Hyppää sisältöön

IT-buumikin jää jo taakse – "Tuulipuvut" rynnimässä pörssiin ennätyksellisellä innolla

Joka viides suomalainen kertoo omistavansa osakkeita, ja lisäksi iso joukko tähyää pörssiin tulevaisuudessa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rahastojen ja pörssiosakkeiden suosio on noussut selvästi, ilmenee Finanssiala ry:n tuoreesta kyselytutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyn mukaan 28 prosenttia suomalaisista omistaa rahasto-osuuksia ja 19 prosenttia osakkeita. Kumpikin luku on kasvanut kahdessa vuodessa viisi prosenttiyksikköä.

Suosio näkyy myös tulevissa säästö- ja sijoituskohteissa: sekä rahasto- että osakesäästämisen osuudet ovat kasvaneet neljällä prosenttiyksiköllä ja ovat nyt korkeimmillaan koko tutkimuksen miltei 40-vuotisessa historiassa. Seuraavien 12 kk:n aikana rahastosijoittamista suunnittelee 18 prosenttia vastanneista, osakesijoittamista 11 prosenttia.

Näin korkeisiin lukemiin ei ylletty edes IT-kuplan paisuessa 90-luvun lopulla, jolloin kansa rynni joukolla osakeostoksille. Valtava määrä tuulipukusijoittajiksi nimiteltyjä suomalaisia kärsi lopulta rumia tappioita kuplan puhjetessa 2000-luvun alussa.

Internetin tulo kännyköihin kiihdytti osaltaan IT-buumia. Lokakuussa 1999 uutisissa kerrottiin WAP-puhelimista.

Nettovarat kasvaneet kahdeksan vuotta putkeen

Suomalaisilla on nyt entistä enemmän euroja säästettäväksi ja sijoitettavaksi. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien nettovarallisuus (siirryt toiseen palveluun) nousi viime vuonna 575 miljardiin euroon.

Summa on paisunut jatkuvasti vuodesta 2008. Tuolloin suomalaisten nettovarallisuus oli 141 miljardia pienempi.

Myös velkaantuminen on lisääntynyt vuosi vuodelta, mutta nettovarallisuus on silti kasvanut. Tämä johtuu muun muassa osakekurssien noususta.

Kotitalouksien omistamien noteerattujen osakkeiden ja rahasto-osuuksien yhteenlaskettu arvo oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 57 miljardia euroa.

Säästöjä lähes kahdella kolmesta

Kaikesta huolimatta tilille säästäminen on edelleen selvästi yleisintä. Finanssialan tutkimukseen vastanneista 40 prosenttia laittaa rahojaan säästö- ja sijoitustileille, 38 prosenttia käyttötilille.

Tällä hetkellä 62 prosentilla on säästettynä tai sijoitettuna varoja johonkin kohteeseen. Osuus on noussut kaksi prosenttiyksikköä toissa keväästä.

IROResearchin Finanssialalle tekemään kyselyyn vastasi 2 500 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista eri puolilta maata.

Finanssiala ry eli entinen Finanssialan Keskusliitto on tutkinut kotitalouksien rahankäyttöä vuodesta 1979 aina 1–2 vuoden välein. Edellisen kerran tutkimus tehtiin keväällä 2015.

Suosittelemme sinulle