Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kaksi kertaa Gotlannin kokoinen jäävuori irtosi Etelämantereesta – voi aiheuttaa vaaraa laivoille

Kyseessä on yksi suurimmista tunnetuista jäävuorista. Silti se on kovin pieni verrattuna vuonna 1956 löydettyyn jäävuoreen.

Valokuva Etelänapamantereen halkeamasta.
Halkeama on noin sata metriä leveä. Syvyyttä sillä arvoidaan olevan puolisen kilometriä. Kuva: NASA / John Sonntag / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelämantereesta on irronnut jäävuori, joka on kooltaan yksi suurimmista koskaan mitatuista. Jäävuoren koko on noin 6 000 neliökilometriä, eli suunnilleen kaksi kertaa Gotlannin saaren kokoinen.

Tutkijat ovat odottaneet jäälohkareen irtoamista jo vuosia. Halkeama Etelämantereen niemellä sijaitsevassa Larsen C -jäähyllyssä havaittiin ensi kertaa jo kymmenisen vuotta sitten. Halkeama alkoi kasvaa vuonna 2014.

BBC:n mukaan tutkijat arvioivat irronneen kappaleen olevan kymmenen suurimman tunnetun jäävuoren joukossa, mutta ei silti lähelläkään suurimpia. Esimerkiksi vuonna 1956 yhdysvaltalainen jäänmurtaja löysi jäävuoren, jonka suuruudeksi arvioitiin 32 000 neliökilometriä.

Tarkkoja jäävuorihavaintoja on saatu vasta satelliittien avulla.

Paksuudeltaan noin 200 metriä oleva jäämöhkäle liikkuu hyvin hitaasti. Se voi kuitenkin ajan mittaan muodostaa vaaran laivaliikenteelle.

Vuonna 2000 Rossin jäähyllystä irronnut 11 000 neliökilometrin kokoinen jäävuori oli nähtävissä vielä kuusi vuotta myöhemminkin Uuden-Seelannin lähistöllä.

Jäävuorten irtoaminen Etelämantereen reunasta on tavanomainen ilmiö. Jäätikkötutkijat ovat pohtineet, missä määrin ilmaston lämpeneminen kiihdyttää jäätiköiden sulamista ja siten nopeuttaa jäävuorten irtoamista. Larsen C -jäähyllyn kohdalla tästä ei näytä olevan merkkejä, kertovat BBC:n haastattelemat tutkijat.

Suosittelemme sinulle