Hyppää sisältöön

Osa museoista rikkoo vanhaa perinnettä – ovet auki myös maanantaisin

Kysyimme, mitä mieltä Helsingin kaupunginmuseossa, Turun linnassa, Ateneumissa ja Muumimuseossa ollaan jokapäiväisestä aukiolosta.

Kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo avautui Senaatintorilla viime vuoden toukokuussa. Museo on ollut alusta asti joka päivä avoinna. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Ellinoora Sandell

Suurin osa Suomen suosituimmista museoista on maanantaisin kiinni. Käytäntö on ollut Suomessa jo vuosikymmeniä. Se mukailee kansainvälisten museoiden aukioloja.

Suomalaisten museoiden suosio on koko ajan kasvussa. Viime vuonna kotimaisissa museoissa käytiin yli 6,6 miljoonaa kertaa, joka on kaikkien aikojen kävijäennätys.

Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä muistuttaa, että museotyön luonne on muuttunut.

– Museot ovat entistä tärkeämpi osa kulttuurimatkailua. Tämän takia aukioloajoissa täytyy löytyä joustavuutta, Levä toteaa.

Kulttuurimatkailijat näkyvät museoissa erityisesti kesäisin. Jos museot haluavat pärjätä kulttuurimatkailubisneksessä, pitäisikö tarjontaa olla vuoden jokaisena päivänä joustavien aukioloaikojen kera?

Kimmo Levän mielestä museoiden tärkein työ on edelleen tutkia ja tallentaa kulttuuriperintöä.

– Kävijöiden merkitys ei ole museoiden taloudelle merkittävän suuri. Pääsylipuilla katetaan vain alle kymmenen prosenttia kuluista, kertoo Kimmo Levä.

Helsexinki-näyttelyyn on rakennettu erään entisen helsinkiläisen miestenvessan ulkoseinä edustamaan menneiden polvien salaisia tapaamispaikkoja.
Helsexinki on yksi Helsingin kaupunginmuseon tämänhetkisistä näyttelyistä. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin Kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on auki joka päivä

Keväällä 2016 avattu Helsingin uusi kaupunginmuseo oli viime vuoden kolmanneksi suosituin museo yli 300 000 museokäynnillään. Museo on ollut ensi hetkistä alkaen joka viikonpäivä avoinna.

Helsingin kaupunginmuseosta kerrotaan maanantain aukiolon olleen kannattavaa. Esimerkiksi heinäkuun ensimmäinen maanantai oli ollut koko viikon vilkkain päivä.

– Maanantait ovat olleet hyviä päiviä olla auki, koska museokilpailua on silloin vähän, sanoo Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Karhu.

Karhu toivoisi, että Suomessa olisi enemmän museoita, jotka olisivat jokaisena viikonpäivänä auki. Keväällä 2015 lanseerattu Museokortti on suurella suosiollaan myös luonut paineita pidemmille aukioloille.

Maanantai on huoltopäivä, jolloin museon henkilökunta keskittyy kokoelmatyöhön joidenkin työntekijöiden ollessa vapaalla viikonlopputöiden jäljiltä.

Jari Karhu ymmärtää käytännön. Helsingin kaupunginmuseossa on jouduttu sovittamaan huoltotöitä: museon siivoojat tulevat töihin aikaisin aamulla, ja esillä olevat esineet on suojattu, jotta näyttelyn kunnossapito olisi helppoa.

Turun linnan sisääntuloaula.
Turun linnassa kesä on suosituinta aikaa. Heinäkuussa museossa vierailee melkein neljäsosa koko vuoden kävijämäärästä, joka oli viime vuonna yli 145 000. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turun linna venyttää kesäisin aukiolojaan

Turun linna on neljättä kesää joka päivä auki. Museo on maanantaisin suljettu syyskuun alusta toukokuun loppuun.

Turun museokeskus sai ennen kokeilua jatkuvasti palautetta, jossa linnan toivottiin olevan auki myös maanantaisin. Kokeilu on kannattanut, ja sitä aiotaan jatkaa.

– Yleinen paine lisätä museoiden aukiolopäiviä kasvaa koko ajan. Jokapäiväinen aukiolo on kuitenkin lähdettävä museosta itsestään, toteaa Turun museokeskuksen asiakaspalvelusta vastaava intendentti Petteri Järvi.

Hänen mielestään Suomen museokenttä on niin monipuolinen, ettei kaikkien museoiden tarvitse olla joka päivä auki.

Ateneumin taidemuseo.
Viime vuoden viisi suosituinta museokohdetta sijaitsivat kaikki Helsingissä. Niistä eniten käyntejä oli Ateneumissa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ateneum on totutusti maanantaisin kiinni

Ateneum oli viime vuoden suosituin suomalainen museo. Sillä on ollut jo pitkään tapana olla maanantaisin suljettuna.

– Kävijät tulevat tavalla tai toisella, joten emme menetä asiakkaita maanantain kiinniolon takia. Tiistaisin kävijöitä tulee aina tuplaten, kertoo Ateneumin palvelupisteen hoitaja Peter Mustonen.

Mustonen ei näe syytä, miksi museoiden tarvitsisi olla auki joka päivä.

– Asiakkaat ovat tottuneet, että maanantai on museoiden vapaapäivä. Museot ovat tähänkin asti pyörineet näillä resursseilla.

Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä muistuttaa, että kuusipäiväisiä aukioloaikoja enemmän palautetta on tullut museoiden päivittäisistä aukioloajoista. Asiakkaiden on vaikea ymmärtää, miksi monet museot menevät ennen iltakuutta kiinni. Tähän monet museot ovat reagoineet pidentämällä aukioloaikoja.

Muumipeikko tervehtii näyttelyyn tulijaa.
Juuri avattu Muumimuseo noudattaa kansainvälistä käytäntöä ja on maanantaisin kiinni. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Muumimuseon on pakko pitää huoltopäivä

Tampereen Muumimuseo on ollut kesäkuun lopun avajaisista asti erittäin suosittu. Brittiläinen sanomalehti The Independent (siirryt toiseen palveluun) nostikin juuri Muumimuseon Suomen kiinnostavimmaksi kohteeksi.

Kävijöitä on ollut museossa päivittäin yli tuhat. Vaikka kiinnostuneita riittäisi varmasti jokaiselle viikonpäivälle, Muumimuseo on maanantaisin suljettu.

– Maanantai on pakko pitää huoltopäivänä. Kun joka päivä on ollut paljon kävijöitä, siivottavaakin riittää, toteaa museonjohtaja Taina Myllyharju.

– Olisi myös kallista, jos siivoojat ja tekniikan väki joutuisivat työskentelemään öisin, Myllyharju jatkaa.

Suosittelemme sinulle