Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rauhanverkoston johtaja siirtolaisia palauttamaan pyrkivästä aluksesta: "Voi aiheuttaa lisää kuolonuhreja Välimerelle"

Viime vuonna Välimerellä hukkui reilut 5 000 siirtolaista.

Antti Pentikäinen
Antti Pentikäinen vieraili Ylen A-studiossa 12.7.2017 Kuva: Yle
Liisa Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle kertoi aiemmin, että joukko nuoria aktivisteja on vuokrannut aluksen, jonka tarkoitus on torjua siirtolaisten tuloa Eurooppaan. Tämä alus voi toimillaan aiheuttaa jopa lisää kuolonuhreja Välimerelle, sanoo Ylen A-studiossa vieraillut YK:n rauhanverkoston johtaja Antti Pentikäinen.

– Jos he kouluttamattomina menevät sinne näitä kumiveneitä vastaan ja kumiveneitä kaatuu ja siinä ihmisiä hukkuu, niin tämä on tilanne mihin kannattaa varautua. Heidän toimintansa seurauksena voidaan menettää ihmishenkiä ja sillä pitää silloin olla juridisia seurauksia, Pentikäinen sanoi.

Ylen tietojen mukaan Välimerellä seilaa nyt useita eri kansalaisjärjestöjen pelastusaluksia, Italian viranomaisten laivoja sekä Euroopan raja- ja merivartioviraston aluksia. Nyt alueelle on siis myös matkalla alus pyrkimyksenään estää siirtolaisten pääsy Eurooppaan. Järjestöstä kerrotaan, että se aikoo esimerkiksi poimia Välimertä ylittäviä siirtolaisia kyytiin ja palauttaa heitä Libyaan.

Pentikäisen mukaan on myös mahdollista, että EU:n alueelta ihmisten palauttaminen vaaralliseen lähtöpaikkaan voi olla vastoin ihmisoikeussopimuksia.

– Aika vakava ja uusi asia tämä on, Pentikäinen kommentoi.

"EU:n tulisi ottaa johto pakolaiskiintiön uudistamiseksi"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on varoittanut, että jos Välimerellä hukkumiskuolemat jatkuvat alkuvuoden tahtia, saavutetaan jo viime vuoden ennätyskorkeat lukemat. Viime vuonna Välimerellä hukkui reilut 5 000 siirtolaista. Tänä vuonna kuolleita on yli 2 000.

Pentikäisen mukaan EU:n pitäisi nyt johtaa pakolaiskiintiöjärjestelmän reformia pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Tähän sisältyy Pentikäisen mukaan taakanjako ja solidaarisuus myös EU:n sisällä.

– Nykymalli ruokkii salakuljetusta ja salakuljetusbisnes on se joka vie tätä kriisiä syvemmälle. Jos UNHCR olisi ainoa kanava Euroopassa, syyt poistuisivat lähteä merimatkoille, Pentikäinen sanoi.

Suosittelemme sinulle