Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Taide sai väistyä SuomiAreenalla – "Härskiä sananvapauden polkemista"

Taiteilijat ovat närkästyneet julkisen tilan rajaamisesta avointa keskustelua julistavassa SuomiAreena-tapahtumassa.

Taiteilija Jani Leinonen Porissa.
Taiteilija Jani Leinonen pitää kaupungin ja SuomiAreenan ohjelmasta vastaavan MTV3 toimintaa pahana sananvapauden rajoittamisena. Kuva: Kari Ikävalko / YLE
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sadan taiteilijan yhteisnäyttely ei mahtunut Porin ydinkeskustaan SuomiAreenan kanssa. Taiteilijoille oli alustavasti kaupungin puolelta luvattu paikka puistoalueelta, mutta tapahtuman sisällöstä vastaavalle MTV3:lle paikka ei kelvannut.

Porin kaupungilla ja mediayhtiöllä on sopimus tapahtuman järjestämisestä. SuomiAreena on ensimmäistä kertaa tänä vuonna sinne tuleville yrityksille, yhdistyksille ja muille kiinnostuneille tahoille maksullinen.

Kesänäyttelyn takana oleva Porin kulttuurisäätö -yhdistys halusi olla tapahtumasta täysin riippumaton eikä halunnut maksaa julkisesta tilasta Porin Pohjoispuistossa. Näyttelylle tarjottiin tapahtuman ison lavan läheisyyden sijaan tyhjillään olevaa kiinteistöä samalta alueelta, mutta MTV3 pyysi siitä vuokraa.

Myös muista paikoista ja tiloista keskusteltiin.

Sananvapaus ja yhteinen kaupunkitila koetuksella

SuomiAreenan keskusteluihin osallistuva taiteilija Jani Leinonen pitää kaupungin ja SuomiAreenan ohjelmasta vastaavan MTV3 toimintaa pahana sananvapauden rajoittamisena.

– Tapahtuma korostaa joka puolella julkisen keskustelun tärkeyttä. Tämä on härskiä oikeuksien polkemista.

Kuninkailla oli ennen narrit. Narri oli kyseenalaistaja.

Elina Knihtilä

Sananvapauden lisäksi Leinonen kummeksuu sitä, miten kaikille vapaa kaupunkitila on yhtäkkiä yrityksen päätäntävallassa. Hän epäilee, että sopimusta kaupungin ja MTV3:n kanssa ei ole tehty isolla porukalla.

Taideyliopiston näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä pitää tapahtunutta surullisena.

– Kuninkailla oli ennen narrit. Narri oli kyseenalaistaja, Knihtilä rinnastaa taiteilijan asemaa ja korostaa nykyajan narrien tarvetta.

Näyttely leimattiin vihamieliseksi

Syyksi jo useampana kesänä järjestetyn näyttelyn siirtämiseen kerrotaan osallistujien tasapuolinen kohtelu. Jos ei halua tai pysty maksamaan, tapahtumaan pitää hyvissä ajoin hakea stipendiä järjestäjiltä. Valtaosa osallistujista maksaa näyttelykojuista ja muista tiloista.

Totuus Suomesta -nimen saanut kesänäyttely on avoinna Porin tapahtumaviikon ajan ja sen jälkeen Kokemäenjoen toisella puolella vähän sivussa ydinkeskusta ja tapahtumien keskipisteestä. Näyttelyn järjestävässä Porin kulttuurisäätö -yhdistyksessä ollaan kaiken jälkeen tyytyväisiä näyttelyyn ja paikkaan.

Yhdistyksessä pyöritellään silti päätä keskusteluille, joissa heidän näyttelynsä leimattiin muun muassa Pori-vihamieliseksi.

Taiteilija Jani Leinonen pitää näyttelyn töitä hyvinä ja monipuolisina. Töissä on myös yhteiskuntakritiikkiä, mutta Leinosen mukaan niin pitääkin olla. Esillä on useita jo muualla nähtyjä töitä muun muassa Nestori Syrjälältä.

Näyttelypaikaksi alunperin kaavailtu puisto on nyt tyhjä läpikulkupaikka

Suosittelemme sinulle