Hyppää sisältöön

Teräsrakenneyhdistys ohjeistaa: "Käyttäjä, kysy onko tuttu hallisi turvallinen"

Riskirakenteiden suuri määrä halleissa yllätti teräsrakentamisen asiantuntijan. Yle on koonnut listan yli 80 hallista, joiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski.

Urjalan jäähalli Pirkanmaalla on yksi riskihallilistalle päätyneistä kohteista. Hallitarkastuksessa havaittuja ongelmakohtia korjataan kesäisen käyttötauon aikana. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Harrastus- ja teollisuushalleista löytyneiden riskirakenteiden määrä yllätti teräsrakentamisen asiantuntijan.

Teräsrakenneyhdistys TRY:n toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas pitää määrää suurena, vaikka ennakoikin, että joukossa on useita ongelmallisia kohteita.

– Kyllä se hiukan yllättää, vaikka tiesimme jo listaa tehdessämme, että siellä on paljon kohteita, joista korjattavaa löytyy.

– Tietysti se on positiivista, että erittäin suuri osa puutteista oli jo korjattu, Tähtikunnas toteaa.

Yle kertoi maanantaina yli 80:stä ns. riskihallilistalle päätyneestä kohteesta. Täysin puhtain paperein tarkastuksesta on selvinnyt noin 20 hallia koko maassa. Viranomaiset ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 hallin turvallisuuden.

Kysyisin, että onko laajarunkoisten hallien tarkastuksista annetun lain mukainen tarkastus tehty

Janne Tähtikunnas

Teräsrakenneyhdistyksen mukaan teräsrakenteisia halleja uskaltaa käyttää turvallisesti jatkossakin. Vastuu hallin turvallisuudesta on aina hallin omistajalla, mutta käyttäjillä on mahdollisuus kysyä turvallisuuden perään.

Tähtikunnas ohjeistaakin kansalaisia kysymään tutun lätkähallin tai päivittäin työkäytössä olevan varastohallin tarkastusraportin perään.

– Itse kysyisin, että onko laajarunkoisten hallien tarkastuksista annetun lain mukainen tarkastus tehty.

– Jos tarkastus on tehty, niin kyllä minä ainakin uskaltaisin hallia turvallisesti käyttää, Tähtikunnas sanoo.

Vihje riskihalleista tuli TRY:n jäsenistöstä

Ympäristöministeriön kuntiin välittämä listaus perustui TRY:n kokoamaan listaukseen konkurssiin menneen Nordic Hallin/Koraton toimittamista kohteista. Lista koottiin yhtiön oman referenssilistauksen pohjalta, koska kohteisiin arvioitiin latautuvan merkittävän riskin.

– Me saimme jäsenistöstämme vihjeen, että tällä referenssilistalla paljon kohteita, joiden tiedettiin sisältävän riskirakenteita. Siellä oli monta, jotka oli jo korjattu, mutta emme voineet tietää onko kaikki mahdolliset riskirakenteet korjattu, Tähtikunnas taustoittaa.

Teräsrakenneyhdistys TRY:n toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas Kuva: Teräsrakenneyhdistys TRY

Tähtikunnaksen mukaan Ylen kyselyn tuloksista ei voi tehdä yleistyksiä hallien kunnosta.

– Tässä oli kyseessä yhden rakentajan hallit, jotka tiedettiin ongelmallisiksi. Suurin osa laajarunkoisista rakennuksista on turvallisia käyttää ja ylläpitää.

Lue myös: Riskihalleja toimittaneen yrityksen toimitusjohtaja: "Haemme korvauksia kantavuuslaskelmat tehneeltä yhtiöltä"

Suosittelemme sinulle