Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Virolaiset osaavat Linnanmäelle ja Ikeaan – Suomi ei markkinoi matkailukohteitaan Virossa

Laivayhtiöiden kontolle on jäänyt merimatkan mainostamisen lisäksi myös siitä kertominen, mitä Suomessa voi nähdä ja tehdä.

Linnanmäen huvipuisto Helsingissä 9. heinäkuuta 2017.
Linnanmäki on virolaisten ykköskohde Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomenlahden yli suuntaan tai toiseen tehtiin viime vuonna 8,8 miljoonaa matkaa. Joukossa on paljon myös yöpyjiä, mutta etenkin kesäkaudella ja varsinkin suomalaisia houkuttelevat päiväristeilyt. Eivät kuitenkaan vain suomalaisia: myös virolaiset tekevät noin neljännesmiljoonan päiväristeilyä vuodessa.

Tallinkin aluksilla Tallinnasta Helsinkiin suuntautuvien päiväristeilyjen määrä on ollut jatkuvassa kasvussa, kertoo yhtiön matkustajavirroista vastaava johtaja Rene-Karl Arm.

Jo viidennes Tallinkin päiväristeilijöistä aloittaa matkansa Suomenlahden etelärannalta.

Mainontatavoissa on eroa

Viking Linesta kerrotaan, ettei heillä ole vertailukelpoista tilastoa suomalaisten ja virolaisten päiväristeilyistä, koska myytävät tuotteet eivät ole lahden eri puolilla täysin samanlaisia. 

– Kaiken kaikkiaan virolaisten matkustajien määrä on kasvanut, mutta Virosta tehdään enemmän reittimatkoja kuin risteilyjä, kertoo tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

Hänen mukaansa markkinointi on Suomessa ja Virossa hieman erilaista: Suomessa reagoidaan herkästi lehtimainokseen, Virossa on totuttu etsimään tarjouksia netistä ja ulkomainoksista.

Moni on myös läpikulkumatkalla

Eckerö Linellä ei ole Virosta lähteviä päiväristeilyjä, mutta matkustajien kokonaismäärästä 40 prosenttia on virolaisia, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.

Tuosta osuudesta ja Viron pienestä väestömäärästä voisi päätellä, että virolainen käy Suomessa keskimäärin useammin kuin suomalainen Virossa. Matkojen syitä tosin on vaikea arvioida, Toikka-Everi sanoo.

Suomen-loman tai -työn lisäksi Helsinki on monelle myös läpikulkupaikka Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Neljäs Suomenlahdella seilaava yhtiö, sekä kooltaan että aluksiltaan pienin Linda Line, ei vastannut tiedusteluun matkustajamääristään.

"Tietenkin Linnanmäki"

Suomalaisten päivän piipahduksella Tallinnaan lienee useimmiten varsin selvät sävelet: shoppailemaan, syömään, kampaajalle, oluelle. Mitä tekee virolainen Suomessa?

– Virolaiset käyvät Suomessa mieluiten kesällä, kesäkuusta elokuuhun, ja kaikkein suosituimmat käyntikohteet ovat tietenkin Linnanmäen huvipuisto ja Ikean huonekaluliikkeet, kertoo Rene-Karl Arm Tallinkista.

Ikea-bussi kuvattuna Helsingin keskustassa.
Näissä huonekalujätin busseissa virolaisia ei ehkä näy, mutta Ikean parkkipaikalta Espoosta tai Vantaalta voi aina laskea koko joukon virolaisia rekisterikilpiä. Kuva: AOP

Suuret huvuipuistot ja Ikean myymälät ovat vetonaula, koska ne puuttuvat Virosta, mutta laivayhtiöiden verkkosivuilla ehdotellaan muutakin nähtävää ja tehtävää. Tallinkin sivulla Helsinkiä kehutaan moderniksi ja urbaaniksi metropoliksi.

Varsinaisen oman tuotteen eli laivamatkan lisäksi myös Helsingin ja koko Suomen markkinointi onkin laivayhtiöiden kontolla. Suomen vientiä edistävän Finnpron matkailuyksikkö VisitFinland ei markkinoi Suomea Virossa lainkaan.

