Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kaustisen 12 muusikkoa kertoo rakkaasta soittimestaan: "Piti myydä Saab, että sai mandoliinin"

Valitseeko soittaja soittimen vai soitin soittajansa? Onko soitin enemmän kuin esine, sielukas kaveri, joka tarvitsee jopa ihmisnimen? Kaustisen Kansanmusiikkifestareiden 50-vuotisjuhlaviikolta löytyy mielenkiintoisia parivaljakoita.

Nuori pelimanni Essi soittaa ukuleleä
Essi ja Mauri. Mauri on ukulele ja rakas sellainen.  Essi päätyi havajilaiskielisoittimen soittajaksi, koska kitara oli pienen ja hennon tytön syliin kömpelö ja suuri. Mauri on alun perin veljeltä varast…lainatt…saatu. Kuva: Minna Mustonen / Yle
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa
Mestaripelimanni Veikko Kuivala soittaa puulusikoilla
Kuva: Raila Paavola / Yle

Moni syö, harvempi soittaa – lusikoilla. Tuore mestaripelimanni Kuivalan Veikko rakentelee kaikukopallisia lusikoita ja vaihtoi aikoinaan metalliset puisiin, kun soittokaverit toivoivat pehmeämpää sointia.

Timo Alakotila esittelee 1800-luvun harmonia
Kuva: Minna Mustonen/ Yle

Missä AlakotilanTimo, siellä harmoni. Eikä mikä tahansa soittopeli, vaan aito 1800-luvun kaunotar, joka matkaa uskollisesti keikalta toiselle auton perällä. Ulkomaille vanhusta ei enää rahdata, vaan keikat hoidetaan paikan päällä odottavalla pelillä.

Heikki Lahden soitin on mandoliini
Kuva: Minna Mustonen/ Yle

Se on THE, se on SE, Gibsonin mandoliini. Rahat loppuivat kortilta kesken, kun Lahden Heikki hieroi mandoliinikauppoja rapakon takana. Gibson oli saatava, joten ei auttanut kuin soittaa kotiin vaimolle: Myy Saab

Anja Hinkkanen soittaa harmonikkaa
Kuva: Minna Mustonen / Yle

Hinkkasen Anjalla on taskussaan Director musices-arvonimi. Leipä on irronnut pianon ääressä, mutta nelikymppisenä Anja ostaa täräytti Leningradista ensimmäisen haitarinsa. Ei kuulemma ollut hääppönen, mutta Anja ihastui ja opetteli sisulla soittamaan. Sittemmin leningradilainen on vaihtunut uuteen kurttuun.

Pasi ja Djembe

Kalevon Pasi on käyrätorvisti, joka haluaa välillä pistää rytmeiksi afrikkalaisella perinnerummulla. Käsityönä tehtyä djembeä kiertää karvareunus, joka voi olla vuohta tai lehmää. Ääni on kumeankomea.

Teija Malisen kädessä puinen possun näköiseksi tehty guiro

Malisen Teijan mielestä musisoinnin täytyy olla hauskaa. Ei siis ihme, että laulavan ja useita soittimia soittavan musiikkiterapeutin varastoista löytyy possu-guiro, jota rapsuttamalla syntyy rapsakka ääni.

Noora Airolan soitin on kantele

Airolan Nooralle kantele on se juttu. Soitin on kulkenut mukana  jo 11 vuotta. Kotikonnuilla Hirvenkylällä on vahva kanteleperinne.

Kalle Blomster soittaa kitaraa
Kuva: Minna Mustonen/ Yle

Kari Blomster ja kitara -yhdistelmä on pelittänyt 7-vuotiaasta asti ja toimii edelleen!

Vilho ja sello

Koskelon Vilho kuunteli nelivuotiaana levyä, jossa soi hieno soitin. Äiti sanoi, että se on sello. 9-vuotiaalla Vilholla ja sellolla on nyt yhteistä taivalta takana jo viitisen vuotta.

Pentti Ketomäki ja kontrabasso
Kuva: Raila Paavola/ Yle

Kaks komiaa. Eihän eteläpohojalaasella pienempi soitin voisi ollakaan. Ketomäen Pentin ja kontrabasson voi bongata esimerkiksi Pömpeli-yhtyeestä. Soitanta on konstailematonta pohojalaasta elämänfilosofiaa.

Timo Kielinen soittaa itse rakentamaansa viulua
Kuva: Raila Paavola / Yle

Viulun tietävät kaikki. Soittajiakin löytyy pilvin pimein, mutta harva osaa tehdä soittopelinsä itse! Kortesjärveläinen Kielisen Timo osaa. Onhan se hieno soitella itse rakentamaansa viulua Kortesjärven pelimanneissa.

Suosittelemme