä.

Juha Haajanen

– Tärkeintä on ymmärtää mitä tehdään. Jos myydään sukkia tai siivotaan, sen on oltava yksittäinen suorite. Kun se tapahtuu silloin tällöin, siinä ei ole elinkeinotoiminnan luonnetta, Haajanen sanoo.

Se, mitä talkootöinä voidaan tehdä, on varsin hyvin tiedossa. Toki pieniä ongelmiakin on. Esimerkiksi yksittäisissä joukkueissa ei aina ymmärretä, että rahaa kerätään koko seuralle, ei joukkueelle itselleen.

Myyntikioski Oulun Raatin stadionilla.
Moni käyttää urheiluseurojen talkoilla ylläpitämiä kioskipalveluja. Kuva: Pekka Loukkola / Yle

– Joukkueen varainhankinta on seuran varainhankintaa yhdistyslain ja verottajan silmissä. Isossa kuvassa talkootyön periaatteet kuitenkin tiedetään, Juha Haajanen sanoo.

Talkoilla kasaan isojakin summia

Oulun Kärpät 46 ry:n D1-junioreiden vuosibudjetti on noin 80 000 euroa. Pelaajia joukkueessa on 36.

Harrastamisen maksavat suurimmilta osin junioreiden vanhemmat. Peliasujen mainosmyynnillä katetaan noin 10 prosenttia budjetista.

Talkootöillä yritetään kuitenkin saada kasaan niin paljon kuin mahdollista. Joukkueenjohtaja Petri Kallunki kiitteleekin vanhempia, jotka jaksavat talkoilla.

– Ei talkoisiin tunkua ole, mutta onneksi on innokkaita perheitä, jotka jaksavat ja mahdollistavat junioreiden harrastuksen. Tavoitteena olisi, että talkootöillä saataisiin kasaan puolet vuosibudjetista, mutta neljäsosaankin saisi olla tyytyväinen, Kallunki laskee.

Onneksi on innokkaita perheitä, jotka jaksavat ja mahdollistavat junioreiden harrastuksen.

Petri Kallunki

Kesällä ei pelata juniorikiekkoa, joten vanhemmat auttavat esimerkiksi pihojen siivouksessa.

– Esimerkiksi Qstock-festivaali on Oulun Kärpät ry:lle iso juttu. Siellä tehdään talkoilla siivoustyötä niin paljon kuin voidaan.

Tukea joukkueenjohtaja saa mahdollisissa veroasioissa seurasta.

– Kärpissä on osaavia ihmisiä, joille voi soittaa pulmatilanteissa.

Verottaja seuraa yhdistyksiä

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Lauri Savanderin mukaan urheiluseurojen tietotaito talkootöiden verotuksesta on varsin hyvällä tolalla.

Yhdistykset ja seurat toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan. Verohallinto on ohjeistanut ja jakanut tietoa toimijoille laajasti.

– Silläkin on ollut merkitystä, että säätiöiden ja yhdistysten veroasiat käsitellään Savo-Karjalan yritysverotoimistossa. Kun asiat käsitellään yhdessä paikassa, kohdellaan verovelvolliset samalla tavoin, Savander kertoo.

Verohallinto kouluttaa vuosittain seurojen ja yhdistysten työntekijöitä. Keväällä 2017 ilmestyi Verohallinnon yhdistysten ennakkoperinnän ohjeistus, josta löytyy ohjeet talkootyön tekijän verotukseen.

Yhdistyksen talkootyötulon verotuksesta on ohjeistettu Verohallinnon verotusohjeessa yleishyödyllisille yhteisöille.

Suosittelemme