Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trumpin pojan sähköpostipaljastukset kuohuttavat Yhdysvalloissa

Viestien on arvioitu todistavan, että Trumpin lähipiiri oli tekemisissä venäläisten kanssa kampanjan aikana.

Donald Trumpin poika Donald Trump Jr.
Donald Trumpin poika Donald Trump Jr. Kuva: Shawn Thew / EPA
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin Venäjä-kytkennöistä on tullut julki uusi paljastus. Presidentin poika Donald Trump nuorempi on julkaissut sähköposteja, joissa Trumpin vaalikampanjalle tarjottiin tietoja demokraattien ehdokkaasta Hillary Clintonista. Niiden sanotaan olleen peräisin Venäjän pääsyyttäjältä.

Viestien on arvioitu todistavan, että Trumpin lähipiiri oli tekemisissä venäläisten kanssa kampanjan aikana. Presidentti Trump itse on vain lyhyesti kommentoinut, että hän arvostaa poikansa avoimuutta asiassa.

Yhdysvalloissa tutkitaan, sekaantuiko Venäjä vaalikampanjaan viime vuonna. Senaattorit kommentoivat uusia tietoja tuoreeltaan. Senaatin tiedustelukomitean puheenjohtaja sanoo komitean haluavan kuulla presidentin poikaa asiassa.

Tapaaminen Trump Towerissa

Ylen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Washingtonista, että paljastus tehtiin julkisuuden paineessa ja New York Timesin viikonvaihteessa alkaneen uutisoinnin takia.

Presidentti Trumpin  vanhin poika, Donald Trump Junior on julkistanut oman ja brittiläisen yhteyshenkilön kanssa käymänsä sähköpostiketjun viime vuoden kesäkuulta. Viesteissä Trumpin poika suoraan sanoo, että hän on täysin valmis ottamaan vastaan ”venäläisen henkilön”, jota kuvailtiin Venäjän hallituksen edustajaksi ja jolla olisi demokraattien Hillary Clintonia ja hänen kampanjaansa haittaavia  tietoja. Sähköpostien mukaan venäläinen henkilö ”edustaisi korkeaa tasoa ja olisi osa Venäjän johdon tukea Trumpin kampanjalle".

Kyseessä oli venäläinen naisjuristi, jonka Trumpin poika, Trumpin vävy Jared Kushner ja silloinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tapasivat Trump Towerissa New Yorkissa viime vuoden kesäkuussa. Kolmikko ei sanojensa mukaan saanut odottamiaan tietoja. 

Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Trumpin poika kiisti kertoneensa isälleen tapaamisestaan venäläisen asianajajan kanssa.

Venäläinen naisjuristi on haastattelussa kiistänyt, että hänellä olisi mitään yhteyksiä Venäjän hallitukseen. 

Kolme mielenkiintoista jatkoselvitystä edessä

Kirjeenvaihtaja Pöntinen painottaa, että huomio kannattaa nyt kiinnittää kolmeen kohtaan:

1) Paljastus todistaa, että Trumpin korkein kampanjajohto oli halukas ainakin tietojen vaihtoon Venäjän kanssa. Tämä ei vielä sinällään ole suuren rikoksen tunnusmerkki, mutta on tutkittava, mitä oli tarjolla.

2) Yhdysvalloissa on selvitettävä, löytyykö tutkimuksissa esimerkiksi tarjous Venäjän halusta antaa rahaa Trumpille, kampanjan tukemiseen tai muuta vastaavaa. Se olisi jo todella rikollista. 

 3) Väite, ettei ehdokas Donald Trump tiennut tapaamisesta ja olisi kuullut tästä vasta muutama päivä sitten, ei juuri nyt vakuuta. Sähköpostiketju oli linkattu myös Trumpin vävypojalle Jared Kushnerille ja silloiselle kampanjapäällikkä Paul Manafortille, jotka myös olivat paikalla venäläisen naisjuristin tapaamisessa Trump Towerissa viime kesäkuussa. 

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Suosittelemme