Onko Suomi jo kyllin tuttu?

Ida Toikka-Everi Eckerö Linesta on huolissaan virallisen markkinoinnin kuihtumisesta. Hän ei usko, että pelkkä maantieteellinen läheisyys riittää aina vain houkuttelemaan virolaisia Suomeen. Hänen mielestään virolaisia ei ymmärretä samalla tavoin matkailijoiksi kuin kaukaa tulevia. 

– Kyse ei ole siitä, etteivät virolaiset haluaisi tulla tänne, vaan siitä, etteivät he tiedä, mitä täällä voisi tehdä. Kiinnostavuuden eteen pitäisi ponnistella, Toikka-Everi sanoo.

VisitFinlandin markkinointipäällikön Heli Jimenezin mukaan resurssit pakottavat valitsemaan.

– Resurssit eivät riitä siihen, että olisimme joka paikassa. Silloin, kun teemme jotakin, niin mieluummin tehdään vähän isommin, jotta vaikutuskin olisi isompi. Arvioimme markkinoiden kokoa ja sitä potentiaalia, joka voisi tuoda Suomen matkailulle lisää volyymia.

Ranskalaisten määrässä suurin lisäys

Tällä hetkellä VisitFinlandin päämarkkinoina ovat Aasia sekä Britannia ja Keski-Eurooppa. Tilastokeskuksen tuoreimman yöpymistilaston perusteella tuo työ on kantanut hedelmää.

Ulkomaalaiset yöpyivät Suomessa toukokuussa 12 prosenttia enemmän kuin edellisessä toukokuussa, ja eniten lisääntyi juuri ranskalaisten ja brittien osuus. Myös kiinalaisten Suomessa viettämien hotelliöiden määrä kasvoi lähes neljänneksen.

Yön yli viipyneitä tuli eniten Ruotsista ja Venäjältä. Näissäkin luvuissa oli selvää kasvua. Virolaiset sen sijaan yöpyivät Suomen majoitusliikkeissä miltei kymmeneksen vähemmän kuin toissa toukokuussa.

Markkinointi Ruotsissa alkoi juuri

Viime kuussa Suomea alettiin esitellä matkailumaana pitkästä aikaa myös Ruotsissa.

– Päätimme nostaa esiin sitä, mitä asioita täällä voi tehdä, erityisesti niissä kaupungeissa, joihin on hyvät yhteydet Ruotsista. Kesän jälkeen katsomme tuloksia ja mietimme jatkoja, kertoo Heli Jimenez.

VisitFinlandin kampanjointi aloitettiin Helsingistä. Tarkoituksena on osoittaa, että ihan Ruotsin lähellä on todella elävä ja aktiivinen kaupunki, jossa tapahtuu paljon ja jossa on jotakin kaikille, Jimenez sanoo. Hän uskoo, että samat asiat purisivat myös Virossa.

– He ovat varmasti yhtä lailla kiinnostuneita taiteesta ja designista ja elämyksistä. Nämä ovat niitä meidän vahvuuksiamme, erityisesti jos puhutaan kaupunkilomasta.

Näkymä Sompasaaren kärjestä keskustaan.
Nopeimmillaan alle kahden tunnin päässä tässä suunnassa on Tallinna. Aasialaiset turistit hyödyntävät lyhyttä matkaa yhä enemmän. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Yhteisten turistien määrä on kasvussa

Suomi ja Viro eivät ole matkailumaina vain toistensa kohteita, vaan niillä on myös yhteinen intressi, jossa VisitFinland ja VisitTallinn tekevät yhteistyötä: aasialaiset turistit.

Aasian ja Suomen hyviä lentoyhteyksiä hyödyntävät matkailijat käyttävät aikansa tarkkaan ja käväisevät usein myös päiväristeilyllä Tallinnassa.

– Joka kolmannella matkalla käydään Suomen lisäksi jossakin muualla. Ruotsi ja Viro ovat suosituimmat kohteet. Osa piipahtaa myös Lapissa ja silti ehtii käydä vaikka siellä Virossa nimenomaan päiväpyrähdyksenä, Heli Jimenez kertoo.

Suosittelemme