Hyppää sisältöön

Kiinan ensimmäinen ulkomaille perustettu sotilastukikohta aloittaa toimintansa Afrikan sarvessa

Kiinan tiedotusvälineet eivät kerro, kuinka paljon sotavoimaa Djiboutin tukikohtaan sijoitetaan.

Djiboutin kartta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Yrjö Kokkonen

Kiinan asevoimien laivasto-osasto on lähtenyt matkaan Zhanjiangin satamasta Etelä-Kiinasta. Osasto matkaa Afrikan itäosassa sijaitsevaan Djiboutiin, minne Kiina on perustanut laivastotukikohdan.

Kyseessä on Kiinan ensimmäinen sotilastukikohta ulkomailla. Djibouti sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa Punaisenmeren suulla.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoo, että Djiboutin laivastoasema on ennen muuta tarkoitettu käytettäväksi humanitaarisissa tehtävissä ja rauhanturvaoperaatioihin.

– Tukikohta auttaa myös merentakaisissa tehtävissä, joihin kuuluvat mm. sotilasyhteistyö, yhteisharjoitukset, evakuointi- ja pelastustehtävät, ulkomailla asuvien kiinalaisten turvaaminen sekä yhteistoiminnassa tapahtuva kansainvälisten meriväylien suojaaminen.

Johtavaa kommunistista puoluetta lähellä oleva Global Times -lehti on pääkirjoituksessaan suorasanaisempi. Lehden mukaan ei pidä olla epäselvyyttä siitä, etteikö kyseessä olisi sotilastukikohta.

– Kyseessä on Kansan vapautusarmeijan (ts. Kiinan asevoimien) ensimmäinen tukikohta ulkomailla ja sijoitamme sinne joukkojamme. Se ei ole kaupallinen huoltopiste.

Kiinan tiedotusvälineet eivät kerro, milloin tukikohdan varsinainen toiminta alkaa ja kuinka paljon tukikohtaan sijoitetaan sotilasvoimaa.

Yhdysvallat, Japani ja Ranska ovat myös perustaneet tukikohdat Djiboutiin.

Lähde: Reuters

Uutista korjattu 12.7. klo 11. Djibouti sijaitsee Punaisenmeren rannalla.

Suosittelemme sinulle